Całą noc padał deszcz,znów roślinki się napiły

Czekam na luty,by wysiać nasiona
Tymczasem przeglądam szkółki w poszukiwaniu nowych zdobyczy na wiosnę.Mam na oku kilka różyczek,lubię na wiosnę i jesień dokupić choćby ze 3 szt.Potem czekam z niecierpliwością na pierwszy kwiat,by porównać czy się zgadza kolor i zapach
Sabinko szałwii trójbarwnej nic nie podjada,śmiało posiej,podoba mi się w niej to,że się nie pokłada,nie schną jej liście,jest doskonałym dodatkiem do róż,ale i samotnie też ładnie wygląda
Cyma białych róż mam najmniej,a to dlatego,że ciężko im zrobić zdjęcie.White Meilland ma ciemne listki,a ja uwielbiam jak róża ma właśnie ciemnozielone.
Grażynko żeniszka sieję do pojemnika z ziemią na chybił trafił...po prostu rozsypuję i przysypuję lekko ziemią,nakrywam folię aluminiową z kilkoma dziurkami.Po kilku dniach kiełkuje,wtedy przestawiam na parapet i co drugi dzień lekko spryskuję ziemię.
Kiedy już zazieleni się całe pudełeczko i sporo urośnie i nie mieści się pikuję do kubeczków łyżeczką kępkami.Nigdy nie bawię się w pikowanie pojedynczych roślinek.Ślimaków u mnie bardzo mało albo wcale...nie wiem,czy ślimaki lubią żeniszka...
Alania dziękuję...tak jakoś wyszło
Gosiu próbuj z wysiewami nadal,czasami nasiona zawiodą,a nie nasze ręce
Aniu żeniszka sieję co roku,ale tylko niebieskiego.Inne kolory próbowałam,ale nie wychodziło.
Smolka szałwia to jedna z moich ulubionych dodatków:)
Dorciu ja szałwię wysiewam corocznie,czasem ma tylko fioletowe kwiaty,ale w poprzednim roku wyrosła mi piękna kępa trzykolorowa,napatrzeć się na nią nie mogłam,tak ładnie zdobiła Novalisa
Madziu zamówiłam sobie na moje urodzinki dwie róże ze szkółki niemieckiej.Jedna to Lavender Flower Circus,a druga ślicznotka to Rose de Pompadoure

Dwa cuda...
Jeszcze z naszej rodzimej szkółki mam dwie na oku to róże Harknessa
Lawenda z roku na rok nieprzycinana konsekwentnie w mig się rozrasta i brzydko płoży.W tym roku ją przypilnuję i obetnę na jeżyka,dostanie mega krótką fryzurkę
Aniu masz oko na Artemisa? To świetny wybór,tylko,że on dość wysoki rośnie,u mnie ma około 1,70 cm,chyba,że go po zimie mocno przytniesz to jest wyjście
Ula niestety moja silna jak dotąd wola marnieje i słabnie z każdym nadchodzącym dniem
W sklepach uśmiechają się do mnie zwiędłe prymule,ale czekam na luty i giełdę,piękne mają kolorki,pewnie zakupię trochę wiosny w lutym.
Gosiu a już myślałam,że napiszesz coś negatywnego ...a tak znów będę wertowała tym razem lilie...kilkakrotnie odwiedzałam stronę Lilypol ,ale najpierw oczy nacieszyłam,po czym grzecznie wychodziłam.Twoja pozytywna opinia na temat tej firmy wcale mi nie pomogła
Andziu szałwie to super byliny,a trójkolorowa naprawdę godna polecenia.Jak już zakwitnie na rabacie to końca nie widać.
Nie brzydnie,nie schnie,a trzyma pion i te kolorki

Kiedyś wypatrzyłam ją u innej forumki i tak się zaczęło
Szałwia jest jednoroczna,co wiosnę bawię się w wysiewanie.
Milenko zakupiłam już nasiona szałwii trójbarwnej.Luty przyjdzie i zaczynam.
Zakupy różane co roku mnie nie omijają,lubię ten dreszczyk emocji jak przychodzą krzaczki,a potem na łych badylkach pojawiają się noski,potem listki,a na końcu malutkie pączuszki,które z dnia na dzień pęcznieją,po czym się otwierają i pokazują swoje piękno
Grafin Diana bardzo ładna i ma duże kwiaty,ja coś gustuję ciągle w różu i fiolecie
Kolekcja nasionek już czeka na wysianie....fasolę kupiłam? Sama się dziwię,ale spróbuję...
Miłego dnia wszystkim życzę:)