To co najlepsze - szarotka w kuchni
- Niunia1981
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 10747
- Od: 18 sie 2011, o 15:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Lubicz k/Torunia
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
O ja czerninka
aż mi ślinka pociekła 
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
ja też poproszę serniczek tylko..Będzie pasował do wyciągniętego dziś z zamrażarki makowca zwijanego(schowałam jeden piekąc na święta)
-
szarotka66
- 1000p

- Posty: 6117
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Moniu ratujesz honor naszej regionalnej zupie.
Dzięki za wsparcie, jak widać tylu ilu zwolenników, tylu przeciwników czerniny. Trochę szkoda, bo naprawdę smaczna jest.
Dziś zapraszam na ciasteczka.

Ciasteczka twarogowe
250 g masła miękkiego
250 g twarogu
250 g mąki
1 żółtko
3 łyżki cukru
cukier waniliowy
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Z podanych składników zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość około 1cm. Wykrawać dowolne kształty, piec około 20 min w piekarniku nagrzanym do 180*C. Polukrować.
Dziś zapraszam na ciasteczka.

Ciasteczka twarogowe
250 g masła miękkiego
250 g twarogu
250 g mąki
1 żółtko
3 łyżki cukru
cukier waniliowy
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Z podanych składników zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość około 1cm. Wykrawać dowolne kształty, piec około 20 min w piekarniku nagrzanym do 180*C. Polukrować.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
-
szarotka66
- 1000p

- Posty: 6117
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Zimno za oknem, a czymś akumulatory naładować trzeba. wszyscy wiemy, ze najlepszym lekarstwem na wszystko są słodkości. Dziś proponuję rogaliki, ciasto "topione", nadziewane kremem czekoladowym i marmoladą. Nie lukrowane, bo są w rodzinie tacy co nie lubią lukru.


Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
-
Monika79
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 956
- Od: 16 kwie 2012, o 16:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Dorotko,ale cudnie wygladaja,te rogaliki
A na pewno jeszcze lepiej smakują
podaj przepisik.
Tak siedze juz prawie 2 godziny przed netem i mysle co tu upic słodkiego.A u nas ferie,wiec sie przyda cos słodkiego.
Tak siedze juz prawie 2 godziny przed netem i mysle co tu upic słodkiego.A u nas ferie,wiec sie przyda cos słodkiego.
- sweety
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 14108
- Od: 20 mar 2012, o 09:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: śląskie, Podbeskidzie
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
A przepis na rogaliki 
-
szarotka66
- 1000p

- Posty: 6117
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Proszę bardzo. Przepis łatwy, prosty i jak większość moich "stary"
Piekliśmy te rogaliki w 7 klasie szkoły podstawowej.
Kruche rogaliki
1/2 szkl cukru
3 jajka
10 dag drożdży
1 kg mąki
25 dag margaryny
3/4 szkl mleka
marmolada, krem czekoladowy, konfitura do wyboru
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Tłuszcz utrzeć z cukrem i żółtkami dodać rozpuszczone drożdże, mąkę, ubitą pianę z białek. Wszystko wymieszać, następnie dokładnie zagnieść ciasto, robi się to błyskawicznie. Kulę ciasta włożyć do lnianego woreczka lub malej powłoczki, zawiązać. Do wiadra wlać zimną wodę, włożyć ciasto, odstawić. Gdy ciasto wypłynie na powierzchnię (trwa to 1-2 godz) wyjąc z worka, rozwałkować i formować niewielkie rogaliki. Układać je na blasze posmarowanej tłuszczem. Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 * na złoty kolor. Zimne posmarować polewą czekoladową lub lukrem.
Ciasto drożdżowe robione w ten sposób ma tę zaletę, że wypieki są dłużej świeże. Mam nadzieję, że wszyscy wiedzą jak formuje się takie ciasteczka.
Piekliśmy te rogaliki w 7 klasie szkoły podstawowej.
Kruche rogaliki
1/2 szkl cukru
3 jajka
10 dag drożdży
1 kg mąki
25 dag margaryny
3/4 szkl mleka
marmolada, krem czekoladowy, konfitura do wyboru
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Tłuszcz utrzeć z cukrem i żółtkami dodać rozpuszczone drożdże, mąkę, ubitą pianę z białek. Wszystko wymieszać, następnie dokładnie zagnieść ciasto, robi się to błyskawicznie. Kulę ciasta włożyć do lnianego woreczka lub malej powłoczki, zawiązać. Do wiadra wlać zimną wodę, włożyć ciasto, odstawić. Gdy ciasto wypłynie na powierzchnię (trwa to 1-2 godz) wyjąc z worka, rozwałkować i formować niewielkie rogaliki. Układać je na blasze posmarowanej tłuszczem. Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 * na złoty kolor. Zimne posmarować polewą czekoladową lub lukrem.
Ciasto drożdżowe robione w ten sposób ma tę zaletę, że wypieki są dłużej świeże. Mam nadzieję, że wszyscy wiedzą jak formuje się takie ciasteczka.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- sweety
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 14108
- Od: 20 mar 2012, o 09:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: śląskie, Podbeskidzie
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Dziękuję
Ja oczywiście wiem. Ten patent z wiadrem tylko pierwszy raz słyszę.
- mamafrania
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 3864
- Od: 13 paź 2011, o 13:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Mazowieckie
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
To podobnie chyba jak ciasto na topielca.Ono tez w wodzie maczane .
-
szarotka66
- 1000p

- Posty: 6117
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
No niby niewiarygodne, że drożdże do zimnej wody, ale jednak świetnie się tam czują, bo nie trzeba długo czekać aż ciasto wyrośnie. Po wyjęciu z worka jest dość mokre i dodać trzeba mąki żeby nie lepiło się do wałka. Rogale są naprawdę kruche, nawet za 3 dni (jeśli oczywiście doczekają). 
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
-
szarotka66
- 1000p

- Posty: 6117
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Poszłam na kompromis i zamiast klasycznego lukru zrobiłam polewę z białej czekolady. Prawda, że wyglądają lepiej?


Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
-
kaLo
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Spróbuj szarotko mojego patentu,ciasto włóż do woreczka foliowego,przez słomkę do napojów odessij powietrze i zawiąż gumką recepturką.Rośnie tak samo a nie ma tego rozmoczonego gluta.szarotka66 pisze:Po wyjęciu z worka jest dość mokre i dodać trzeba mąki żeby nie lepiło się do wałka.
- porzeczkaa
- 30p - Uzależniam się...

- Posty: 45
- Od: 24 lip 2012, o 10:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: podlaskie
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Ciasteczka twarogowe
robiły furorę wśród wszystkich, którzy mieli okazję ich spróbować, a
dopomina się ponownego wypieku. W piątek piekłam podwójną porcję, a dziś już nie ma nawet okruszków 
Pozdrawiam Justyna
- Edyta 74
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 3724
- Od: 6 sty 2009, o 16:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
A ja upiekłam rogaliki ,wyszły pyszne
świetny przepis
Troszeczkę się obawiałam o to zamoczone ciasto ale teraz już wiem ,że nie potrzebnie
Moje ciasto wypłynęło po ok. 20 minutach, czy w takim przypadku powinno moczyć się dłużej ? Wyjęłam je po tym właśnie czasie ale te rogaliki będę robiłam jeszcze nie raz, więc podpowiedz szarotko czy moczyć je dłużej, czy tylko do momentu wypłynięcia?
Moje ciasto wypłynęło po ok. 20 minutach, czy w takim przypadku powinno moczyć się dłużej ? Wyjęłam je po tym właśnie czasie ale te rogaliki będę robiłam jeszcze nie raz, więc podpowiedz szarotko czy moczyć je dłużej, czy tylko do momentu wypłynięcia?

