siew i rozsada sezon 2012 r. cz.3

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
chasse
50p
50p
Od: 9 kwie 2012, o 22:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r. cz.3

Post »

no nie
ale wystarczy podlać 2-3razy i nabierzesz wprawy
:D :D :D

nie ma jakiegoś złotego środka, ani wzoru ile roślina dziennie potrzebuje wody

pozdrawiam:)
DamianC
200p
200p
Od: 11 mar 2012, o 19:37
Kontakt:

Post »

Nie podlewać aż wierzchnia warstwa będzie wyraźnie sucha-tak wyczytałem i tak robię.
skipp
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 maja 2012, o 18:27

Post »

@ tula - dziekuje za pomoc, wiem juz teraz ze 3x dziennie podlewanie pomidora to zly pomysl. Mam nadzieje ze roslinki sie zbytnio nie przyzwyczaily i jak ogranicze teraz podlewanie to nie bedzie z nimi problemu.
Skad sie wzielo moje przekonanie ze czeste podlewanie to dobry pomysl? - w tym samym tunelu mam tez papryke, i zauwazylem ze w czasie ostatnich upalow pomimo porannego podlewania w srodku dnia liscie zaczynaly zwisac z rosliny. Przeczytalem gdzies na forum, ze papryke podlewac tak czesto jak tego potrzebuje - cokolwiek to znaczy:) myslalem ze z pomidorami podobnie.
Awatar użytkownika
grosik
200p
200p
Od: 30 sty 2012, o 16:56

Post »

Brzoskwinko dziękuję za zdjęcie black cherry - te n/n pomidorki, które wysadziłam do wiader łudząco przypominają twojego więc jest szansa że to jest on :heja . Black cherry ładnie się trzyma ale koralik się zrobił bardzo filoletowy - na razie tylko łodyga - mam nadzieję że jest mu tylko zimno (nakryłam je włókniną dzisiaj z obawy przed zimnem)
Pozdrawiam ciepło, Gosia ;)
Nasze rodzinne eskapady i nie tylko
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

grosik pisze:mam nadzieję że jest mu tylko zimno
Wiesz, ja takiej pewności nie mam. Dlaczego ?
Otóż moje pomidory wysadzone do otwartego gruntu prawie tydzień temu nie mają takich objawów niedoboru fosforu. Obawiam się wiec , że to nie jest tylko temperatura.
AgaM Co to za ziemia w której rosną Twoje pomidory ?.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Menqa
50p
50p
Od: 3 sty 2012, o 07:48

Post »

Szykujecie się na dzisiejsze przymrozki(edit:no może dzisiaj jeszcze nie będą ale wkrótce)? Czy duże wiadra nałożone na pomidory plus ewentualnie znicze pomogą ochronić pomidory przed przymrozkiem w tunelu? I jak robicie ze zniczami - jeden do jednego? - jeden znicz na jedną sadzonkę pomidora?
Awatar użytkownika
termic88
500p
500p
Od: 18 paź 2011, o 02:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Patrząc na prognozę pogody na następne dni, to moje świeżo pikowane maleństwa wyniose na zwiady dopiero w środę :P Reszte zresztą też. Na razie są w chłodnym pokoju. Słońca i tak nie ma tylko chmury :((
Obrazek Obrazek
A te maleńkości to nie wiem czy zdążą wyrosnąć, a co mnie podkusiło żeby jeszcze dosiewać? Nie wiem..
Teraz biorę się za sianie sałatki i resztę ziemi wynoszę do piwnicy :D ;:65 I tyle na dziś :D Pozdrawiam :)
"Zawsze warto być człowiekiem, Choć tak łatwo zejść na psy" - moja ulubiona sentencja, zespół Dżem
Hymn spokoju, Moje nadwyżki
Pozdrawiam, Teresa.
Awatar użytkownika
Aga26
50p
50p
Od: 14 kwie 2012, o 13:14

Post »

termic88 kiedy te maleństwa były siane?? Pytam bo ja siałam 12 kwietnia i są tylko ciut większe
Pozdrawiam Agnieszka :)
Awatar użytkownika
termic88
500p
500p
Od: 18 paź 2011, o 02:00

Post »

:oops: Moje wysiałam pod koniec kwietnia 25-26 chyba. Wysiałam bo miałam duży popyt na sadzonki wśród koleżanek i tak mnie coś tkneło. Teraz wątpie czy to dobry pomysł. No ale.. żal by było wyrzucać. Gdzieś je wcisne, zwłaszcza że to są koktajlówki w większości ;)
"Zawsze warto być człowiekiem, Choć tak łatwo zejść na psy" - moja ulubiona sentencja, zespół Dżem
Hymn spokoju, Moje nadwyżki
Pozdrawiam, Teresa.
Awatar użytkownika
Aga26
50p
50p
Od: 14 kwie 2012, o 13:14

Post »

moje to tez koktajlówki i są troszke większe od tych maleństw i mniejsze od tych obok :) Siedzą całymi dniami w folii ale ostatnie 3 dni raz w domu raz w folii bo śnieg padał. Mam nadzieję , że wkońcu odbiją i zaczna rosnać ładnie.Tym bardziej ze ostatniego maja lece do PL na 2 miesiace i z pomidorkami zostaje mąż a on zapowiedział ze podlewac je tylko może.
Pozdrawiam Agnieszka :)
demeter1
200p
200p
Od: 30 kwie 2011, o 17:01

Post »

Wiem, że ciężko jest "naumieć się" podlewać pomidory, gdy podlewało się w życiu tylko umywalkę, dlatego powiem jak ja to robię, tym bardziej, że nauczyłam się tego od tadeusza48. Po posadzeniu pomidorów podlewam je naprawdę b.b. obficie: sadzę w 20l pierścienie i na sztukę daję 5-9l wody. A potem czekam, aż podwiędną, no nie na amen, ale trochę, tak, że widzę: chcą pić. Przy chłodnej wiośnie 2-3 tygodnie, przy upałach jak w zeszłym tygodniu tydzień i wtedy znowu obficie podlewam. I tak kilka razy w zależności od tempa wzrostu krzaka. Gdy liści jest już dużo, jest mocna transpiracja, są kwiaty i owoce, a pomidor ma porządne korzenie, wtedy podlewam częściej, ale też nie codziennie, raczej mocno, a rzadziej. Tak jak napisał pomidoro, za co mu cześć i chwała, albo wygra leń mój albo pomidorów ;:138
pozdrawiam zielono Beata!
Wymienię
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2009, o 15:00

Post »

skipp pisze:w tym samym tunelu mam też papryke, i zauwazylem ze w czasie ostatnich upalow pomimo porannego podlewania w srodku dnia liscie zaczynaly zwisac z rosliny.
Popatrz na te liście pod wieczór albo wcześnie rano. One mogą tak flaczeć z gorąca, a kiedy się ochłodzi to wracają do normy. Takie oklapnięcie w słońcu nie musi świadczyć o braku wody.
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
Awatar użytkownika
PaulaPola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Czytam i czytam i nie wiem jak maja wygladac krzaki pomidora prowadzonego na 1, 2, 3 pedy, nie wiem co trzeba urywac co zostawiać. Jakby ktos wytlumaczyl jak krowie na rowie i jakies zdjecia dal to wdzieczna będę.
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

:;230
Też kiedyś tego nie rozumiałam.
W miejscu gdzie teraz masz liście z czasem zaczną wyrastać wilki, trzeba je wyłamywać i pozostawić jeden lub dwa. Wtedy główny pęd to numer jeden, pierwszy pozostawiony wilk to drugi pęd.
Jak zaczną rosnąć i pojawią się wilki to wszystko będziesz wiedziała. :)
Awatar użytkownika
PaulaPola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:18

Post »

Czyli na karzdym pietrze kisci zostawiac jednego lub ewentualnie dwa wilki?
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”