Moje królestwo- uczta dla oczu i balsam ...na wszelkie zło .

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje królestwo- uczta dla oczu i balsam ...na wszelkie zło .

Post »

Krysiu...no , tak to bywa , ale prawdę mówiąc musiałybyśmy chyba nigdzie nie wchodzić w wątki , bo co i rusz , to wiele chorób nas obezwładnia :;230 .
Dzisiaj byłam z wizytą u Ewuni/evluk...myślałam ,że dostanę oczopląsu ...busz , to mało powiedziane ;:224 . Gdzie się nie obejrzałam , tam stoją hoje ...dużo hoji ; na parapetach , na wiszących półkach , w oknach . Ciekawe ulistnienia ...i takie , którym natura właściwych liści poskąpiła . A Ona mówi o nich z takim namaszczeniem , pietyzmem ...jak o swoich dzieciach . Ale wiele jeszcze jest innych roślin ...hippeastra ...fiołki , skrętniki , obuwiki , eukomisy , krasnokwiat Katarzyny , długo by wymieniać ;:224 . Na Jej Hojolizm ...nie ma lekarstwa ...aż bałam się ,że mnie zarazi :;230 . Takiej kolekcji , jak żyję , to jeszcze nie widziałam i chyba nie zobaczę . Mogę tylko podziwiać ;:180 .
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jagódko ;:167 popodziwiałam Twoje prymulki - śliczne ;:138
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Jagódko- Evluk bardziej i dawniej jest uzależniona od zwartnic,chyba ich ma 60,hoye to nowa jej choroba,stan jest poważny!A jeszcze i ogrodowe.Nie byłaś u Hanki 55,ta dopiero ma hoyozę.
Na nasadzenia bardziej się zapada na Targach niż podglądając ogródki.A cieszy gdy wyhoduje się roślinę z maleńkiej szczepki czy z własnego siewu,zwłaszcza,że tegoroczna wiosna temperaturowo nas nie rozpieszcza,a lato zapowiadają suche.
Nasiona pokrzywnika Blumego,nawet odmiany rokoko były bez problemu dostępne w Krakowie,zasiliłam nimi Lubelszczyznę.
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Halinko ...dziękuję ;:196

Ewo...a kiedy ostatnio byłaś u Niej ? To , co wczoraj zobaczyłam w doniczkach , doniczusiach , takoż w mnożarce - terrarium - to powiem Ci , że przeszył mnie dreszcz :shock: . Przy tym jest tak zakręcona , dotykając , głaszcząc ...ba ! mówiąc do nich :shock: , że ...oniemiałam . Tak , jak Ona kiedyś zastanawiam się , co ludzie widzą w hojach ...pewnie to , co ja w liliputach ...alpines .... ;:224 .
Masz rację ...najbardziej cieszy , gdy samemu coś uda się ukorzenić ...ew. wysiać ;:108 .
Słoneczko świeci ...ale nie grzeje , a temp. na + tylko 7 *C , zupełnie , jakby miał być przymrozek ...nawet nic się nie chce w ogrodzie w taki ziąb robić , bo na dodatek mokro .
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Kontakt:

Post »

No, ładnie ;:14 -chwilunia mnie nie było, a już mi hojowo-hippeastrowe tyły obsmarowywują :;230
Iguś i Ewuś oraz wszyscy którzy czytają tu posta miłej Jagodki i EwkiEs- wierzcie mi na słowo, są tacy którzy te choroby mają bardziej rozwinięte ;:170 Ja przy nich jestem o taka malutka :lol:
Jadwiś -nasze spotkanko było przemiłe, oby takich jak najwięcej ;:196 ;:167
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Możesz być dumna z takiej kolekcji i takiego obgadywania ;:196 Ewuniu chylę czoła ;:180 .

No , spotkanko miłe , a jakże ;:108 , że telefonu zapomniałam :oops: z tego wszystkiego ;:145 .
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Trochę pogrzebałam w ziemi , ale jest tak mroźnie , że żadna przyjemność ;:185 . Zanim uciekłam z ogrodu , to zrobiłam kilka fotek .

Soldanella carpatica / Urdzik karpacki , niestety przez dzielenie , zakwitnął tylko jednym kwiatkiem :( .
Obrazek

Hiacynt Jan Bos tylko jeden ...reszta zginęła ;:145 .

Obrazek

Narcyze nawet nie mogą się rozwinąć ...w poprzednich latach , o tej porze już były w pełnym rozkwicie .

Obrazek

Tulipany botaniczne .
Obrazek

Żółtych nie było i ...są . Zapewne jakaś odmiana się uwsteczniła ...wracając do odmiany pierwotnej .

Obrazek

Wiśnia ' Royal Burgundy ' , szczepiona na pniu ma pączki :tan .
Obrazek

Wiśnia ' Kiku-Shidare-Sakura ' też ma kilka - pierwszy raz :tan .
Obrazek

Skalniakowo ...

Obrazek

Rzut okiem na fragment rabaty .

Obrazek

Prawdę mówiąc nie jestem zadowolona ani z kwitnień , nie wspominając ,że marnie przezimowały zwykłe pierwiosnki x polyantha i Juliae , a także z tego iż wszystkiego w tym roku będzie mniej . Nie dość ,że co poniektóre wcale nie wylazły , to cebulowe pomimo ,że się pokazały , to kwiaty zdeformowane , albo zbrązowiały od mrozu .
Czarny scenariusz pisze natura ;:145 i nic na to nie poradzimy ;:185 . Więc cieszmy się tym , co nam przeżyło i niech nadzieja nas nie opuszcza ...będzie dobrze ;:108 .
Awatar użytkownika
gosia07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2009, o 20:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jagodka pisze:

. Więc cieszmy się tym , co nam przeżyło i niech nadzieja nas nie opuszcza ...będzie dobrze ;:108 .
Święte słowa ;:196
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

Igusiu od dobrej chwili siedzę w Twoim wątku z otwartą gębą i oglądam urdzika :shock: , to mój ukochany kwiatuszek, którego jeszcze nie mam. Nie wiedziałam, że to maleństwo tak wcześnie kwitnie.
Hiacynt też piękny i ma niespotykany kolor. Jak Ty to zrobiłaś, że na skalniaku masz już tak kolorowo :?: Moje skalniaczki dopiero nieliczne pączki pokazują. Teraz pewnie wegetacja u nich zatrzyma się, aż ziemia trochę przeschnie. Jutro pójdę sprawdzać, co się dzieje na działce, dziś uciekłam, bo zimno i woda wszędzie płynęła.
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

JAGÓDKO masz rację ,cieszmy sie z tego co mamy . Hiacynty wychodzą też tak śmiesznie ,ale podobają mi się ich rozetki . U nas był chłodny wiatr ,ale w kurtce można było popracować w ogródku . Teraz po deszczach to chwasty będą rosnąć bez opamiętania
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu...witaj ;:196 ..no , popatrz , chyba nie było tak w ostatnich latach ...zimnica ...kiepskie kwitnienia . Ba ! , by nie powiedzieć ,że co nam styczeń obiecywał , to ...luty nam zabrał . Ale dobrze , że chociaż tyle tego ...a lato ma być ciepłe i suche ;:oj . Ciekawe ...nieprawdaż :roll: ?
Lideczko...dziękuję ;:196 . W tamtym roku kwitnął obficie ... a teraz bardzo kiepsko ...jak zresztą wiekszość po ciepłej jesieni , zimie bez śniegu , mrożnym lutym etc...
Skalniak jest od wschodniej strony , wystawiony na słońce i na podwyższeniu - jest lekkie wzniesienie obok altany . Pierwiosnki gruzińskie wcześnie zaczynają kwitnienie , więc stąd takie plamy .

Jadzieńko...a mnie nawet w bluzie polarowej było chłodno ...bo ja ciepłolubna jestem . Nawet w domu się nie mogłam ogrzać i ...zaczęło mi serce walić , telepię się , jak osika i rozbolala mnie głowa z tyłu od strony karku . Wkopałam sześć liliii , trzy berberysy i osiem pierwiosnków oraz przesadziłam bodziszka i kępki primuli denticulata - tzn. odmłodziłam - stare rozety zgnite , bo zmarzły- wyrzuciłam .
Awatar użytkownika
agatka123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2011, o 21:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Igusia u mnie też cieniutko ;:145
Tyle cebulek wsadziłam jesienią , a tylko część się pokazała . Z naturą jednak nie wygramy :roll:
Urdzik boski ;:167 . Buziaczki !!!
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No , powiedz Aguś ...co to za wiosna ... :roll: ? Niestety ...nie jest wiele rzeczy zależnych li tylko od nas ;:185 .

Powiem urdzikowi ...może weźmie się za siebie i w końcu z takiej kępy zacznie wypuszczać kolejne kwiatuszki . Dziękuję ;:196 .
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 cze 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jagoda, urdzik zadziwiający. I poletko między kamieniami piękne.
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Aniu ;:196 ...a co do poletka , to między kamieniami jeszcze rosną ; tawułki , floks kanadyjski , orliki i irysy .
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”