Dzisiaj byłam z wizytą u Ewuni/evluk...myślałam ,że dostanę oczopląsu ...busz , to mało powiedziane
Moje królestwo- uczta dla oczu i balsam ...na wszelkie zło .
- Jagodka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 24 sty 2011, o 22:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Moje królestwo- uczta dla oczu i balsam ...na wszelkie zło .
Krysiu...no , tak to bywa , ale prawdę mówiąc musiałybyśmy chyba nigdzie nie wchodzić w wątki , bo co i rusz , to wiele chorób nas obezwładnia
.
Dzisiaj byłam z wizytą u Ewuni/evluk...myślałam ,że dostanę oczopląsu ...busz , to mało powiedziane
. Gdzie się nie obejrzałam , tam stoją hoje ...dużo hoji ; na parapetach , na wiszących półkach , w oknach . Ciekawe ulistnienia ...i takie , którym natura właściwych liści poskąpiła . A Ona mówi o nich z takim namaszczeniem , pietyzmem ...jak o swoich dzieciach . Ale wiele jeszcze jest innych roślin ...hippeastra ...fiołki , skrętniki , obuwiki , eukomisy , krasnokwiat Katarzyny , długo by wymieniać
. Na Jej Hojolizm ...nie ma lekarstwa ...aż bałam się ,że mnie zarazi
. Takiej kolekcji , jak żyję , to jeszcze nie widziałam i chyba nie zobaczę . Mogę tylko podziwiać
.
Pozdrawiam i zapraszam serdecznie na wirtualny spacer - Jagódka
Spis moich wątków Wątek aktualny- część 6
Wątek sprzedażowy Moje tęsknoty ...malowane czesanką , pisane piórem ...
- HalinaK

- Od: 12 paź 2008, o 11:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jagódko
popodziwiałam Twoje prymulki - śliczne 
- EwkaEs

- Od: 9 lip 2008, o 20:28
Jagódko- Evluk bardziej i dawniej jest uzależniona od zwartnic,chyba ich ma 60,hoye to nowa jej choroba,stan jest poważny!A jeszcze i ogrodowe.Nie byłaś u Hanki 55,ta dopiero ma hoyozę.
Na nasadzenia bardziej się zapada na Targach niż podglądając ogródki.A cieszy gdy wyhoduje się roślinę z maleńkiej szczepki czy z własnego siewu,zwłaszcza,że tegoroczna wiosna temperaturowo nas nie rozpieszcza,a lato zapowiadają suche.
Nasiona pokrzywnika Blumego,nawet odmiany rokoko były bez problemu dostępne w Krakowie,zasiliłam nimi Lubelszczyznę.
Na nasadzenia bardziej się zapada na Targach niż podglądając ogródki.A cieszy gdy wyhoduje się roślinę z maleńkiej szczepki czy z własnego siewu,zwłaszcza,że tegoroczna wiosna temperaturowo nas nie rozpieszcza,a lato zapowiadają suche.
Nasiona pokrzywnika Blumego,nawet odmiany rokoko były bez problemu dostępne w Krakowie,zasiliłam nimi Lubelszczyznę.
- Jagodka

Halinko ...dziękuję
Ewo...a kiedy ostatnio byłaś u Niej ? To , co wczoraj zobaczyłam w doniczkach , doniczusiach , takoż w mnożarce - terrarium - to powiem Ci , że przeszył mnie dreszcz
. Przy tym jest tak zakręcona , dotykając , głaszcząc ...ba ! mówiąc do nich
, że ...oniemiałam . Tak , jak Ona kiedyś zastanawiam się , co ludzie widzą w hojach ...pewnie to , co ja w liliputach ...alpines ....
.
Masz rację ...najbardziej cieszy , gdy samemu coś uda się ukorzenić ...ew. wysiać
.
Słoneczko świeci ...ale nie grzeje , a temp. na + tylko 7 *C , zupełnie , jakby miał być przymrozek ...nawet nic się nie chce w ogrodzie w taki ziąb robić , bo na dodatek mokro .
Ewo...a kiedy ostatnio byłaś u Niej ? To , co wczoraj zobaczyłam w doniczkach , doniczusiach , takoż w mnożarce - terrarium - to powiem Ci , że przeszył mnie dreszcz
Masz rację ...najbardziej cieszy , gdy samemu coś uda się ukorzenić ...ew. wysiać
Słoneczko świeci ...ale nie grzeje , a temp. na + tylko 7 *C , zupełnie , jakby miał być przymrozek ...nawet nic się nie chce w ogrodzie w taki ziąb robić , bo na dodatek mokro .
-
evluk

- Od: 16 lis 2008, o 17:19
- Kontakt:
No, ładnie
-chwilunia mnie nie było, a już mi hojowo-hippeastrowe tyły obsmarowywują
Iguś i Ewuś oraz wszyscy którzy czytają tu posta miłej Jagodki i EwkiEs- wierzcie mi na słowo, są tacy którzy te choroby mają bardziej rozwinięte
Ja przy nich jestem o taka malutka
Jadwiś -nasze spotkanko było przemiłe, oby takich jak najwięcej

Iguś i Ewuś oraz wszyscy którzy czytają tu posta miłej Jagodki i EwkiEs- wierzcie mi na słowo, są tacy którzy te choroby mają bardziej rozwinięte
Jadwiś -nasze spotkanko było przemiłe, oby takich jak najwięcej
- Jagodka

Możesz być dumna z takiej kolekcji i takiego obgadywania
Ewuniu chylę czoła
.
No , spotkanko miłe , a jakże
, że telefonu zapomniałam
z tego wszystkiego
.
No , spotkanko miłe , a jakże
- Jagodka

Trochę pogrzebałam w ziemi , ale jest tak mroźnie , że żadna przyjemność
. Zanim uciekłam z ogrodu , to zrobiłam kilka fotek .
Soldanella carpatica / Urdzik karpacki , niestety przez dzielenie , zakwitnął tylko jednym kwiatkiem
.

Hiacynt Jan Bos tylko jeden ...reszta zginęła
.

Narcyze nawet nie mogą się rozwinąć ...w poprzednich latach , o tej porze już były w pełnym rozkwicie .

Tulipany botaniczne .

Żółtych nie było i ...są . Zapewne jakaś odmiana się uwsteczniła ...wracając do odmiany pierwotnej .

Wiśnia ' Royal Burgundy ' , szczepiona na pniu ma pączki
.

Wiśnia ' Kiku-Shidare-Sakura ' też ma kilka - pierwszy raz
.

Skalniakowo ...

Rzut okiem na fragment rabaty .

Prawdę mówiąc nie jestem zadowolona ani z kwitnień , nie wspominając ,że marnie przezimowały zwykłe pierwiosnki x polyantha i Juliae , a także z tego iż wszystkiego w tym roku będzie mniej . Nie dość ,że co poniektóre wcale nie wylazły , to cebulowe pomimo ,że się pokazały , to kwiaty zdeformowane , albo zbrązowiały od mrozu .
Czarny scenariusz pisze natura
i nic na to nie poradzimy
. Więc cieszmy się tym , co nam przeżyło i niech nadzieja nas nie opuszcza ...będzie dobrze
.
Soldanella carpatica / Urdzik karpacki , niestety przez dzielenie , zakwitnął tylko jednym kwiatkiem

Hiacynt Jan Bos tylko jeden ...reszta zginęła

Narcyze nawet nie mogą się rozwinąć ...w poprzednich latach , o tej porze już były w pełnym rozkwicie .

Tulipany botaniczne .

Żółtych nie było i ...są . Zapewne jakaś odmiana się uwsteczniła ...wracając do odmiany pierwotnej .

Wiśnia ' Royal Burgundy ' , szczepiona na pniu ma pączki

Wiśnia ' Kiku-Shidare-Sakura ' też ma kilka - pierwszy raz

Skalniakowo ...

Rzut okiem na fragment rabaty .

Prawdę mówiąc nie jestem zadowolona ani z kwitnień , nie wspominając ,że marnie przezimowały zwykłe pierwiosnki x polyantha i Juliae , a także z tego iż wszystkiego w tym roku będzie mniej . Nie dość ,że co poniektóre wcale nie wylazły , to cebulowe pomimo ,że się pokazały , to kwiaty zdeformowane , albo zbrązowiały od mrozu .
Czarny scenariusz pisze natura
- gosia07

- Od: 1 gru 2009, o 20:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Święte słowaJagodka pisze:
. Więc cieszmy się tym , co nam przeżyło i niech nadzieja nas nie opuszcza ...będzie dobrze.
- slila1

- Od: 18 maja 2009, o 19:05
Igusiu od dobrej chwili siedzę w Twoim wątku z otwartą gębą i oglądam urdzika
, to mój ukochany kwiatuszek, którego jeszcze nie mam. Nie wiedziałam, że to maleństwo tak wcześnie kwitnie.
Hiacynt też piękny i ma niespotykany kolor. Jak Ty to zrobiłaś, że na skalniaku masz już tak kolorowo
Moje skalniaczki dopiero nieliczne pączki pokazują. Teraz pewnie wegetacja u nich zatrzyma się, aż ziemia trochę przeschnie. Jutro pójdę sprawdzać, co się dzieje na działce, dziś uciekłam, bo zimno i woda wszędzie płynęła.
Hiacynt też piękny i ma niespotykany kolor. Jak Ty to zrobiłaś, że na skalniaku masz już tak kolorowo
- JAKUCH

- Od: 19 paź 2008, o 21:39
JAGÓDKO masz rację ,cieszmy sie z tego co mamy . Hiacynty wychodzą też tak śmiesznie ,ale podobają mi się ich rozetki . U nas był chłodny wiatr ,ale w kurtce można było popracować w ogródku . Teraz po deszczach to chwasty będą rosnąć bez opamiętania
- Jagodka

Gosiu...witaj
..no , popatrz , chyba nie było tak w ostatnich latach ...zimnica ...kiepskie kwitnienia . Ba ! , by nie powiedzieć ,że co nam styczeń obiecywał , to ...luty nam zabrał . Ale dobrze , że chociaż tyle tego ...a lato ma być ciepłe i suche
. Ciekawe ...nieprawdaż
?
Lideczko...dziękuję
. W tamtym roku kwitnął obficie ... a teraz bardzo kiepsko ...jak zresztą wiekszość po ciepłej jesieni , zimie bez śniegu , mrożnym lutym etc...
Skalniak jest od wschodniej strony , wystawiony na słońce i na podwyższeniu - jest lekkie wzniesienie obok altany . Pierwiosnki gruzińskie wcześnie zaczynają kwitnienie , więc stąd takie plamy .
Jadzieńko...a mnie nawet w bluzie polarowej było chłodno ...bo ja ciepłolubna jestem . Nawet w domu się nie mogłam ogrzać i ...zaczęło mi serce walić , telepię się , jak osika i rozbolala mnie głowa z tyłu od strony karku . Wkopałam sześć liliii , trzy berberysy i osiem pierwiosnków oraz przesadziłam bodziszka i kępki primuli denticulata - tzn. odmłodziłam - stare rozety zgnite , bo zmarzły- wyrzuciłam .
Lideczko...dziękuję
Skalniak jest od wschodniej strony , wystawiony na słońce i na podwyższeniu - jest lekkie wzniesienie obok altany . Pierwiosnki gruzińskie wcześnie zaczynają kwitnienie , więc stąd takie plamy .
Jadzieńko...a mnie nawet w bluzie polarowej było chłodno ...bo ja ciepłolubna jestem . Nawet w domu się nie mogłam ogrzać i ...zaczęło mi serce walić , telepię się , jak osika i rozbolala mnie głowa z tyłu od strony karku . Wkopałam sześć liliii , trzy berberysy i osiem pierwiosnków oraz przesadziłam bodziszka i kępki primuli denticulata - tzn. odmłodziłam - stare rozety zgnite , bo zmarzły- wyrzuciłam .
- agatka123

- Od: 23 sty 2011, o 21:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Igusia u mnie też cieniutko
Tyle cebulek wsadziłam jesienią , a tylko część się pokazała . Z naturą jednak nie wygramy
Urdzik boski
. Buziaczki !!!
Tyle cebulek wsadziłam jesienią , a tylko część się pokazała . Z naturą jednak nie wygramy
Urdzik boski
- Jagodka

No , powiedz Aguś ...co to za wiosna ...
? Niestety ...nie jest wiele rzeczy zależnych li tylko od nas
.
Powiem urdzikowi ...może weźmie się za siebie i w końcu z takiej kępy zacznie wypuszczać kolejne kwiatuszki . Dziękuję
.
Powiem urdzikowi ...może weźmie się za siebie i w końcu z takiej kępy zacznie wypuszczać kolejne kwiatuszki . Dziękuję
-
akl62

- Od: 11 cze 2011, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jagoda, urdzik zadziwiający. I poletko między kamieniami piękne.
- Jagodka

Dziękuję Aniu
...a co do poletka , to między kamieniami jeszcze rosną ; tawułki , floks kanadyjski , orliki i irysy .