Siew,rozsada,pikowanie pomidorów cz.7

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pikowanie pomidorów

Post »

magstill: hmm może z podłożem jest coś nie tak, no i uważam że mają trochę za ciepło w dzień, chociaż z drugiej strony wtedy powinny bardziej iść do góry.. Jeśli są już liście właściwe, można pikować, sam część takich maluchów pikowałem i rosną dobrze.

ruda 147 nie zawsze :wink: z moich tegorocznych 50 pikówek żaden się nie położył, ale ja przesadzałem z niewielką bryłą ziemi wokół korzeni no i w stadium mniej więcej dwóch liści właściwych. Może były trochę za duże i teraz cierpią po utracie korzonków. Potrzymaj je w cieniu i dbaj o wilgotność podłoża, powinny dojść do siebie.
Pozdrawiam, Maciek.
Awatar użytkownika
smonika
500p
500p
Od: 29 gru 2008, o 18:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jako pierwsza w 2011, wstawiam obrazki z kilku moich książek dotyczące produkcji rozsady od posiania do posadzenia. Dla niektórych ten obrazkowy kurs może wydać się banalny, ale ostatnio na forum pojawiło się dużo zapaleńców, którzy po raz pierwszy będą cieszyć się uprawą pomidora z własnej rozsady, więc na pewno się przyda:
1. wysiew nasion
Obrazek Obrazek
2. pikowanie
Obrazek
Ja nie mam takie sprzętu, używam ołówka, a obciskam ziemię wokół siewki palcami :wink:
A kolejny obrazek przedstawia rodzaje opakowań, w które możemy te siewki posadzić:Obrazek
3. Jak powinna wyglądać zdrowa sadzonka: Obrazek

4. I na koniec słynne sadzenie na leżąco - przyda się do powyciąganej (wybiegniętej) rozsadyObrazek

Będzie ciąg dalszy - czyli prowadzenie na jeden i dwa pędy, prowadzenie przy sznurkach i palikach a także sposoby wykorzystania innych podpór. Ale to już w innym wątku :wink:
Pozdrawiam, Monika
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Moniczko gdzie szukać "cdn." bo mnie to bardzo ciekawi, pozdrawiam
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
kamma
500p
500p
Od: 25 gru 2010, o 18:32

Post »

Monika ekstra to pismo obrazkowe do mnie zawsze przemawia najlepiej mogłaś zrobić nowy wątek i zapodać to razem od rozsady do dojrzałego pomidora można by łatwo znaleźć.
Awatar użytkownika
smonika
500p
500p

Post »

Taro i Kammo oraz wszyscy zainteresowani. Dalszy ciąg będę wklejać tutaj: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=896

Na nowy sezon zawsze można odświeżyć wiadomości, ale to będzie kilka postów. Nowy wątek dublowałby się z tymi które już są i pękają od wiedzy i porad. :wink:
Pozdrawiam, Monika
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Moniczko zawsze pikowałam do doniczek plastikowych, ale czy możesz powiedzieć coś o doniczkach torfowych i plastikowych, drugie pikowanie najlepiej jakiej wielkości powinna być doniczka i czy sadzonka w torfowej doniczce może być wkopana do gruntu i tam spokojnie się rozłoży, no i krążek torfowo-ziemny tez mnie interesuje, w ogóle co byś polecała
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
smonika
500p
500p

Post »

Taro, torfowych doniczek nie używałam, więc nie mogę nic o nich powiedzieć.
Ale zobacz w tym wątku, co napisała Gienia1230: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 9&start=28
Pomidorki zawsze pikuję do kubeczków po dużych jogurtach i wychodza ładne. Jednak najlepsze są do tego doniczki, pojemniki czy opaski, które mają średnicę 8-10 cm. Ja z powodu wąskich parapetów wolę swoje kubeczki.
Pozdrawiam, Monika
PKasia
200p
200p
Od: 7 lut 2011, o 18:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam :wit ! Właśnie to obrazki z Twojej książki Moniko zmusiło mnie żeby wreszcie nabrać odwagi i też coś napisać. Bardzo Ci dziękuję za tą dobrą wolę iż dzielisz się z nami początkującymi Twoją wiedzą! Pozdrawiam! :D
Awatar użytkownika
smonika
500p
500p

Post »

Kasiu :wit Witaj na forum.
Rzeczywiście obrazki przemawiają najlepiej do wyobraźni, zwłaszcza początkujących. Tak jak kiedyś mi pomogły, pomyślałam, że może teraz komuś ułatwią rozpoczęcie własnej przygody z pomidorkami. Jak się raz zobaczy, łatwiej zrozumieć opisowe porady. A takich jest wiele i są bardzo cenne ;:108
Pozdrawiam, Monika
Awatar użytkownika
neil
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 kwie 2010, o 21:52

Post »

Obrazek

Ja pikuję w kubeczki i doniczki a jak zabraknie to kubeczki robię z butelek :)
PKasia
200p
200p

Post »

Miło tak podziękować prawie osobiście! Nie ukrywam że bardzo zazdroszczę wiedzy i książki!!! :) By nie być tak całkiem głupia starałam się nabyć tą książkę, lecz z marnym skutkiem! Nie poczekał nigdzie ani jeden egzemplarz na mnie, aż znajdę w sobie wreszcie odwagę, by spróbować od ziarenka. Tak zawsze szłam na łatwiznę i kupiłam sadzonkę. Lecz z tym różnie bywa- nie zawsze urosło to co miało. Malinówka a wyrósł zwykły pomidor. Wiec jak się przez przypadek na to forum natknełam tak też już mnie wciągło na amen! :shock: . I teraz żałuję że przy dzieciach tak mało czas na czytanie a noce tak krótkie! :cry: ! Lecz może ktoś wie gdzie można tą książkę jeszcze kupić lub jest na tyle wtajemniczony, że mógłby swój egzemplarz odsprzedać?! Byłabym naprawdę wdzięczna!!! A tak to lichę na Ciebie Moniko i Twoją dobrą wolę! DZIĘKUJĘ! Pozdrawiam! :wit
Awatar użytkownika
iwa3003
200p
200p
Od: 2 mar 2010, o 21:24

Post »

U lala ale ilość
Ja planuje tak do 50 pomidorków i też część w kubeczkach i część w doniczkach ,tylko te drugie muszę kupić :uszy
Pozdrawiam Iwona :)
PKasia
200p
200p

Post »

Neil! Nie chcę zapeszać, bo niby "zielonego" się nie chwali, ale muszę, fajne!!! Mówię to trochę z zazdrością ale nie gniewaj się, to tak w żartach! Mam pytanie, jak długo od wysiania do pikowania?
Awatar użytkownika
smonika
500p
500p

Post »

Do ok. 3 tygodni. Ale wszystko zależy od podłoża, temperatury, oświetlenia i odmiany. No i jakie mamy nasiona, niektóre wschodzą w 2-3 dni, inne w tydzień.

PKasiu odbierz PW.
Pozdrawiam, Monika
Lilu

Post »

neil a czy przy oknie masz dostawioną deskę do prasowania, czy coś innego? :)
Bo ja cały czas się zastanawiam nad tym co tu wykombinować, by zmieścić ze 180 takich kubeczków. Niezły pomysł :D
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”