Róże z kartoników z Biedronki,Auchan,Castoramy itp. cz.3
Re: Róże z kartoników z Biedronki,Auchan,Castoramy itp. cz.3
Przynajmniej w poznańskich warunkach klimatycznych róże w donicach zimują bez strat.
Choć trzeba zaznaczyć że o "konkretny mróz" to u nas od kilku lat trudno.
Choć trzeba zaznaczyć że o "konkretny mróz" to u nas od kilku lat trudno.
- witto1
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 14 sty 2019, o 21:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam
Akcja kartonikowa rozwija się powoli i choć ciągle zapowiadają nocny mróz w przyszłym tygodniu to w sklepach już pojawiły się kartoniki.
Korzystając z okazji ja również skusiłem się na parę z nich. Jednakże w jednym przypadku mam spore zastrzeżenia co do nazwy. Według informacji na opakowaniu jest to róża wielkokwiatowa i nazywa się FINESSE. Żeby było ciekawiej jest żółta a ja (szperając po internetach) znalazłem pod tą nazwą tylko różową.
Czy ktoś z Forumowiczów już miał styczność z tą różą ??? Wiem że taka kartonikowa żółta róża FINESSE pojawia się od kilku lat ale nigdzie nie mogę znaleźć właściwego opisu. Proszę o pomoc. Zdjęcia poniżej.

Akcja kartonikowa rozwija się powoli i choć ciągle zapowiadają nocny mróz w przyszłym tygodniu to w sklepach już pojawiły się kartoniki.
Korzystając z okazji ja również skusiłem się na parę z nich. Jednakże w jednym przypadku mam spore zastrzeżenia co do nazwy. Według informacji na opakowaniu jest to róża wielkokwiatowa i nazywa się FINESSE. Żeby było ciekawiej jest żółta a ja (szperając po internetach) znalazłem pod tą nazwą tylko różową.
Czy ktoś z Forumowiczów już miał styczność z tą różą ??? Wiem że taka kartonikowa żółta róża FINESSE pojawia się od kilku lat ale nigdzie nie mogę znaleźć właściwego opisu. Proszę o pomoc. Zdjęcia poniżej.

- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Rzeczywiście na stronie HelpMeFind róża pod tą nazwą jest różowa. Najlepiej poczekać aż zakwitnie. Róże kartonikowe mają to do siebie, że kolory i nazwy rzadko odpowiadają zawartości.
Pokaż proszę jej zdjęcie w czasie kwitnienia. Sama jestem ciekawa, jaką będziesz mieć niespodziankę.
Pokaż proszę jej zdjęcie w czasie kwitnienia. Sama jestem ciekawa, jaką będziesz mieć niespodziankę.
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ho
Moja mama z dyskontu z owadem w nazwie kupiła jakąś różę praktycznie NN (wszystko co było napisane to to że jest wielkokwiatowa i na zdjęciu była czerwona XD). Widząc nazwę producenta wygrzebała z internetu aktualny numer telefonu i zadzwoniła do niego i o dziwo dostała telefonicznie informacje o tym jakie wysokie to konkretne coś co kupiła rośnie, jak to ciąć i chyba też jak się nazywa odmiana. Pamiętam to bo mnie zaskoczyło że ktoś tam jej nie olał tylko serio potraktował. Widać można próbować dowiedzieć się u źródła.
Moja mama z dyskontu z owadem w nazwie kupiła jakąś różę praktycznie NN (wszystko co było napisane to to że jest wielkokwiatowa i na zdjęciu była czerwona XD). Widząc nazwę producenta wygrzebała z internetu aktualny numer telefonu i zadzwoniła do niego i o dziwo dostała telefonicznie informacje o tym jakie wysokie to konkretne coś co kupiła rośnie, jak to ciąć i chyba też jak się nazywa odmiana. Pamiętam to bo mnie zaskoczyło że ktoś tam jej nie olał tylko serio potraktował. Widać można próbować dowiedzieć się u źródła.
- tara
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A ja z kartonika w B. kupiłam Casanova uwielbiam tą różę mam dwie ciekawe czy się potwierdzi.
- ewita44
- Od: 11 maja 2018, o 19:38
A ja dziś w biedrze kupiłam 3 szt Violette Perfume, różę angielska i Mr Lincoln.
Natomiast w Lidlu też 3 szt Chopin, Mount Shasta i Fulgurante.
Co z nich wyrośnie to się okaże.
Natomiast w Lidlu też 3 szt Chopin, Mount Shasta i Fulgurante.
Co z nich wyrośnie to się okaże.
Patrzyłam na te Lincolny, Chopiny i Mount Shasty, ale się powstrzymałam. Wydaje mi się, że jeśli podana jest nazwa, to można mieć nadzieję, że to właśnie nam wyrośnie. Dość uczciwie producent podaje przecież na innych kartonikach, że w środku jest np. "róża angielska żółta" i wtedy raczej gramy w ciemno. Mam u siebie w ogródku takie dwie właśnie owadowe róże angielskie NN i tych bym drugi raz nie kupiła (wielkie zresztą okrutnie wyrosły), ale czasami trafi się piękność.
- ewita44
- Od: 11 maja 2018, o 19:38
Niestety na razie kwiatów nie ma ale po liściach sądzę, że mount shasta to nie ona.
Bardziej mi liście wyglądają na jakąś rugosę ale co wyrośnie to zobaczymy.
To już był trzeci i ostatni taki zakup pod nazwą w/w. Bardzo chciałam mieć tą różę ale chyba nie jest mi to dane.
To już był trzeci i ostatni taki zakup pod nazwą w/w. Bardzo chciałam mieć tą różę ale chyba nie jest mi to dane.
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Z kartoników mam min 4 krzaki dwóch odmian. Są najlepsze jakie sadziłem ever!
Ale nie to jest typowe. Zasadą są zwinięte, zawinięte i spakowane korzenie. Jestem na to wyczulony i zawsze rozpakowuję i rozprostowuję. Nie wiem, co by urosło gdyby tego nie zrobić! Ale czy o tym piszą na opakowaniu?
Ale nie to jest typowe. Zasadą są zwinięte, zawinięte i spakowane korzenie. Jestem na to wyczulony i zawsze rozpakowuję i rozprostowuję. Nie wiem, co by urosło gdyby tego nie zrobić! Ale czy o tym piszą na opakowaniu?
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Ewito, to może warto Mount Shastę kupić po prostu w sklepie ogrodniczym? Kto wie, co wyrośnie z biedronkowego krzaczka, może mimo wszystko coś pięknegoewita44 pisze: ↑4 maja 2025, o 19:38 Niestety na razie kwiatów nie ma ale po liściach sądzę, że mount shasta to nie ona.