Nymphaea 'Pygmaea Helvola' ze względu, że od kłącza potrzebuje tylko parę cm wody
Ogródek Robaczka cz.12
- Rewi
- 1000p

- Od: 17 lip 2012, o 11:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Ogródek Robaczka cz.12
Wpadałam napisać coś o nenufarach zdecydowanie odradzam takiej lilii faktycznie jest piękna, ale to tropikalna lilia.
Jeśli chcesz się cieszyć kwiatami mnóstwem do tego mało wymagającą roślinę i żółtych kwiatach to polecam do takiego "patio" 
Nymphaea 'Pygmaea Helvola' ze względu, że od kłącza potrzebuje tylko parę cm wody
Kwitnie obficie i idealnie nadaje się do takich pojemników. Masz do wyboru jeszcze Nymphaea 'Aurora', ale wydaje mało kwiatów w ciągu roku choć jest piękna i urzekająca, 'Pygmaea Rubra', 'Perry's Baby Red' lub 'Paul Hariot'
Możesz posadzić dwie, aby tylko pojemnik był szeroki. Sadzenie proste substrat musi być żyzny to podstawa do pięknego kwitnienia i zdrowej rośliny. Podłoże powinno składać się z gliny, ziemi ogrodowej ( czystej bez nawozów, taką prosto z ogródka ), piasku, kompostu i koreczków nawozowych do roślin wodnych osmocote
Miejsce słoneczne i tylko pozostaje cieszyć się z pięknego elementu 
Zapraszam serdecznie służę pomocą, pozdrawiam Ewa! ;)
Pomysł na ogród-projekty do wykorzystania!,
Ogród rewii cz.III !
Pomysł na ogród-projekty do wykorzystania!,
Ogród rewii cz.III !
- aage
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 7 mar 2008, o 13:01
Mocno spóźniona ale jestem, nieustannie podziwiając twój bajkowe świat 
- Wanda7
- -Moderator Forum-.

- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kasiu pozdrawiam serdecznie w nowym jak zwykle nader romantycznym i kojącym zmysły wątku. Widoki i same zdjęcia wspaniałe 
- malgocha1960

- Od: 8 lut 2010, o 18:15
Kasiu,melduję się w nowym wątku.Lilie masz piękne i powiem ci,że ciągle mi ich mało.Co roku dokupuję,część po zimie ginie,ale ciągle zachwycają i trudno się im oprzeć.
- Sosenki4

- Od: 8 lut 2012, o 12:58
Kasiu, chwila nieuwagi, jeden wieczór i już tyle stron nowej odsłony Twojego różanego królestwa. Nie mogło mnie zabraknąć. Choć dziś dopiero przy 2 śniadanku mogę się odezwać.
Współczuję tym zasypanym śniegiem, choć u mnie też przybywa białego puchu- ja się cieszę (jeszcze)
Współczuję tym zasypanym śniegiem, choć u mnie też przybywa białego puchu- ja się cieszę (jeszcze)
- reniuniek

- Od: 30 sie 2010, o 08:01
Kasiu jestem i ja, nie mogę odmówić sobie twoich różanych i nie tylko widoczków
Która to już strona
a tylko jeden wieczór nie byłam na forum
Pozdrawiam
Która to już strona
Pozdrawiam
- AniaDS

- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Kontakt:
robaczek_Poznan pisze: Iwonko, witaj! Ogród nieduży, ale jaki pojemnyHmm...nie mam nic na swoje wytłumaczenie, poza absurdalną korbą na punkcie róż. Starałam się ich nie "upychać", ale faktycznie może to tak wyglądać
![]()
Kolejnych jednak nie planuję dosadzać, jeśli to Cię pocieszyPozdrawiam serdecznie!
Zobaczymy
- kogra
- Przyjaciel Forum

- Od: 30 maja 2007, o 18:02
No nie wierzę.........
Nie kupować róż w twoim ogrodzie to jak zamrozić ogród na wieki.......niewykonalne.
Rosomanes nigdy nie mówią nigdy.....
Nie kupować róż w twoim ogrodzie to jak zamrozić ogród na wieki.......niewykonalne.
Rosomanes nigdy nie mówią nigdy.....
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- jonatanka

- Od: 4 mar 2012, o 12:11
tylko kilka dni nie odwiedzałam forum a tu nowy watek.Oglądałam Twój ogród wiele razy, jest naprawdę bajkowy i cudownie ukwiecony,
to jest to co lubię najbardziej, róże, róże, róże... a "wypełniacze" są prześliczne, uwielbiam gdy kwitną. Gratuluję i będę zaglądać jeśli pozwolisz. 
- robaczek_Poznan

- Od: 30 sty 2012, o 23:42
Dobry wieczór
Wczorj wieczorem sypnełam śniegiem, niedużo, ale zawsze coś. Szkoda tylko, że tak późno
Czekam na weekend, zapowiada się słoneczny i wyjątkowo przyjemny. Będę mogła pospacerować po ogródku i obejrzeć stan roślin...
Monia, powojnik Sieboldii przypomina mi trochę egzotyczną passfilorę, którą miałam latem, posadzoną przy tarasie. Urokliwa roślinka
Rooguchi jest u mnie rozpięty na pergoli, na pionowych żyłkach. Nie czepia się podpór, trzeba go owijać, albo pozwolić mu luźno płożyć się po roślinach. Obie wersje powinny się sprawdzić!
Juliet, mam nadzieję, że piłaś na wesoło?
Może coś Ci przypadło do gustu z listy? Napisz! Św. Mikołaj vel dobra wróżka Robaczek Cię odwiedzi w maju
Nifredilku, lilii jeszcze nie pokazywałam, wcześniej były czerwcowe zdjęcia, może dlatego się nie nawinęły ;-)) Mam je dopiero piewszy rok, ale kwitły cudnie i jak słusznie zauważyłaś, wszystkie są pięknie pachnące! Aromat na tarasie wieczorową porą jest bardzo intensywny
Witaj Dorciu
Madziula, witaj kochana
Cieszę się, że jesteś i jeszcze nie znudził Ci się mój różany festiwal
Dziękuję za przemiłe słowa
W tym roku rewolucji nie planuję (jak zwykle) ale kto wie, co przyniesie sezon
Mam nadzieję, że w tym roku TY też mnie odwiedzisz, a ja latem przyjadę na Wzgórze Motyli
Asiu, wspomnienia z lata pojawiają się w wielu wątkach, a że upodobania mamy podobne do tematy przewodnie sesji foto też, to zrozumiałe ;-)) Dzięki za cynk o rękawiczkach, M dzisiaj kupił mi takie białe, śliczne!
Ewa, w różnorodności, nawet uroda róż nabiera innego wymiaru
cdn.;))
Wczorj wieczorem sypnełam śniegiem, niedużo, ale zawsze coś. Szkoda tylko, że tak późno
Czekam na weekend, zapowiada się słoneczny i wyjątkowo przyjemny. Będę mogła pospacerować po ogródku i obejrzeć stan roślin...
Monia, powojnik Sieboldii przypomina mi trochę egzotyczną passfilorę, którą miałam latem, posadzoną przy tarasie. Urokliwa roślinka
Juliet, mam nadzieję, że piłaś na wesoło?
Nifredilku, lilii jeszcze nie pokazywałam, wcześniej były czerwcowe zdjęcia, może dlatego się nie nawinęły ;-)) Mam je dopiero piewszy rok, ale kwitły cudnie i jak słusznie zauważyłaś, wszystkie są pięknie pachnące! Aromat na tarasie wieczorową porą jest bardzo intensywny
Witaj Dorciu
Madziula, witaj kochana
Asiu, wspomnienia z lata pojawiają się w wielu wątkach, a że upodobania mamy podobne do tematy przewodnie sesji foto też, to zrozumiałe ;-)) Dzięki za cynk o rękawiczkach, M dzisiaj kupił mi takie białe, śliczne!
Ewa, w różnorodności, nawet uroda róż nabiera innego wymiaru
cdn.;))
- robaczek_Poznan

April, wszystkie motylki mile widziane
Cieszę się, że jesteś
Przynajmniej miałaś coś do obejrzenia przy porannej kawce
Jak pogoda dzisiaj? Aura się uspokoiła? U nas trochę przysypało, ale nic wielkiego. Byle do piątku!
Rewi, dziękuję za fachową opinię
Już miałam zamawiać, jak dobrze, że napisałaś! Skoro to egzotyczna roślinka i ma być kapryśna z kwiatami to faktycznie nie ma sensu...wybiorę Nymphaea 'Pygmaea Helvola' i 'Paul Harriot' za Twoją rekomendacją, wolę jasne kwiaty. Czy do pojemnika głębokości ok. 60 cm i szerokości ok. 70 cm mogę posadzić te 2 odmiany? Jeszcze raz dziękuję za cenne wskazówki!
Agnieszko, witaj! Najważniejsze, że znalazłaś do mnie drogę
Wando, dziękuję, że jesteś! Miło mi, że tak piszesz, choć na żywo ogród widziałaś w gorszym stanie, jesienią
Edytko, nic straconego. Jak tulipany pokażą zielone listki to będziesz wiedziała, gdzie sadzić lilie
Małgosiu, witaj! Ja pierwszy raz sadziłam lilie i liczę, że w tym roku też je zobaczę..mam nadzieję, że zima im nie zaszkodziła
Pozdrawiam!
Marzenko, witaj! Ja właśnie szykuję obiad
Wpadaj kiedy masz czas, najważniejsze, że jesteś
Reniu, witam i zapraszam! Stuknęła nam 70-tka, a do wiosny jeszcze chwila więc akurat można powspominać jeszcze przez jeden wątek ;-)
Aniu & Grażynko
Nie napisałam "nigdy", tylko "nie planuję"....
Haha, staram się być powściągliwa i poświęcić sezon na dopieszczanie istniejących rabat
Jonatanko, witam i zapraszam! Miło mi, że jesteś
Kolejna porcja słonecznego lipca dla miłych gości

Rewi, dziękuję za fachową opinię
Agnieszko, witaj! Najważniejsze, że znalazłaś do mnie drogę
Wando, dziękuję, że jesteś! Miło mi, że tak piszesz, choć na żywo ogród widziałaś w gorszym stanie, jesienią
Edytko, nic straconego. Jak tulipany pokażą zielone listki to będziesz wiedziała, gdzie sadzić lilie
Małgosiu, witaj! Ja pierwszy raz sadziłam lilie i liczę, że w tym roku też je zobaczę..mam nadzieję, że zima im nie zaszkodziła
Marzenko, witaj! Ja właśnie szykuję obiad
Reniu, witam i zapraszam! Stuknęła nam 70-tka, a do wiosny jeszcze chwila więc akurat można powspominać jeszcze przez jeden wątek ;-)
Aniu & Grażynko
Jonatanko, witam i zapraszam! Miło mi, że jesteś
Kolejna porcja słonecznego lipca dla miłych gości

- ewamaj66

- Od: 19 lut 2011, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ale się rozmarzyłam oglądając te piękne zdjęcia...
Na razie nie widać, ale przecież wiosna przyjdzie 
- kogra
- Przyjaciel Forum

- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Dopieszczaj Kasiu, dopieszczaj a ja wpadnę w głębokie kompleksy.
Bo co tu poprawiać w tak już pięknym ogrodzie ?
A skoro poruszyłaś temat rękawiczek to masz jakieś dobre do pracy przy różach ?
Bo co tu poprawiać w tak już pięknym ogrodzie ?
A skoro poruszyłaś temat rękawiczek to masz jakieś dobre do pracy przy różach ?
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- robaczek_Poznan

Grażynko, właśnie takie kupiłam
Skórzane, z długim "rękawkiem" . Superowe! Kupowałam już jedne w lecie, ale to zakup na jeden sezon u mnie, więc nabyłam następne. A dopieszczać ogrody zawsze można, ba! Nawet trzeba ;-))
Ewa, oby nie kazała na siebie zbyt długo czekać
Ewa, oby nie kazała na siebie zbyt długo czekać