Ogród Ignis05 cz5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród Ignis05 cz5

Post »

Krysiu a wiesz, że ostatnio rzeczywiście przyuważyłam jedną lilie jeszcze bez pąka kwiatowego, zieloniutką. Dedykowana mi rabata liliowcowo-liliowa ;:oj :heja dziękuję :)
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam serdecznie :wit

Wczoraj zaczęłam pisać, ale coś mi nie wychodziło i w końcu zaczynam dzisiaj od początku.
Koniec tygodnia udało mi się spędzić pracowicie w ogrodzie. Efekty pokażę później na zdjęciach.
Dzisiaj odpoczywam, bo jakoś po nocnej burzy dzień był parny i gorący i wszelkie próby aktywności kończyły się w strugach potu. ;:130

Kasiu :) może to upał i susza powodują, że róże zaczynają chorować. Trudno, może w przyszłym roku będzie lepiej.
Mimo wszystko jakoś tam kwitną i trzeba się cieszyć z tego, co mamy.
Dla Ciebie niech będzie taka fotka ;:196 .
Obrazek

Justynko :) Kleome po posadzeniu do ziemi podlewałam odżywką dla roślin kwitnących jednorocznych i dlatego tak szybko wystartowała. Sadzonki wyglądały strasznie mizernie a teraz są to krzepkie i drapiące łodygi.
A jeszcze nam się różyczki pozbierają , zobaczysz. ;:168
Dla Ciebie kwitnąca choć nieco chorująca róża. :D
Obrazek
:wit
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oleńko :D Niektóre lilie mają tendencję do zanikania, a niektóre rosną bardzo intensywnie i wręcz zagłuszają sąsiadujące rośliny. Już w poprzednich latach musiałam wykopywać cebule i przesadzać na inne rabaty a i tak zdarzało się, że gdzieś jakaś nowowytworzona cebulka dawała nową lilię w tym samym miejscu. Pieguski dla Ciebie ;:196
Obrazek

Widząc, jak inne koleżanki dbają o swoje rabatki też postanowiłam ładnie wykończyć obrzeża. :lol:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

I podkasałam trochę sukienkę iglaczkowi :lol:
Obrazek

A na koniec Kicia Misia odpoczywająca na mostku. :D
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2012, o 20:37

Post »

Krysiu Rabatki pięknie odgrodzone ;:138 Bardzo podoba mi się sposób w jaki podcięłaś iglaka, też tak robię u klientów i zwykle są zadowoleni, o wiele bardziej podoba mi się taki sposób cięcia niż ucinanie czubków. Kocię sądząc po wyrazie uszu nie było zadowolone z robionego mu zdjęcia ;:306 Zazdroszczę Ci deszczu, u mnie susza od 13 lipca, dziś już z zachodu Polski wędrowały opady w moją stronę ale jakże by mogły dotrzeć do mnie?! Zanikły 30 km stąd :evil: Wyjątkowo podła pogoda jest w to lato :?
Awatar użytkownika
a_nie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

W taki upał takie ciężkie roboty zrobiłaś? ;:3 Efekt wystawowy. Nie tylko kotek śpi na tym zdjęciu, pięknie towarzyszy mu przykucnięta dziewuszka.
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Ale porządeczek ;:138 Lubię popracować, by był taki efekt, więc nie dziwię się, że wzięłaś się za to zamiast zrobić to co kicia :;230
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Krysiu a można wiedzieć jaką techniką zrobiłaś tak eleganckie obrzeża rabat? Czy może używając szpadla pół-okrągłego? Ostatnio w "Mai w Ogrodzie" pokazywano urządzenie do wyrównywania brzegów rabat. U mnie miejscami jest wkopana w zimie taśma "odtrawnikowa" być może czasem nieco za głęboko, gdyż niektóre rozłogowe chwasty przechodzą górą.
Dla mnie akurat dolna część iglaków jest bardzo pożądana gdyż zimą chroni towarzyszące wrażliwsze rośliny, ale u mnie jest mniejszy gąszcz ogrodowy :roll: i dużo wiatru zimą :(
Awatar użytkownika
Kochammmkwiaty
1000p
1000p
Od: 25 maja 2012, o 09:30
Kontakt:

Post »

Witaj Krysiu długo mnie nie było (na urlopie) a tu takie zmiany - lilie przepiękne, róże, i te zakątki błyszczące kolorem - soczyście.
Kota jak widać też oczarowało.
Przed wyjazdem spryskałam róże na plamistość - wodą z sodą - jakby stanęło w miejscu - ale może mi się wydaję, dzisiaj wieczorem powtórze oprysk. Wierzby za to porażone zostały rdzą aż pomarańczowo na rękach :(
Moje lilie zjada jakiś pomarańczowy żuczek - walczę z nim. Ot takie nasze walki ogrodowe.

Trzymaj się ciepło :wit :wit
Agnieszka :) wątki: cz1 ,cz2,cz3 - aktualna
"Tylko od Ciebie zależy jak będziesz się czuła w swoim życiu"
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam ;:7
Pierwszy z zapowiadanych upalnych dni już minął. Tak tragicznie nie było, bo tylko jakieś 28 stopni w cieniu.
Ale podobno ma być jeszcze goręcej. :shock: Ogród jeszcze trzyma trochę wilgoci po ostatnim burzowym deszczu.
na razie nie musiałam jeszcze podlewać. :D

Michale :wink: szczerze współczuję Ci suszy i deszczu Ci życzę tyle, ile potrzeba.
Za pochwały dziękuję. ;:180 Tego iglaka tak podkasałam, bo był trochę podsuszony z jednej strony od dołu i zarastał już całkiem to przejście po kamieniach.
Misia raczej nie zwracała uwagi na moje pstrykanie, raczej przeszkadzały jej latające nad nią ważki.
Co chwilę podnosiła swój łepek i kręciła nim wodząc wzrokiem za owadami. Niestety, z takiej odległości nie udało mi się zrobić zdjęcia z ważkami. Może jeszcze takie ujęcie kota ?
Obrazek

Alicjo :D w piątek i w sobotę jeszcze tak chyba gorąco nie było, a pochłonięta pracą , jakoś tego nie czułam.
Trochę się tylko opaliłam. :;230 A jaka byłam zadowolona ze swojej pracy ;:224 Po teoretycznej pracy zawodowej to wielka odmiana i efekt widoczny tu i teraz. ;:306 A to zestaw dla Ciebie. :lol:
Obrazek

cdn...
Awatar użytkownika
Kochammmkwiaty
1000p
1000p
Od: 25 maja 2012, o 09:30
Kontakt:

Post »

Mój kotek tak sie wylegiwał jak psa nie było (na wakacjach) ;:oj

Lilie mnie czarują czekam na cd :)
Agnieszka :) wątki: cz1 ,cz2,cz3 - aktualna
"Tylko od Ciebie zależy jak będziesz się czuła w swoim życiu"
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Krysiu - piękne różane portrety! Dzisiaj mój net łaskawie otwiera fotki - to się napatrzyłam do woli. Misię proszę wygłaskać ode mnie ( jak pozwoli oczywiście :lol: ) Pięknie się prezentuje na mostku. Ogród, w którym mieszkają zwierzęta - to jest to! Nawet jeśli czasem nabroją i coś tam wykopią lub zakopią :wink:
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu ;:196 Jak widzę, jak Ty pędzisz z pracami w swoim ogrodzie, to jakbym widziała siebie na początkach mojego ogródkowania. :lol: Ale , to co tam robisz bardzo mi się podoba, może teraz też wiele rzeczy zrobiłabym inaczej. W ogrodzie naprawdę rzadko robię to, co ta moja kicia. :;230 Właściwie, to jak sobie przypomnę, po co mam ogród. ;:306
Może jakaś fotka z różami ?
Obrazek

Olu :wink: po długich poszukiwaniach udało mi sie kupić taki szpadel z półokrągłym ostrzem i to właśnie nim przycinam już od jakiegoś czasu krawędzie. Najłatwiej to wychodzi na początku sezonu , zaraz po zimie. Teraz jest już trochę trudniej, bo darń jest już mocniejsza. Też używałam kiedyś takiej plastikowej taśmy, ale z czasem i ona sie wykrusza. Z kolei takie obrzeża z tych drewnianych płotków butwieją też po 2-4 latach i trzeba wymieniać. A trawa zarasta nawet takie krawędzie z kamienia i tak trzeba ją przycinać. To narzędzie też podpatrzyłam już dawno temu w programie Maji. :lol: Dla Ciebie taka fotka :lol:
Obrazek

Agnieszko ;:196 witaj już po powrocie. Tyle miałaś zapału przed wyjazdem, że teraz masz go pewnie jeszcze więcej. :lol: Też pryskam różnymi środkami, trochę gdzieniegdzie pomogło, ale nie całkiem. Teraz trzeba zbierać te porażone liście, a tej roboty nie lubię. ;:185 Trudno, poczekamy na następny sezon i może będzie lepiej.
Może spodoba Ci się róża Mozart :lol:
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko, :D już się poprawiam i dla Ciebie znajdę jakieś liliowe fotki. :lol:
Obrazek Obrazek

Marysiu :) Przemawia przez Ciebie doświadczenie z trzema kotkami na działce. :;230
Misię, jak się trochę ochłodzi, to może uda mi się wygłaskać. Teraz nie bardzo jest chętna. :lol: Gania gdzieś po ogrodzie.
Dzięki za pochwały moich różanych portretów. Jak sobie pomyślę, jakie Ty mogłabyś im zrobić fotki. ;:224
Dla Ciebie takie potrety , myślę , że to udany duet. :lol:
Obrazek Obrazek

Na koniec hortensja Annabelle :lol:
Obrazek
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09

Post »

Krysiu, zgłaszam się po jakiś ładny kwiatek z dedykacją :lol: , bo widzę, że nadal rozdajesz.
Ależ Ty masz okazy flory i fauny! Cudne róże i towarzystwo! Widzę, że Graham Thomas u Ciebie również bardziej się krzewi niż pnie. Śliczny jest!
A kotek taki cuuuudny i bardzo dekoracyjny :lol: .
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu :wink: zaraz coś i Tobie zadedykuję. :lol:
Graham rośnie mi jakoś tak drapakowato. Chyba muszę go mocno przyciąć, ale kiedy?
Teraz ma właśnie w górnych partiach wszystkie kwiaty i mnóstwo pąków jeszcze. Trochę liści ma plamki.
Właściwie , to nie bardzo wiem, jak go ciąć.
Grahama chyba niedawno komuś dedykowałam a Tobie za to dam takie fotki liliowców, które mi ciągle i niezmordowanie kwitną już chyba od miesiąca. ;:196
Obrazek Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”