Dracena obrzeżona (Dracaena marginata)

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
lucy23-61
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 wrz 2011, o 21:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Dracaena Marginata-jak odratować

Post »

A pewnie,że sekatorem ciachnąć można.
Jak ziemia wilgotna to nie podlewaj,korzenie muszą mieć czas, aby wrosnąć w nowe podłoże,jak są przelane to nie chcą wrastać.Gnić mogą zacząć.
Podlewać można i od spodu i od góry, znaczenia tu większego nie ma.
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

lucy23-61 pisze:A pewnie,że sekatorem ciachnąć można.
Jak ziemia wilgotna to nie podlewaj,korzenie muszą mieć czas, aby wrosnąć w nowe podłoże,jak są przelane to nie chcą wrastać.Gnić mogą zacząć.
Podlewać można i od spodu i od góry, znaczenia tu większego nie ma.

Sekatorem nie można bo miażdży się tkankę i roślina zdecydowanie gorzej zabliźnia rany po cięciu, polecam najzwyklejszy brzeszczot do metalu. Dracenę podlewa się od góry ale by dokładniej opisać co i jak należy wykonać by można uratować ta dracenę trzeba poznać co ma do powiedzenia w czynnościach jakie zostały wykonane i w opisie warunków jakie zapewnia roślinie kaskasz. :wink:
Awatar użytkownika
kaskasz
50p
50p
Od: 18 lut 2013, o 21:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Czarodziej_ pisze:kaskasz czy ta doniczka ma podstawek? i otwory w dnie? samo cięcie nie załatwi sprawy.

tak Czarodzieju ma otwory w dnie i podstawke

Czarodzieju czynnosci jakie zostaly wykonane opisalam juz, czyli wymienlam ziemie,podlalam i zostawilam w spokoju.
Nie chcialam nic wiecej robic bez wiedzy,dlatego prosze o Wasze rady zanim poczynie jakies konkretne kroki w celu odratowania rosliny.Prosze nie miec mi tego za zle,ze o wszystko sie pytam i chce wiedziec jak najwiecej :oops:
Dracaene postawilam przy drzwiach balkonowych,bo tam mam najwiecej swiatla,w domku mam ok 20-22 stopni,jest dosc wilgotno(widze po zalanych wiecznie oknach :cry: )
Naprawde nie wiem co jeszcze moge zrobic
Czarodzieju jeśli jeszcze cos mam zrobic i jak ,to prosze pisz,doradz,pomoz ;:131
Zrobie wszystko co doradzicie i bardzo dzikuje za pomoc ;:167

Mam nadzieje ze stoi w dobrych warunkach?
x-C-j
---

Post »

super ze ma dużo światła ale pokaż proszę zdjęcie z zbliżenia ale całej rośliny bym mógł się przyjrzeć czy te liście są w ogóle potrzebne czy należało by je usunąć. Oczywiście postaram się pomóc. :wink:
Awatar użytkownika
kaskasz
50p
50p

Post »

Liscie strasznie sa oklapniete i same juz odpadaja
x-C-j
---

Post »

Zetnij jeden z pędów jak zaznaczyłem na zdjęciu i zobacz a jeszcze lepiej pokaż na zdjęciu z zbliżenia jak wygada tkanka wewnątrz czy jest żywa czy zaczyna ją trawić martwica, opisz jaki czujesz zapach. Niewykluczone że trzeba będzie wszystko wywalić z doniczki ale pomału najpierw to o co proszę, ostry nóż lub brzeszczot do cięcia.

Obrazek
x-mm-x
Konto usunięte na prośbę.
Od: 28 paź 2010, o 10:28

Post »

Kochana, poucinaj to wszystko, nie ma w się w ogóle nad czym zastanawiać ;:134
Awatar użytkownika
kaskasz
50p
50p

Post »

ciachnelam,trudno mi opisac zapach,zaraz po uciachaniu taki jakby cytrusowy,cos w tym rodzaju :roll:
chwile potem zapachu brak.
w srodku jest miesiste ,srodek bialawy po bokach zolto zielone,bo bokach wyraznie widac sok bezbarwny(nie ma go za duzo)
Czegam na diagnoze ;:202
x-C-j
---

Post »

Ok tkanka zdrowa więc obetnij tak jak zaznaczyłem a miejsce cięcia zalej woskiem z zapalonej świeczki dokładnie, jak wosk jakiś spłynie ci po pniu to go oderwiesz - zacieki z pnia. Ziemia jest wilgotna więc póki nie przeschnie żadnego podlewania tym bardziej że nie będzie liści.

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
kaskasz
50p
50p

Post »

czy moge ta dluga czesc sciac tak gdzies w polowie tak jak zaznaczyla mmax na 1szej stronie?
Czy odciete czesci moge ukorzenic w wodzie?
czy podlac wtedy jak ziemia bedzie calkowicie sucha?(boje sie zeby nie zasuszyc tych pniaczkow)?
lucy23-61 . mmax -dziekuje ;:168

Czarodzieju dziekuje ;:168 ;:180
x-mm-x
Konto usunięte na prośbę.
Od: 28 paź 2010, o 10:28

Post »

Raczej możesz tak mocno ciąć, mi też się bardziej będzie podobała taka malutka, jak już wypuści liście :D Po co taki duży kij :|

Nie ma za co dziękować ;:138
x-C-j
---

Post »

Przeczytaj ten temat - klik i powertuj te tematy - klik wielokrotnie pokazywałem jak ciąć i radziłem co dalej.

U ciebie
- ciąć możesz
- ziemia do podlania jak przeschnie ale nie wyschnie na wiór, palec w ziemie wetknij albo wykałaczkę do szaszłyków, jak będzie sucha po 2h możesz podlać jak mokra wykałaczka czekasz dalej.
- obcięte części śmiało można ukorzenić ale pociąć na kawałki po 15-20 cm, tez pokazywałem jak wielokrotnie w tematach do jakich podałem linki. :wink:
Awatar użytkownika
kaskasz
50p
50p

Post »

ok dzis wieczorkiem,albo jutro rano będę dzialac.
Jeszcze mam pytanko odnosnie pinkow ktore będę chciala wsadzic do wody-czy moge wsadzic je do wody a dopiero po paru godzinach zamoczyc w ukorzeniaczu i znowu do tego samego sloika z woda?
Czy kolejnosc taka-najpierw zamoczyc w ukorzeniaczu i do wody?
Pytam poniewaz z checia ciachne teraz ale dopiero wieczorkiem maz przywiezie ukorzeniacz ;:173
x-C-j
---

Post »

Nie potrzeba w ogóle do ukorzeniacza, pinki ucinasz, z wierzchu zachowując pion jak rosły zalewasz miejsca cięć woskiem i wkładasz do wody. :wink:
Awatar użytkownika
kaskasz
50p
50p

Post »

to swietnie ;:138

I jeszcze ponawiam takie pytania
-czy woda do ukorzeniania ma być odstala,czy prosto z kranu mozna?
-czy ta woda musi miec jakas okreslona temperature?
-jaka musi panowac temperatura w pomieszczeniu zeby pojawily sie korzonki?(w domu mam ok.20 stopni)

i czy pinki maja stac przy oknie,mam parapet w kuchni (polnocny zachod) -czy taki bedzie odpowiedni?

Czarodzieju zamecze Cie ;:196
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”