Różano-liliowcowy pod dębami... i jeszcze hortensje. cz.9

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
maria.k55
1000p
1000p
Od: 24 maja 2009, o 16:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Różano-liliowcowy pod dębami... i jeszcze hortensje. cz.9

Post »

Za "Swiątynie Dumania" daję ci "złoty medal", jak mnie w ogródku coś takiego brakowało, wybacz, ale twój pomysł-projekt tej wiosny wprowadzam w życie. :;230 nareszcie będę miała miejsce na ogródkowe medytacje ;:224
"Szanuj każdy dzień - bo już nie powróci"
Ogródek przydomowy u Marii.k55
Awatar użytkownika
Lukrecja
1000p
1000p
Od: 31 maja 2009, o 07:38

Post »

Witam Wandziu! :wit Od dłuższego czasu mijam Cię w różnych wątkach, często podczytywałam, zawsze po cichu, bo też zazwyczaj w biegu. Muszę przyznać, że choroby też mają swoje plusy - jestem na L4 i mogę wreszcie spokojnie pooglądać z każdej strony. Wandziu masz fantastyczne miejsce! Świątynia dumania mistrzostwo świata! Tak to można dumać, a jak jeszcze będzie widok na białe róże ;:224 Toż zapiszczeć się można.
Cały ogród zrobił na mnie spore wrażenie, przemyslane kompozycje, wszystko utrzymane w ryzach i porządku, bardzo podziwiam. Widać, że to miejsce to Twoja pasja i chyba nie przesadzę, jak powiem miłość ;:167
A na koniec Wandziu mam pytanie, ponieważ dopiero zaczynam swoją przygodę z różami, ale żeby się nie zrażać zapisałam sobie Crosus Rose, bo podobno wytrzymała i nie aż tak bardzo absorbująca jak inne, prawda to? Jako nowicjusz mogę ją mieć czy odradzasz? ;:173
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

ewamaj, no faktycznie Ewuniu, przecież piwonie nie zawsze kwitną. Zapomniałam o tym smutnym fakcie. Czasem nawet latami nie można się doczekać kwiatów. Miejmy nadzieję, że naszym akurat miejsce znalazłyśmy idealne i zakwitną z pierwszego kopa.
Mario, dziękuję za medal i już skwapliwie nadstawiam szyję :D Ja mam kilka takich miejsc do rozmyślań. Siadam w zależności od tego, gdzie akurat jest słoneczko, bo u mnie pod tymi drzewami słońce cały czas się przewija, nigdy nie świeci raz a dobrze przez kilka godzin. Dlatego i siedziska mam rozmieszczone po różnych stronach świata. Bardzo się cieszę, że zainspirowałam cię ławeczką w półcieniu ;:196
Lukrecjo, jaka przemiła niespodzianka. ;:173 Rzeczywiście nieraz się o siebie ocierałyśmy tu i ówdzie w przepastanej otchłani FO. Zwracałam kilkakrotnie uwagę na sympatyczną buzię w avatarku, ale jakoś się dotychczas nie złożyło. Cieszę się więc z twojej wizyty, a jeszcze do tego tak ukwieconej sympatycznymi uwagami. Nastrój od razu mi podskoczył dzięki temu o parę stopni. W najbliższym wolnym czasie także cię odwiedzę :D
Co do Crocus Rose, to polecam ci ją zdecydowanie. Przezimowała zeszłoroczną zimę. Jako jedna z pierwszych wystartowała, była cały czas zdrowa, pięknie kwitła kilka razy i jak na angielkę ma dość sztywne pędy. A więc, jak widzisz, ma same zalety. Oto ona jeszcze raz, specjalnie dla ciebie na przywitanie.
Obrazek
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 17:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cudne wspomnienie lata super :0 Może jak będziemy wspominać to szybciej przyjdzie ;:65 ;:65 ;:65 (zapraszam do mnie)
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
Awatar użytkownika
ursulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 paź 2009, o 23:12

Post »

Przywitanie, czy nie , ale ja też chcę coś ładnego :;230 :;230

Witaj, Wandziu - Mistrzyni Światła. Coś jest takiego w Twoich zdjęciach... jakaś taka czystość, światło, no niemal zapach...
Oj, miło się ogląda, miło...
Wandziu, a jak irysy w minionym roku Ci rosły? Które najlepiej?
Monikwiaty
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 23:59

Post »

Wandziu cudne zdjęcia , White Cover rozświetli to miejsce i doskonale wpisze się w tą oazę spokoju i ukojenia :)
Pozdrawiam, Monika.
Wstążeczka
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Zamówiłam nowe piwonie :roll: Będę sadzić do skutku :wink:
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
BOGULENKA
500p
500p
Od: 23 lis 2012, o 13:28

Post »

Dobry wieczór , piękne masz róże. Ja u siebie mam tylko jakieś białe okrywowe, ale nie znam ich imienia. Róże jak na razie mnie nie wciągnęły ( chociaż jak oglądam takie zdjęcia to ;:63 ) tak jak np. trawy, wrzosy, żurawki, hosty, powojniki (choć te różnie u mnie rosną, w każdym razie do najdorodniejszych nie należą). Ale zakupiłam Magiczną Siłę i mam nadzieję, że trochę ruszą. Wandziu wiem, że Ty posiadasz dużą liczbę pięknych liliowców. Ja w zeszłym roku zakupiłam sobie ok 6-7 odmian i chciałabym wiedzieć jak się nimi opiekować. Czytałam u Ciebie, że one niekoniecznie przepadają za azotem, czym wobec tego zasilasz swoje i jak często to robisz? Pozdawiam serdecznie Bogna
Pozdrawiam i serdecznie zapraszam do siebie, Bogna
Żabia Łąka
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Wandziu,jak mi sie marzy taki gęsty busz jak u ciebie,ale musze poczekac jeszcze kilka ładnych lat.Mając nie wiadomo jaką kasę mogłabym sadzić duże rosliny,a tak trzeba poczekac az urosna.Odpoczynek w takiej gestej roslinności to musi być raj dla oczu.
Awatar użytkownika
Lukrecja
1000p
1000p
Od: 31 maja 2009, o 07:38

Post »

Wandziu, bardzo dziękuję za tak miłe przyjęcie! Na FO ludzie są mili, uprzejmi i zyczliwi, ale tak jak Ty, to nie przywitał mnie chyba nikt. ;:196 Róża wpisana na 1szym miejscu. ;:170 Muszę jeszcze przejrzeć Twoje poprzednie wątki, wcześniej podglądałam bardziej koncepcyjnie, a teraz muszę zwrócić uwagę na konkretne rośliny. Dziękuję Wandziu! ;:196
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2011, o 07:34

Post »

Tak, Twoje zdjęcia są niezwykłe...podpisuję się pod wszelkimi pochwałami :D
Białe róże w tym miejscu to świetny pomysł, ja tylko niestety nie lubię White Cover :wink: ale chyba jestem w tym odosobniona :) no i dobrze. Mam dwie, rzeczywiście dobrze rosną w półcieniu, tylko...śmiecą ;:131 Nie miałam pojęcia, że ta cecha róż będzie mi tak przeszkadzać, ale okazało się, że bardzo mnie to drażni... :wink:
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

Dziękuję Wanda za informacje :wit
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38

Post »

malgocha1960 pisze:Wandziu,jak mi sie marzy taki gęsty busz jak u ciebie,ale musze poczekac jeszcze kilka ładnych lat.Mając nie wiadomo jaką kasę mogłabym sadzić duże rosliny,a tak trzeba poczekac az urosna.Odpoczynek w takiej gestej roslinności to musi być raj dla oczu.
Małgoniu, to mamy podobne marzenia ;:170
Podpisuję się pod słowami Gosi ;:180
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28

Post »

Witaj Wandziu! wpisuję się...pozdrawiam ...a jutro wrócę do lektury nowego wątku. Zdecydowanie za mało czasu... ;:180
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Piotr, Monikwiaty, ewamaj66, justi, lulka, bwoj -- dziękuję Wam moi drodzy za odwiedziny, czekamy wszyscy na wiosnę i w związku z tym na FO da się zauważyć jakąś ciszę. TYm bardziej doceniam Waszą chęć złożenia mi wizyty. :D

ursulka, pytasz kochana o irysy. Otóż widziałaś je na pierwszych zdjęciach tego wątku. Kwitły dość dobrze, ale, że tak powiem, bywało lepiej. Młodsze sadzonki w ogóle nie zakwitły po ostatniej zimie, bo prawdopodobnie obmarzły im z boków kłącza i całe swoje siły irysy przeznaczyły na odbudowe, a już na kwitnienie im nie wystarczyło. Ale ponieważ mam ich w sumie sporo, więc swoimi kwiatami wypełniły lukę, jaka pojawia się między cebulowymi a różami. Jak dobrze pójdzie zteraźn iejszą zimą, to mam nadzieję na obfitsze kwitnienie.
BOGULENKA, widzę, że już się "zazieleniłaś". Gratulacje! Ja od zeszłego roku też zaczełam stosować Magiczną Siłę do rozmaitych grup roślin i mam nadzieję, że to coć naprawdę da. Co do liliowców, to faktycznie nazbierała mi się ich setka. U mnie jest ziemia na ogół kwaśna, ale myślę, że liliowce lubią taką raczej obojętną. Stosuję do nich właśnie Magiczną Siłe przeznaczoną dla kwitnących, trochę bogatszą w potas (na przyklad do pomidorów). Podlewam tak często, jak każą, chyba dwa razy w miesiącu, o ile pamietam. Lubią raczej na słońcu. Bardzo je lubię :D
Małgocha, ja też nie mam kasy na duże drzewa i krzewy. Mam to szczęście, że drzewa były w moim ogrodzie przede mną. Natomiast iglaczki sadziłam małe. Zresztą mniejsze i tak się lepiej przyjmują. Rośnie to wszystko u mnie już dziewi,aty rok i busz zrobił się spory. Nie narzekam, bo w upały jest on niezastąpiony. Nie obejrzysz się Gosiu, jak i u ciebie zrobi się gęsto od zieleni. ;:173
Lukrecjo, cieszę się, że będziesz miała tę różyczkę. Na pewno sprawi ci ona wiele radości. Ja z różami mam niewielkie doświadczenie. Wiem tylko, że wymagają cierpliwości i uporu, a także poznania ich prawdziwych potrzeb. Stale się tego uczę.
Gajowa, ja Ewuniu nie znałam tej kontrowersyjnej cechy róż White Cover. Tam, gdzie je u kogoś widziałam, wyglądały pięknie. Będę się musiała sama przekonać, czy "śmiecenie" jest rzeczywiście tak denerwujące. W zasadzie jest to przecież samooczyszczanie i dzięki temu nie musimy stale ścinać przekwitłych kwiatów. A zatem wada i zaleta w jednym. :D

Widok zza zielonych firanek płaczącej brzózki Youngii
Obrazek

Śnieżnobiałe dzwoneczki Takion White. Kupiłam jedną sadzonkę, ale od razu fajnie mi zakwitła i mam nadzieję, że w tym roku sporo przyrośnie.
Obrazek

A tutaj jego niebieski dzwoneczkowy brat Takion Blue.
Obrazek

Zwiewna jak motyl White Haze.
Obrazek

Niecierpki i lobelie w donicy. W samym środku rośnie miskant Arabesque.
Obrazek

Złocień maruna. Wspaniały. Polecam jako subtelne towarzystwo dla większych roślin.
Obrazek

Zawciąg nadmorski.
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”