Moje storczyki - galeria zuzulec

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
zuzulec
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 kwie 2007, o 22:14

Post »

Witaj Anielko,

Witaj wśród nas - zakręconych na punkcie storczyków - podziel się z nami zdjęciami swoich podopiecznych - chętnie popatrzymy.
Moje pierwsze storczyki też były w bukiecie ślubnym - cudowne wspomnienie.
Pozdrawiam słonecznie ;:3
Lucyna
Moje storczyki ...
Anielka_S
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 lip 2007, o 09:11

Post »

zuzulec pisze: - podziel się z nami zdjęciami swoich podopiecznych - chętnie popatrzymy.
Lucynko jak tylko moje pociechy wypuszczą kwiatki (na razie są 2 pędy) to od razu powklejam fotki.

A tymczasem chciałam zapytać o taką rzecz na liściach moich falków pojawia się jakaś lepka wydzielina - jakby od mszyc, ale nie widać ich tak jednoznacznie, a jedynie ta wydzielina i w niektórych miejscach biały nalot. Usuwam to wilgotną szmatką z dodatkiem płynu Ludwik, ale po jakimś czasie znów to samo. Nie wiem co mogłabym jeszcze zrobić aby im nie zaszkodzić.
Obrazek
Awatar użytkownika
zuzulec
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Anielko - ekspertem od chorób i szkodników nie jestem... nie trafiło mi się jeszcze nic - i oby tak pozostało więc nie mogę Ci zbytnio pomóc - szukałam w książkach i nic co ma takie objawy nie wystąpiło, ale wzywam pomocy dla Twojego storczyka ...

DZIEWCZYNY - CO Z NIM JEST???
Lucyna
Moje storczyki ...
Awatar użytkownika
zuzulec
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dziś mam kiepski dzień, a mówią, że na smutki najlepsza jest .. butelka wódki - hihihihi, w moim przypadku, na smutki poszłam do kwiaciarni z zamiarem zakupu storczyka i znalazłam takiego, jakiego jeszcze nie mam w swojej kolekcji. Kolorystyka znacznie różni sie od tych zakupionych wcześniej - więc tym bardziej jestem zadowolona. Jednak nie do końca moje smutki zostały rozwiane :(

Oto kilka fotek mojego nowego Falenopsisa:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Lucyna
Moje storczyki ...
Awatar użytkownika
orange30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2007, o 22:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Lucynko śliczny ten twój nowy nabytek:) Pogoda pewnie Cię tak dołuje, ale jak się wejdzie na forum to smutki przechodzą, bynajmniej ze mną tak jest. Podglądam te piękności i zaraz humorek lepszy. :)
"Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówki do życia" - Halina
Mój spis wątków
Moje robótki
Awatar użytkownika
zuzulec
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Halinko,
dziękuję za odwiedziny...
Akurat u mnie to nie pogoda mnie dołuje....
Lucyna
Moje storczyki ...
Anielka_S
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Lucynko prześliczny ta Twoja nowa pociecha. Taka duża i tyle nowych pąków ma, że pewnie jeszcze długo będzie kwitła. Wiesz ja też jakaś nie sosie jestem. I nawet zakup nowego storczyka chyba nie pomógł. Ach....
Obrazek
Awatar użytkownika
zuzulec
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dziękuję Anielko,

przepraszam, że nie byłam w stanie Ci pomóc - jakoś nie miałam do czynienia z podobnym przypadkiem a również nie pamiętam, czy spotkałam się tutaj z czymś takim i chyba o podobnych objawach nie czytałam.
Ja pamiętam, że mając mszyce wszystko było lepkie, ale ostatnio, gdy kwitło Cymbidium - to ono też wydzielało taką lepką substancję z kwiatów, ale to jak wspomniałam było Cymbidium - nie Falenopsis. Sugeruję dokładne obejrzenie storczyka - nawet z wykorzystaniem lupy... może jednak cos sie zadomowiło... oby nie...

Życzę powodzenia...
Lucyna
Moje storczyki ...
Anielka_S
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Lucynko nie masz za co przepraszać. Na razie radzę sobie zmywaniem tego wszystkiego. Nie wiem tylko, czy z czasem nie przyniesie to większej szkody. No zobaczymy jak to będzie. Jestem pełna nadzieji, ze jakoś to zwalczę. Na razie szukam czegoś na ten temat w necie. A jak się dowiem co i jak to opiszę wszystko ku przestrodze.

Zmykam do domku (bo w pracy jestem oczywiście :) )
Życzę miłego weekendu:)

U mnie chyba będzie taki sobie, bo muszę jutro sama pędzić do medyka - stąd ten mój dzisiejszy spadek dobrego humoru :?
Obrazek
Awatar użytkownika
Laurelin
50p
50p
Od: 4 maja 2007, o 13:23

Post »

Lucynko !!!
Przepiękny !!! ;:111 ;:1 ;:80
Nic tylko podziwiac....
Pozdrawiam ;:100
Pozdrawiam ;:100
Awatar użytkownika
zuzulec
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dziękuję ...

cieszę się, że w te pochmurne, mgliste, deszczowe a u niektórych śnieżne dni mogę choć w części dodać barw....
Dowiedziałam się od koleżanki o jednym okazie, który był w jednej z kwiaciarni - jutro pędzę sprawdzić czy jeszcze jest. Jeżeli będzie - zakupię i opowiem dokładnie co to za skarb ;)
Lucyna
Moje storczyki ...
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 lip 2007, o 23:21

Post »

Zwiedziłam, Lucynko, Twój Magiczny Świat Storczyków i rzeczywiście jest co podziwiać! W dodatku potrafisz dbać o swoje kwiatki bo już u Ciebie kwitną... . Ja też mam kilka storczyków, ale kupiłam je praktycznie hurtem, pod wpływem impulsu (oczywiście kwitnące) i już nawet nie pamiętam jak wyglądały wszystkie kwiaty... :oops: Nie dbam o nie tak jak trzeba, bo nie umiem. Chyba jednak szkoda... :? Będę musiała w najbliższym czasie przyjrzeć się im, sprawdzić czy są nazwy na etykietkach (które szczęśliwie zachowałam!) i zaczerpnąć trochę informacji na temat ich pielęgnacji, bo to naprawdę piękne kwiaty!
Awatar użytkownika
zuzulec
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Alu,

powrócisz do nich i zobaczysz, jak Ci się odwdzięczą, gdy tylko poświęcisz im swoją uwagę. Tutaj masz osoby, które bardzo chętnie pomogą Ci w razie wątpliwości - więc - do dzieła!!!
Lucyna
Moje storczyki ...
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 lip 2007, o 23:21

Post »

Lucynko Kochana, właśnie zajrzałam do etykietek i mam złą wiadomość... Nie ma na nich żadnych nazw ... Tak więc, jeśli u mnie nie zakwitną, to pewnie już się tych nazw nigdy nie dowiem, bo nie sądzę, żeby dało się je rozpoznać po samych liściach... :? Mam ich wszystkich 5 sztuk, z czego 2 mają wszystko suche, oprócz korzeni... :oops: Jeśli zdecyduję się założyć wątek "storczykowy", to obfotografuję wszystkie z wszystkich stron i poproszę Was o rady. Nie wiem tylko, czy to nie wstyd, wychylać się ze storczykami w takim stanie i zero wiadomości na ich temat... :? :oops:
Awatar użytkownika
zuzulec
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Alu,

w niektórych wątkach są też opisane storczyki w fatalnym stanie. Przynajmniej będziesz wiedziała, czy są jeszcze dla nich jakieś rokowania. Według mnie - warto spróbować. Naprawdę - trzymam kciuki!!

P.S. - przecież na początku to nie musi być "galeria" a wątek z prośbą o pomoc w ich odratowaniu. Jak już ich kondycja ulegnie poprawie - będzie czas na "galerię" i chwalenie się osiągnięciami.
Lucyna
Moje storczyki ...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”