Witam w ogrodzie u Aguniady cz.11

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p
Od: 24 sie 2012, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Witam w ogrodzie u Aguniady cz.11

Post »

dominikams pisze:A mnie dobija myśl, że nie uda mi się mieć wszystkiego, bo bym chciała mieć ;:145
Uda się... tylko niektóre na chwilkę :wink:
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Agnieszko, juz teraz wiem czemu teraz chciałaś podesłać krzewy do mnie...szykujesz miejsce dla kalin ;:180 . Miałam 2 kupione rok temu maleństwa, jak to ja. Niestety żadna zimy nie przetrwała ;:145 . Jest w tym duzo mojej winy, bo posadziłam je na totalnym wygwizdowie. Liczyłam na kwiaty zimą, naiwna.
Skoro tak planujesz, to może uda mi się spiąć i zorganizujemy dostawę krzewów do mnie?
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Wyczytałam aga że masz nowe chciejstwo-kaliny, mnie też w tym roku wzięło na te krzaczki. Mam u siebie dwie Dawn ale nie jestem z niej zadowolona bo kwitnie o nietypowej porze chociaż kwiaty ma cudowne i jak jest ciepło to ślicznie pachną , druga jaka jest w moim posiadaniu to Onondaga ale o tej nie mogę się wypowiadać bo to nowy nabytek .
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Och widzę, ze temat kalin sie rozwinął :)
Polecam z czystym sumieniem 'Watanabe' - kwitnie właściwie całe lato. Niestety moją czeka przeprowadzka, bo durna posadziłam jż za ciasno i nie ma gdzie rozwinąć skrzydeł.
Jeszcze ładniejsza ale kwitnąca w okresie maj-lipiec jest odmiana 'Mariesii' na która obecnie poluję.
Ma tez u siebie w ogrodzie pienną formę Viburnum lantana 'Aureum' . Ślicznie wygląda, niczym miniaturowe drzewko. Postaram się dziś poszukać zdjęć i wstawię u siebie.
Miłego dnia :wit
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p
Od: 24 sie 2012, o 13:45

Post »

Dziewczyny, Wy jesteście niesamowite :shock:
Ja pojechałam do ogrodnika i kupiłam 6 sztuk kalin. Po prostu kalin :oops:
Hmmm, jakże to FO jest pouczające ;:215
Teraz już wiem,że trzeba zapisywać nazwy i odmiany.
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Nie nadążam za Wami, dziewuszki :wit
Witam wszystkich i każdego z osobna, dziękując za tyle ciekawych lub po prostu serdecznych wpisów ;:167
Nie obraźcie się, że odpiszę zbiorowo, ale moje możliwości balansują na granicy wydolności ;-))
Cieszę się, że temat kalin również Wam wydaje się być ekscytujący... te wspaniałe krzewy mają wszystko: zjawiskowe kwitnienie, jakże różnorodne w zależności od odmiany, a także niesamowicie dekoracyjne liście, o niebanalnej fakturze i cudownym jesiennym przebarwianiu...
Jeszcze nie wiem, które gatunki wybiorę... zwykle coś sobie planuję, a na żywo i tak kupuję coś innego, albo dokupuję kolejne odmiany. Prawdę mówiąc, te akurat krzewy tak mnie fascynują, że mogłabym mieć wszystkie... kto wie, może kiedyś się uda zebrać małą kolekcję :)

Tymczasem wstawię kilka zdjęć jesiennego ogrodu... Pada dziś, więc kolory są intensywne.

Obrazek
...fajnie wygląda żółta plama miłorzębu... jestem ciekawa, jak to drzewko zachowa się za rok i jak bardzo przyrośnie...

Obrazek
...na tyłach kosodrzewiny rosną trzy żylistki... na ich miejsce może posadzić jedną kalinę Roseum? Między jałowcem a kosodrzewiną zrobię porządek - znikną stamtąd trzy róże, rosnące dość kiepsko w cieniu, schowana ukochana tawułka Vision in Red, oraz żurawki... Macie pomysł na to miejsce? Może hortensje bukietowe?

Obrazek
...jesienne barwy...

Obrazek
...i bliżej...

Obrazek
...przed wiązem Wredei rośnie Chopin, który chyba przerośnie drzewo :shock:

Obrazek
...a tu zakątek do częściowej wymiany... pozostaną jałowce kolumnowe, żylistki zostaną wykopane i pójdą w dobre ręce Marzenki... Co posadzić na pierwszym planie jałowców? Tu znowu chodzą mi po głowie kaliny, ale muszę być nieco bardziej kompaktowe w pokroju...

Obrazek
...na tyłach tegoż zakątka widać odrastający oliwnik... myślę, że pozbędę się także żółtych pięciorników... to miejsce widzę w jałowcach, hortensjach bukietowych i kalinach... A Wy co proponujecie?

Obrazek
... za pięciornikami byłoby sporo miejsca do obsadzenia, a gdyby i one zniknęły, zrobiłby się piękny kawałek do aranżacji...

Obrazek
...my tu o kalinach, a tu prezentuje się japońska Mariesii, świecąc czerwienią...

Obrazek
...a tuś mi!

Obrazek
:)

Obrazek
...spojrzenie na tyły...

Obrazek
...koniec obchodu, bo pada!
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Kontakt:

Post »

Piękne barwy ogrodu ;:63 A ten grzybor :shock: ;:oj wspaniały!!!Na temat kalin nic nie wiem, mam jedną i do tego zapomniałam jaka odmiana :) A co to znaczy Aguś bardziej kompaktowe w pokroju? Piękne bukietówki widziałam u Ulińskich ;) z wprost gigantycznymi wiechami, coś miały zdaje się Magic w tytule. A może hortensja drzewiasta? Jest cudnym krzakiem, gdybym miała miejsce na pewno bym nabyła ;:108
Co do pięciorników nie wiem co jest, ale i u mnie nie cieszą już oczu...Wywal i ja wywalę na wiosnę prawdopodobnie. Z prac ogrodowych umyłam okna :lol: U mnie nie pada, a raczej siąpi idę po kawę :)
Miłych rozmyslań ;:108 Moje drzewo już się ukształtowało, ale na razie o tym sza....
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nawet jak pada jest u Ciebie pieknie ;:138 A jakie grzyby rosną ;:oj
I ja mam kalinę Sargentę 'ONONDAGA' (Viburnum sargentii), a w tym roku tak ją mszyce wymeczyły, że skrzaetnie ją omijałam na zdjęciach :(
x-ag-a
---

Post »

Margo2 pisze: Masz czas na ogród, na dom, dzieci, m.
D. twierdzi, że właściwie ujęłaś kolejność moich priorytetów :lol:

Gosiu, żadna tam super woman, po prostu jestem w natłoku obowiązków dobrze zorganizowana :)

Kasiu, gdyby nie fakt, że czekam na fachowców, to chyba już teraz wsiadłabym w samochód i skoczyła do Ulińskich... ale wiesz co, wstrzymam się, bo ja muszę dobrze obmyśleć plan wiosenny. Nie lubię działać na wariata, muszę rozrysować, zaplanować, ułożyć sobie w głowie... Jestem przekonana, że w przyszłym sezonie postawię na kolejne krzewy: hortensje, kaliny, oraz różaneczniki, azalie i tawułki arendsa. To lubię :)
Twoje drzewo mnie ciekawi... może pogadamy o nim przez tel.? :)
Bardziej kompaktowe, czyli nie wielkie krzaczyska, jak Roseum np. Chciałabym, żeby jałowce nie zginęły w masie.

Aniu, z mszycami walczyłam przez całą wiosnę, ale je pokonałam - do tej pory nie wróciły. Trzeba co tydzień opryskiwać, zmieniając środki. Zadziała w końcu... Grzyby rosną niesamowicie!
A kalinę Onondaga mam już w kajecie :)
x-P-M
100p
100p
Od: 3 paź 2012, o 11:21

Post »

Margo2 pisze:Masz czas na ogród, na dom, dzieci, m.
No nie, muszę zareagować i zabrać głos, do tej pory bylem jak ubezwłasnowolniony :D
Margo2 - dobrze ujęta kolejność, czuje się w końcu zrozumiany! Dziękuje...

To ja, gorsza strona Aguni :wink:
x-ag-a
---

Post »

Kotek, to Ty???
No nie, teraz się zacznie... :lol:
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Czyżby Pan M to Twó eM, Aguniu ;:224 ;:224 ;:224
Mój eM ogród ogląda na forum (pracuje za granicą), więc muszę uważać, co pisze :;230 :;230 :;230
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18

Post »

O ja gapa nie zauwazyłam tego Pana w Twoim watku Aguś..... :wink:
Pan M niech sie nie nazywa gorsza strona , bo my tu doskonale wiemy ,ze Wy super tandem jestescie ;:108
Kolory niesamowite Agus....znowu zaczynasz planowanie na całego ...Ja mysle nad wywaleniem pieciornika , cały czas mi przysycha i przysycha...a tam mam go juz dosyć :twisted:
x-ag-a
---

Post »

Doris, u mnie pięciorniki ładnie rosną i kwitną całe lato, ale akurat w tym miejscu chyba będę wolała wsadzić inne krzewy... Jeśli Twoje Cię zawodzą, to pewnie, że się ich pozbądź... jest taki wybór, że zmienić możesz je na cokolwiek...
Na razie energia do planowania się obudziła; w ogrodzie nie robię nic, bo pada...
Aniu, ja generalnie piszę to, co myślę, no może czasami z nutą dyplomacji ;) Ach ci mężowie :)
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Kontakt:

Post »

Aga, pisząc hortensja drzewiasta , miałam na myśli dębolistna ;:14 Na Ulińskich szczególnie nie namawiam , po prostu zaskoczyło mnie morze różnych odmian hortensjowych u nich w dobrych cenach.
Co do drzewka klamka zapadła :lol: Ale oczywiście, że możemy pogadać ;:108

-- 3 paź 2012, o 10:52 --
PanM pisze:
Margo2 pisze:Masz czas na ogród, na dom, dzieci, m.
No nie, musze zareagowac i zabrac glos, do tej pory bylem jak ubezwlasnowolniony ;)
Margo2 - dobrze ujeta kolejnosc, czuje sie w koncu zrozumiany! Dziekuje...

To ja, gorsza strona Aguni;)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”