Nie nadążam za Wami, dziewuszki
Witam wszystkich i każdego z osobna, dziękując za tyle ciekawych lub po prostu serdecznych wpisów
Nie obraźcie się, że odpiszę zbiorowo, ale moje możliwości balansują na granicy wydolności ;-))
Cieszę się, że temat kalin również Wam wydaje się być ekscytujący... te wspaniałe krzewy mają wszystko: zjawiskowe kwitnienie, jakże różnorodne w zależności od odmiany, a także niesamowicie dekoracyjne liście, o niebanalnej fakturze i cudownym jesiennym przebarwianiu...
Jeszcze nie wiem, które gatunki wybiorę... zwykle coś sobie planuję, a na żywo i tak kupuję coś innego, albo dokupuję kolejne odmiany. Prawdę mówiąc, te akurat krzewy tak mnie fascynują, że mogłabym mieć wszystkie... kto wie, może kiedyś się uda zebrać małą kolekcję
Tymczasem wstawię kilka zdjęć jesiennego ogrodu... Pada dziś, więc kolory są intensywne.

...fajnie wygląda żółta plama miłorzębu... jestem ciekawa, jak to drzewko zachowa się za rok i jak bardzo przyrośnie...

...na tyłach kosodrzewiny rosną trzy żylistki... na ich miejsce może posadzić jedną kalinę
Roseum? Między jałowcem a kosodrzewiną zrobię porządek - znikną stamtąd trzy róże, rosnące dość kiepsko w cieniu, schowana ukochana tawułka
Vision in Red, oraz żurawki... Macie pomysł na to miejsce? Może hortensje bukietowe?

...jesienne barwy...

...i bliżej...

...przed wiązem
Wredei rośnie
Chopin, który chyba przerośnie drzewo

...a tu zakątek do częściowej wymiany... pozostaną jałowce kolumnowe, żylistki zostaną wykopane i pójdą w dobre ręce Marzenki... Co posadzić na pierwszym planie jałowców? Tu znowu chodzą mi po głowie kaliny, ale muszę być nieco bardziej kompaktowe w pokroju...

...na tyłach tegoż zakątka widać odrastający oliwnik... myślę, że pozbędę się także żółtych pięciorników... to miejsce widzę w jałowcach, hortensjach bukietowych i kalinach... A Wy co proponujecie?

... za pięciornikami byłoby sporo miejsca do obsadzenia, a gdyby i one zniknęły, zrobiłby się piękny kawałek do aranżacji...

...my tu o kalinach, a tu prezentuje się japońska
Mariesii, świecąc czerwienią...

...a tuś mi!

...spojrzenie na tyły...

...koniec obchodu, bo pada!