Lilie - uprawa - cz.3

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Carlos9
200p
200p
Od: 23 kwie 2011, o 15:48
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Lilie - uprawa - cz.3

Post »

Rozanka pisze:Pull, faktycznie w tym moim lesie rosną jak oszalałe i jedne z nielicznych. Lubią takie suche miejsca, choć na wilgotnych, latem, lepiej rosną. Czasem sadzę je po prostu w piach i podsypuję nawozem. Liściastych u mnie mało, to i kompostu brak. Mieszanka z igliwia rozkłada się 3-4 lata, to zawsze deficyt tego dobrego. Ale ten obornik mnie zainteresował, bo już Carlos pisał, że mocno nawozi obornikiem, a wszędzie w literaturze napisane jest żebu nie nawozić w ten sposób.
Trzeba zrewidować poglądy i udać się do moich znajomych koniarzy zza lasu. ;:215
Ta koleżanka, to musi je dobrze karmić, że tak porosły. :D One lubią dużo jeść.
Moje Brunello miały w ubiegłym roku od 19-21 kwiatów na pędzie. Miałam nadzieję, że w tym będzie jeszcze więcej. Niestety wszystkie zmarzły zimą, a to one właśnie rosły na dość wilgotnym miejscu i dodatkowo należały do wrażliwej odmiany.
W tym roku posadziłam około 700 sztuk z różnych grup. Musiałam zapełnić miejsca po wymarzniętych. :wink: Podzielę się spostrzeżeniami z uprawy. ;:333

Renatko, piękne. Mam nadzieję, że w tym roku będą jeszcze większe. ;:333
Już niedługo zamieszczę tutaj zdjęcia moich wurośniętych, które jeszcze nie kwitną. Ale sadzenie na oborniku tylko je wzmocniło i spowodowało, że są większe i mają większa liczbę pąków. Nie wiem, dlaczego piszą, że nie można tego robić, teraz wszystkie u mnie rosną sobie na oborniku i żadnej się krzywda nie dzieje. Do tego w listopadzie posadziłem również tak samo orienpety i nic nawet nie umarzły. W ogóle to ja nie mam żadnych strat w liliach ani po zimie, ani przez sadzenie.
:D
Awatar użytkownika
-Iwona-
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 4 lut 2011, o 13:22

Post »

pull pisze:Nareszcie "coś" zakwitło:
Obrazek Obrazek
Lilia OT Saltarello.
Masz obecnie inne kolory, czy tylko te?
Awatar użytkownika
Rozanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lut 2009, o 13:19

Post »

Mirzan, jesteś skarbnicą wiedzy, dzięki. ;:180 Może napiszesz jakie jeszcze rosną do gigantycznych rozmiarów lub jakiej linii szukać?
Będę wdzięczna. Czy w Twojej szklarence jeszcze nic nie kwitnie? Daj proszę jakieś zdjęcia. :D

Ibizaa, wystarczy nakryć agrowłókniną. Moje w ubiegłym roku przetrwały tak -10 stopni. Albo czymkolwiek, doniczką, kartonem. W tym roku ominęły mnie przymrozki, jestem szczęściarą. :D

Zibi, nie okryłeś? No tak, ucierpiały, bo były już duże. Pamiętasz naszą rozmowę na ten temat w ubieglym roku? Jak to Mirzan powiedział "bezpieczne na mrozy majowe do momentu nie rozłożenia w palemki liści". Trzymam się tej zasady, resztę przykrywam. :D

Carlos, już się nie mogę doczekać Twoich piękności. ;:65
Awatar użytkownika
pull
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2012, o 20:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Lilia na pierwszym zdjęciu to Nuttmeger. Większość moich lilii trąbkowych to siewki własne.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
dorotam
50p
50p
Od: 23 wrz 2010, o 13:38

Post »

Pull, piękne lilie, nie mogę się doczekać kiedy moje zakwitną, mam nadzieje że to już niedługo ;:138

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Dorota
Carlos9
200p
200p
Od: 23 kwie 2011, o 15:48

Post »

Pull: Po ilu latach lilie z siewek ci kwitną?
Awatar użytkownika
Ewa58
100p
100p
Od: 3 kwie 2012, o 22:12

Post »

Jak na razie odpieram ataki poskrzypki. Nadejdzie czas to zakwitną.
Pozdrawiam Ewa i Władek
Nasze fotki
Kwiaty 2012
davussum
500p
500p
Od: 26 sie 2010, o 15:39

Post »

Witam
jestem początkującą działkowiczką i na jednym z wątków przeczytałam że można jeszcze sadzić lilie. Czy to prawda? Kiedy się sadzi lilie?
Awatar użytkownika
pull
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Carlos9 Mam doświadczenie tylko z liliami trąbkowymi. Kwitną już w następnym roku(50-70%). Jest jedno "ale" Małe cebulki są tak wyeksploatowane, że w jeszcze następnym nie zakwitną. Postaram się niebawem napisać jak tego dokonać.
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p
Od: 26 cze 2011, o 21:29

Post »

Davussum, jeśli masz to sadź. Możesz też skubnąć kilka łusek i wsadzić obok. W ten sposób rozmnaża się lilie.
davussum
500p
500p

Post »

BozenkaA pisze:Davussum, jeśli masz to sadź. Możesz też skubnąć kilka łusek i wsadzić obok. W ten sposób rozmnaża się lilie.
Dziękuję za odpowiedź dotyczącą sadzenia i rozmnażania. Nie wiedziałam że tak się je rozmnaża :) Mieć na razie nie mam ale jeśli można to chętnie jeszcze kupię i posadzę jeśli można.
beatab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2009, o 09:25

Post »

U mnie duże straty po zimie i dzisiaj niespodzianka -w miejscu gdzie rosły -wyrosły takie malutkie myślałam że chociaż jakieś siewki więc pomalutku odgrzebałam a tam duże cebule a te cienkie wyrosły u podstawy tych starych cebul- dlaczego te cebule nie wyrosły - wykopałam i na razie mocze w Topsinie ale czy to pomoże??????
Awatar użytkownika
pull
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mróz nie oszczędził też mojej ulubionej:
Obrazek Obrazek

Lilia OT Purple Prince
davussum
500p
500p

Post »

Piękne :!: :!: ja planuję właśnie liliową rabatę i nie mogę się zdecydować co tam posadzić bo uwielbiam lilie i chciałabym mieć wszystkie ;:145
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

Pull - piękna sztuka!
Mam takie ptanko: Czy wycinacie lilie do wazonów? Jak sie zachowują po takim zabiegu cebulki?
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”