Wątek dla osób odchudzających się w Nowym roku i osób kibic

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wątek dla osób odchudzających się w Nowym roku i osób kibic

Post »

ja mam pudełko mini-marchewek w pracy i przegryzam w ciągu dnia...
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49

Post »

Ja na śniadanie polecam płatki owsiane, bo to i węglowodany i trochę błonnika, wg mnie najlepiej zalać wieczorem płatki najlepiej górskie przegotowaną wodą. Rano dolać mleka i na minutkę do mikrofalówki. Płatki są miękkie, a surowe! W dodatku nie ma strat w witaminach, bo nie ma gotowania. Potem można dosypać jakichś atrakcyjniejszych smakowo płatków, byle nie kukurydzianych ze względu na wysoki IG
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2009, o 11:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Geniu,właśnie problem z zaśnięciem a jak rano wstaje się do pracy to masakra.Wczorajszej nocy poszłam spać około23,obudziam się o 2 30 i do rana do 6 30 nie mogłam zasnąć w końcu udało się/szczęście ,że miałam dzień wolny/.Ja zawsze jadłam i jem mało ,nigdy nie podjadałam,ważyłam powiedzmy w normie ale od momentu jak rzuciłam palenie to zrobił się koszmar.Latem wróciłam na chwilę do palenia/bo lubię a nie muszę/waga zjechała 8 kg.Teraz znowu nie palę i ......................To jest wszystko bez sensu.
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 12:03

Post »

Ja również wczoraj wystartowałam Geniu. Nie chwalę się z jakiej wagi, gdyż nigdy tak dużo nie ważyłam. Na pewno jest to efekt tego, że przestałam palić. Organizm przyzwyczajony od wielu lat do nikotyny inaczej spalał, chociaż też nie mogę powiedzieć, że dobrze. Mam jednak nadzieję, że powoli zacznę chudnąć. Ja jednak dzień zaczynam podobnie jak Empuza od owsianki na wodzie, z łyżką nasion słonecznika i kilkoma owocami suszonej żurawiny. Później staram się, żeby były to niskokaloryczne jeszcze dwa posiłki + dwie przegryzki. Inaczej się jednak chudnie będąc młodą osobą, a inaczej w moim wieku. Najtrudniejsza jest w tej chwili dla mnie aktywność fizyczna, gdyż kręgosłup przy takim przeciążeniu boli bardzo, a szczególnie przy chodzeniu. Mam jednak nadzieję, że przy takim towarzystwie odchudzanie pójdzie nam łatwiej. Również dla mnie stwierdzenie, że ostatni posiłek o godz. 18 jest bzdurne. Wielu dietetyków pisze jednak - że trzy godz. przed snem i to jest łatwiejsze do wykonania. A że niestety trzeba zmienić nawyki żywieniowe, to trzeba się z tym pogodzić, że to do końca życia.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

skorpion811-51 pisze:Geniu marchewkę chrupać :wink:też uważam że dieta MŻ najlepsza :;230
Marchewka odpada nie toleruje surowej ,po niej po prostu boli mnie głowa , w ogóle surowych warzyw zbyt dużo nie mogę jeść .

A dieta MŻ to w przypadku utrzymania wagi jest dobra ,a mnie zależy żeby dużo zrzucić bo przez 3 lata nazbierało się .

Z surowych warzyw to pomidory ,papryka ,kapusta kiszona mała ilość i surówka z kapusty pekinki z ogórkami i pomidorami .

A gotowane buraczki, marchew , kalafior i czasem liście białej kapusty.

Genia :wit
x-k-k
Konto usunięte na prośbę.
Od: 28 paź 2011, o 22:16

Post »

:heja :heja :wit Witam laseczki
-0,8 kg w ciągu dwóch dni (od 30-12-2011 -1,5 kg)

NIE GŁODZĘ SIĘ, JESTEM OBŻARTA :;230 :;230
Żeby nie było, że się katuję, wczoraj nawet serniczek zaliczyłam.

Geniu nieprawdą jest, że stosujesz się do moich zaleceń - ja powtarzam, że nie możesz być głodna!
Trzeba było wczoraj zapytać na PW co zrobić jak Cię ssie.
Nie można dokonywać "zbrodni" na własnym organiźmie i stosować radykalnych posunięć.

Poza tym moje kochane - każda z Was ma rację głosząc pewne zasady odchudzania, ale należy wskazać do kogo są one adresowane biorąc pod uwagę: wiek, stan zdrowia, nadwagę, przebyte choroby, zażywane leki itd.
Ja nie podaję diety radykalnej, gdyż są one "chwilowe" - szybko zeszło, szybko weszło :;230 :;230

W mojej diecie są elementy każdej z tych diet, bo w każdej jest coś dobrego, ale w czystej postaci każda z nich jest dla mnie niestrawna.

No ale każdy sam wybiera sobie dietę, a później ocenimy efekty :;230 :;230

Już kiedyś w Klubie Różyczkowym napisałam dlaczego zaczynamy tyć, a teraz musimy powalczyć o osiągnięcie satysfakcjonującej wagi, a później tylko raz na pół roku skorygować to, co sobie zmagazynujemy :;230

Powodzenia.
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jagodkodobrze że lubisz je jeść ,ja nie cierpię więc jeżeli i tak mało mogę to wolę coś co zjem z przyjemnością .

Grażynko ja jestem w dobrej sytuacji ,nie pracuję zawodowo.
Ja nie palę i nigdy nie paliłam , ale mój M rzucił 5 miesięcy i przytył 10 kg ,na razie nie może tego zrzucić ,ja tylko trzymam kciuki żeby więcej nie tył .
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Od: 24 lis 2007, o 18:02
Kontakt:

Post »

Geniu, nie chcę cię martwić ale akurat gotowane warzywa a w szczególności buraczki i marchew są niewskazane :(
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

kokolidek pisze::Geniu nieprawdą jest, że stosujesz się do moich zaleceń - ja powtarzam, że nie możesz być głodna!
Trzeba było wczoraj zapytać na PW co zrobić jak Cię ssie.
Nie można dokonywać "zbrodni" na własnym organiźmie i stosować radykalnych posunięć.
Jagusiu , nie jem tego dużo więc chyba mogę .
Byłam w Klinice leczenia otyłości i tam nam podawano też gotowana marchewkę i buraczki , przez 3 tygodnie schudłam 7 kg a kolega nawet 11 kg , mnie więcej jem to co wtedy .

Ali dieta jest zbliżona do tej z Kliniki

Alu zjadłam tylko to co mówiłaś że mogę , wypiłam więcej wody niż jest przewidywane a i tak byłam głodna .
Nie było by problemu gdybym mogła zasnąć o 22 .bo rano już nie czuje głodu i mogłabym nie jeść aż do obiadu , ale robię sobie 1 i 2 śniadanie według Twojego zalecenia .
To napisz jak rozwiązać ten problem wieczornego głodu ?.
Genia
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chyba trzeba jednak zmobilizować się do chodzenia na spacery albo chociaż do i z pracy piechotką a nie autobusem.Wszystkiemu winne hormony w tym wieku /na kogoś trzeba przecież zwalić/.
Awatar użytkownika
nursem71
100p
100p
Od: 29 gru 2011, o 13:19
Kontakt:

Post »

Wszystkim odchudzającym się polecam moje przepisy np.Wegetariańskie danie z kabaczka, soczewicy i ciecierzycy. Jest to aromatyczna mieszanka kabaczka, pomidorów, ciecierzycy i soczewicy bazująca na marokańskim przepisie. Nie ma w tym daniu nic co mogłoby tuczyć a jest smaczne i sycące

Obrazek

Składniki:

2 łyżki oleju( może być słonecznikowy, ja użyłam tłoczonego na zimno oleju rzepakowego bo zdrowszy)
2 duże cebule pokrojone w półplasterki
2 ząbki czosnku posiekane
1 łodyga selera naciowego pokrojona
1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
1 łyżeczka mielonej kurkumy
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
100g czerwonej soczewicy
400g puszka ciecierzycy
8 nitek szafranu
500ml przecieru pomidorowego
mały pęczek natki pietruszki
mały pęczek zielonej kolendry
300g kabaczka Butternut squash albo dyni( pokrojony w dość dużą kostkę)
1.2 l bulionu warzywnego
1 listek laurowy
50g drobnego makaronu
sól
Zobacz jak przygotowuję to danie na moim filmie http://www.youtube.com/watch?v=rXVPPwvBwtA
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wygląda smakowicie,idąc z pracy kupię składniki,chociażby dlatego ,że jest to coś innego smakowo.Dzięki za przepisik.
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Od: 24 lis 2007, o 18:02
Kontakt:

Post »

Bardzo smakowicie to wygląda... tylko nie wiem czy dla mnie nie będzie za aromatyczne... a czy ciecierzycę trzeba koniecznie z puszki? I kolendry świeżej nie mam... może gdzieś kupię w markecie...

A więcej takich filmików nie masz?

-- Wt 03 sty 2012 11:47 --

ha :D
Znalazłam ;:138
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2007, o 21:26

Post »

Ja też niestety uwielbiam kawkę z cukrem. :oops:
Kiedyś słodziłam nawet dwie łyżeczki,ale od kilku lat słodzę łyżeczkę.
Zmniejszałam po prostu co jakiś czas ilość cukru,jak organizm się przyzwyczaił do 1,5 łyżeczki,zmniejszałam ponownie o troszeczkę.
Postanowiłam tą metodą dojść do kawki bez cukru. :heja
Zmieniłam też śmietankę na mleczko. :wink:
Też jak moje przedmówczynie mam problem z wilczym głodem wieczorem.Pracuje na zmiany i co drugi dzień wracam do domu przed 21.00.
Wtedy jem jak smok. :oops:
Próbowałam przegryźć jakąś kanapkę w pracy ok.18.00,ale niestety nie wyszło,w domu jadłam drugą kolację. :oops:
Kiedyś odchudzałam się dietą 1000 kalorii,ona u mnie przyniosła najlepsze efekty.
Miałam 5 posiłków dziennie,niestety musiałam liczyć kalorie.Chodziłam na ćwiczenia i basen.
Wygląda na to,że ponownie trzeba rozplanować swój dzień na te 5 posiłków i dostosować go indywidualnie do każdego z nas.
Ja np.nie mogę zejść ze stanowiska pracy,aby sobie coś przygryźć kiedy mi się podoba,mam mniej więcej określoną godzinę przerwy.
Muszę też dopasować swój jadłospis do pracy zmianowej.
Hmmm.,, ja przecież gdzieś mam zeszyt z moimi zapiskami kalorycznymi,postaram się go poszukać.
Może i koleżanki podrzucą jakieś sposoby na odchudzone,proste potrawy?
Pamiętam,że mielone zastępowałam pulpetami i jarzynką. :wink:
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wygląda smakowicie , ale dużo składników i dla jednej osoby to chyba się nie opłaci .
Ciecierzycy , soczewicy to nawet nie widziałam na oczy , gdzie tego szukać ?
Nigdy nie korzystam z takich przepisów bo za dużo w nich składników przypraw .
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”