Ogród u stóp Ślęży, czyli moc czakramu

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
andrzejek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2010, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród u stóp Ślęży, czyli moc czakramu

Post »

Dalu zgadzam się z poprzednikami krokusiki piękne ja wsadziłem w trawniku i niezbyt wyglądają .Postanowiłem ,że po przekwitnięciu posadzę je w żądku
x-d-a

Post »

Andrzejku, na Twoim miejscu zostawiłabym te krokusiki posadzone na trawniku - one się wspaniale mnożą i z roku na rok wyglądają lepiej i bujniej kwitną :D Nie musisz też ich koniecznie sadzić w rządku; równie fajnie wyglądają posadzone niesymetrycznie. W ogóle kwiatki ładnie wyglądają jak jest ich dużo :P

Halinko, krokusiki powolutku już kończą swój spektakl :( Na szczęście w przyrodzie nie ma próżni - już zakwitają narcyzy i lada moment forsycje...

Tajeczko, ja nie mam specjalnie ręki do róż, chociaż bardzo je lubię :wink: Te wielko- i wielokwiatowe niekoniecznie rosną i kwitną mi tak, jak bym chciała...Z wyjątkiem tych własnie okrywowych The Fairy i pnącej New Dawn.

Danielu, gnojówka z pokrzyw to wspaniały nawóz i środek przeciwko szkodnikom i chorobom. W maju zbierasz ok. kilkograma pokrzyw i w naczyniu plastikowym zalewasz je 10 litrami wody. Zostawiasz na ok. dwa tygodnie, codziennie mieszasz. Zapach jest...hmm, średni, ale nic to! Działanie wspaniałe :D Gdy ciecz przestanie się burzyć, gnojówka jest gotowa. Rozcieńczasz ja 1:10 i podlewasz n.p. róże; a roztworem 1:20 możesz pryskać rośliny p/mszycom.

Majeczko, krokusy to właściwie pierwsze kwiatki w ogrodzie i dlatego tak cieszą :P

Ewelinko, krokusy mają to do siebie, że zostawione w spokoju, nie wykopywane i przesadzane fajnie się mnożą i jest ich coraz więcej. Ja sadzę je tam, gdzie mam trochę miejsca, ale najbardziej lubię pod drzewami i krzewami lub na skraju rabat. A sadzę je tak, jak kiedyś przeczytałam w jakimś piśmie - biorę garstke cebulek i delikatnie je rzucam; sadzę potem tak, jak upadły , czyli w pewnym bezładzie; rezultat jest potem taki w miarę naturalny. I jeszcze jedno - co roku w czasie kwitnienia krokusów, a potem innych cebulowych uważnie obserwuję, gdzie mam puste miejsca i mogłabym dosadzić cebulki. Te spostrzeżenia notuję w moim ogrodowym kajeciku i potem jesienią wiem,gdzie sadzić krokusy, narcyzy, hiacynty czy tulipany. I jakiego koloru, bo to też sobie notuję. W tym roku zapisałam m.in. -"dosadzić krokusy wokół kaliny hordowiny i kielichowca; najlepiej w kolorze żółtym, bo dużo mam fioletowych i liliowych krokusów".
andrzejek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2010, o 11:45

Post »

Tylko muszę przesadzić ,bo tata się obawia ,że jak będzie pryskał trawnik od chwastów to zaszkodzi krokusom.Inaczej w życiu bym ich nie ruszał.
Awatar użytkownika
repas200
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 mar 2011, o 13:49

Post »

dalu Bd musiał ten sposób z pokrzywami sprawdzić bo u mnie w wiosce jest tego pełno :heja bym mógł zrobić kilka takich porcji ;:224 Ale jak zaleje to wszystko wodą to muszę to czymś przykryć czy nie ?
My name is Daniel
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja właśnie Dalu też tak sobie zapisuję jak ty. Jest to chyba najpewniejszy sposób przypomnienia sobie co gdzie i jak. A głównie zapisuję wolne miejsca na dosadzenie hiacyntów, bo umnie to akurat one wypełniają w ogrodzie dziurę, jaka powstaje po przekwitnięciu krokusów.
Awatar użytkownika
[Iza]
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 paź 2009, o 17:47

Post »

Przepiękne krokusiki :D
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Daluś przepięknie wygląda ten krąg krokusów pod drzewem :D
Wspaniały pomysł z tym zapisywaniem wiosną, gdzie posadzić cebulowe. O tej porze roku w ogródkach pusto , bylinki jeszcze w ziemi i wiele jest miejsc pustych , gdzie wspaniale wyglądałyby wczesne kwiatuszki. Później latem i wiosna wszystko się rozrasta, robi sie ścisk na rabatach i wydaje sie, ze nie ma miejsca na żadne cebulki. A zeszyt nam wszystko przypomni. Muszę też zaczęć tak robić, bo mam naprawdę zbyt mało takich wczesnowiosennych kwiatuszków 8-)
Awatar użytkownika
bodzia3012
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2009, o 08:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Daluś witam w pięknym nowym wąteczku , jak zwykle pięknym ;:138 ;:138 :wit :wit
x-d-a

Post »

Bożenko, cieszę się, że mogę Cię gościć w moim wiosennym ogrodzie :lol:

Agnieszko, bardzo lubię sadzić krokusy właśnie pod drzewami i krzewami :P
A kajecik szczerze polecam wszystkim ogrodnikom - naprawdę ułatwia funkcjonowanie w ogrodzie. Zwłaszcza takim osobom jak ja, które nie przepadają za podpisywaniem roślin na wszelkiego rodzaju plakietkach, tabliczkach itp; troszkę za bardzo trąci mi to ogrodem botanicznym, chociaż bez wątpienia jest bardzo przydatne...

Izo, ;:196

Wandziu, ja w swoim kajeciku oprócz zapisywania gdzie co posadziłam lub mam posadzić, notuję sobie różne ogrodnicze ciekawostki i interesujace dla mnie informacje ogrodnicze :wink:

Danielu, możesz przykryć, ale niezbyt szczelnie :D

Andrzejku, jak musisz to musisz :|

Dzisiaj było jeszcze dosyć chłodno, ale podobno z każdym dniem ma się robić ładniej ;:3 Ostatnie zimne dni trochę wstrzymały wegetację, więc nic nowego w ogrodzie się nie dzieje; ale kilka fotek cyknełam...Śnieżyce i krokusy już przekwitają, więc to ich ostatnie zdjęcia:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22

Post »

Ale ta śnieżyczka śliczna :)
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

U mnie na razie po wsadzonych jesienią śnieżycach nie ma śladu, częśc krokusów zaczyna rozkwitać.Jednak jeden kraj, a klimaty różne.Kupiłam sobie dzisiaj na osłodę nowe lilie i róże.
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Cudne, cudne te wiosenne kwiatki, ale ŚNIEŻYCE to nadal moje faworytki :) Muszę je posadzić jesienią .
U mnie też CEBULICA zaczęła wychodzić z ziemi , a KROKUSY już powoli przekwitają.
Tymczasem ja zmagam się z bólem kręgosłupa , który chwilowo uniemożliwia mi prace w ogrodzie ( a przecież jest co robić !). :(
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
santia
500p
500p
Od: 16 mar 2011, o 22:15

Post »

dala pisze: Zakątek słoneczny:
Obrazek
Cudo! :D
The Fairy piękna! Ile wychodzi na m2?
jest dość wysoka, mimo że okrywowa...
Awatar użytkownika
repas200
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 mar 2011, o 13:49

Post »

Dalu dziękuje za odpowiedz na pewno w tym roku zrobię mam w domu beczkę która ma 120L więc trochę tego bd ;:224 Hym tak się zastanawiałem i nazwa gnojownik do tego zbytnio nie pasuje prędzej Wywar :;230
Zdjątka piękne aż się nie mogę napatrzyć ah :tan ;:180
My name is Daniel
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30

Post »

Irysy, śnieżyce, krokusy dały niezły spektakl!
A pierwiosnki i sasanka mnie zaskoczyły.
U mnie jeszcze śpią ;)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”