Niecierpek (Impatiens walleriana)wysiew,uprawa. Cz.1

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
kffiatek
100p
100p
Od: 1 maja 2009, o 18:00

Post »

Tak, w ciągu dnia na parę godzin na dwór (jak jest ciepło) a potem z powrotem do domku, po paru dniach możesz już zostawić na noc.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Pokazane na zdjęciu wyżej jeszcze są za małe na wysadzenie. Swoje wysiane z końcem lutego najpierw popikowałam do wielodoniczek, potem rozsadziłam do małych doniczek, gdzie w ciągu trzech tygodni dość szybko urosły i wypuściły boczne pędy.Były w tym czasie na oknie garażu od strony południowej (w tym czasie jeszcze groziły przymrozki) zacieniowane w dzień ażurową przesłonka z listewek, by słońce zbytnio nie paliło.
Teraz możesz je już wystawić na powietrze w półcieniste, osłonięte miejsce i przesadzić jak z dziurek w doniczkach będzie widać korzonki.Ja przesadzałam do skrzynek ( w poniedziałek) kiedy pojawiły sie pączki.Wczoraj rozwinęły się trzy kwiatki :) , miały być różowe i są, ale mają taki trochę 'odpustowy' kolor :? , nie wiem może nie wszystkie będą miały ten sam odcień różu, to nie była mieszanka kolorów- tylko napisane było - różowe.Różnią się też wyglądem liści , jedne maja ciemniejsze, inne jaśniejsze, jedne maja plamki od spodu, inne nie, więc pewnie trochę będa się różniły.
Awatar użytkownika
onka37
1000p
1000p
Od: 13 sie 2007, o 20:58

Post »

Dziękuję Ci za wyczerpującą odpowiedź postaram się tak zrobić jak mi radzisz :D
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To moje niecierpki wysiane 27 lutego :) Chyba troszkę za ciasno im będzie Obrazek :roll:
Awatar użytkownika
onka37
1000p
1000p

Post »

jakie śliczności! gratulacje z wyhodowania takich sliczntek, moje dopero wypuszczają dodatkowe boczne liście, pączkó jeszcze nie ma :(
Awatar użytkownika
fibi
100p
100p
Od: 26 gru 2008, o 13:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Proszę o informacje na temat techniki zbierania nasionek z pełnych niecierpków waleriana. Nasiona są drogie i trudno dostępne (w sklepowej torebce za 5 zł było 6 nasionek). Wyhodowałam kilka ładnych roślinek i bardzo bym chciała zebrać nasionka. Niektóre kwiatuszki po przekwitnięciu opadają, ale nie widzę w nich nasionek.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Za 5 zł 6 nasionek :shock: Ja kupowałam nie mieszankę (jest tańsza ok.2 zł), a konkretny kolor (były czerwone i różowe) i płaciłam 4,20, a wysiałam pół torebki.Wykiełkowało ok. 50 roślin z czego wybrałam 30 szt.
Niektóre nie tworzą nasion, nie wiem od czego to zależy, ale kiedy dawniej kupowałam sadzonki to jedne tworzyły nasiona( różowe), inne (białe) nie :?
Awatar użytkownika
fibi
100p
100p

Post »

Nie wiem czy mówimy o tych samych niecierpkach?
http://img142.imageshack.us/gal.php?g=p6020024.jpg
Na drugim zdjęciu jest ten pojedyńczy i rzeczywiście są one tanie i także wyhodowałam ich bardzo dużo, natomiast te pierwsze są pełne i drogie. Chodzi mi o zebranie nasionek z tych pełnych.
Awatar użytkownika
onka37
1000p
1000p

Post »

melduję że niecierpki w ilości 30 sztuk wsadzone tydzień temu, ten zakwitł pierwszy! zobaczymy jak dalej, bo był to mix i kolory będą niespodzianką
Obrazek
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moje niecierpki wysiane z nasion urosły w wielkie 50-60cm' krzaki', kwitną obficie, ale równie dużo zawiązują nasion :? W zeszłym roku kupowałam sadzonki i nie zauważyłam by takie ilości nasion zawiązywały :roll:, a niektóre wcale.Może inaczej są rozmnażane? Od przybytku głowa nie boli, ale ja zaczynam się martwić, że te 'strzelające' nasiona mi w przyszłym roku zachwaszczą ogród :? Jak jest z waszymi?
Awatar użytkownika
fibi
100p
100p

Post »

Moje niecierpki:
na balkonie:
Obrazek
w gruncie:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Niestety te pełne, chyba o nazwie Fiesta nie mają nasionek, albo ja ich nie widzę.
Awatar użytkownika
onka37
1000p
1000p

Post »

a to moje niecierpki :lol: Obrazek Obrazek
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piękne :D A jak z nasionami, tez się tak obficie zawiązują i sypią? U mnie już wyrastają maleńkie siewki, gęsto, między płytkami chodnika :roll:, no i niektórym listki zaczynają od środka żółknąć, nie wiem czym to jest spowodowane? :?
Awatar użytkownika
onka37
1000p
1000p

Post »

kurcze za nasionami jeszcze nie zaglądałam :oops: , wysiałam na parapecie esperymentalnie pierwszy raz w tym roku, muszę m się przyjżec i pozbierać
Awatar użytkownika
darla80
1000p
1000p
Od: 29 sie 2008, o 10:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kiedy i w jaki sposób zbieramy nasionka?
Czy może lepiej rozmnożyć go poprzez cięcie na sadzonki?
Mój niecierpek-niespodzianek tak mnie zachwycił,że muszę mieć go w przyszłym roku.Jedno nasionka skądś się przyplątało i wyrosło sobie w Lagerstroemii,zagłuszyło ją a docelowo to ma ponad pół metra i wciąż jeszcze obficie kwitnie :shock:
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”