Niecierpek (Impatiens walleriana)wysiew,uprawa. Cz.1
Pokazane na zdjęciu wyżej jeszcze są za małe na wysadzenie. Swoje wysiane z końcem lutego najpierw popikowałam do wielodoniczek, potem rozsadziłam do małych doniczek, gdzie w ciągu trzech tygodni dość szybko urosły i wypuściły boczne pędy.Były w tym czasie na oknie garażu od strony południowej (w tym czasie jeszcze groziły przymrozki) zacieniowane w dzień ażurową przesłonka z listewek, by słońce zbytnio nie paliło.
Teraz możesz je już wystawić na powietrze w półcieniste, osłonięte miejsce i przesadzić jak z dziurek w doniczkach będzie widać korzonki.Ja przesadzałam do skrzynek ( w poniedziałek) kiedy pojawiły sie pączki.Wczoraj rozwinęły się trzy kwiatki
, miały być różowe i są, ale mają taki trochę 'odpustowy' kolor
, nie wiem może nie wszystkie będą miały ten sam odcień różu, to nie była mieszanka kolorów- tylko napisane było - różowe.Różnią się też wyglądem liści , jedne maja ciemniejsze, inne jaśniejsze, jedne maja plamki od spodu, inne nie, więc pewnie trochę będa się różniły.
Teraz możesz je już wystawić na powietrze w półcieniste, osłonięte miejsce i przesadzić jak z dziurek w doniczkach będzie widać korzonki.Ja przesadzałam do skrzynek ( w poniedziałek) kiedy pojawiły sie pączki.Wczoraj rozwinęły się trzy kwiatki

Proszę o informacje na temat techniki zbierania nasionek z pełnych niecierpków waleriana. Nasiona są drogie i trudno dostępne (w sklepowej torebce za 5 zł było 6 nasionek). Wyhodowałam kilka ładnych roślinek i bardzo bym chciała zebrać nasionka. Niektóre kwiatuszki po przekwitnięciu opadają, ale nie widzę w nich nasionek.
Za 5 zł 6 nasionek
Ja kupowałam nie mieszankę (jest tańsza ok.2 zł), a konkretny kolor (były czerwone i różowe) i płaciłam 4,20, a wysiałam pół torebki.Wykiełkowało ok. 50 roślin z czego wybrałam 30 szt.
Niektóre nie tworzą nasion, nie wiem od czego to zależy, ale kiedy dawniej kupowałam sadzonki to jedne tworzyły nasiona( różowe), inne (białe) nie

Niektóre nie tworzą nasion, nie wiem od czego to zależy, ale kiedy dawniej kupowałam sadzonki to jedne tworzyły nasiona( różowe), inne (białe) nie

Nie wiem czy mówimy o tych samych niecierpkach?
http://img142.imageshack.us/gal.php?g=p6020024.jpg
Na drugim zdjęciu jest ten pojedyńczy i rzeczywiście są one tanie i także wyhodowałam ich bardzo dużo, natomiast te pierwsze są pełne i drogie. Chodzi mi o zebranie nasionek z tych pełnych.
http://img142.imageshack.us/gal.php?g=p6020024.jpg
Na drugim zdjęciu jest ten pojedyńczy i rzeczywiście są one tanie i także wyhodowałam ich bardzo dużo, natomiast te pierwsze są pełne i drogie. Chodzi mi o zebranie nasionek z tych pełnych.
Moje niecierpki wysiane z nasion urosły w wielkie 50-60cm' krzaki', kwitną obficie, ale równie dużo zawiązują nasion
W zeszłym roku kupowałam sadzonki i nie zauważyłam by takie ilości nasion zawiązywały
, a niektóre wcale.Może inaczej są rozmnażane? Od przybytku głowa nie boli, ale ja zaczynam się martwić, że te 'strzelające' nasiona mi w przyszłym roku zachwaszczą ogród
Jak jest z waszymi?

- darla80
- 1000p
- Od: 29 sie 2008, o 10:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kiedy i w jaki sposób zbieramy nasionka?
Czy może lepiej rozmnożyć go poprzez cięcie na sadzonki?
Mój niecierpek-niespodzianek tak mnie zachwycił,że muszę mieć go w przyszłym roku.Jedno nasionka skądś się przyplątało i wyrosło sobie w Lagerstroemii,zagłuszyło ją a docelowo to ma ponad pół metra i wciąż jeszcze obficie kwitnie

Czy może lepiej rozmnożyć go poprzez cięcie na sadzonki?
Mój niecierpek-niespodzianek tak mnie zachwycił,że muszę mieć go w przyszłym roku.Jedno nasionka skądś się przyplątało i wyrosło sobie w Lagerstroemii,zagłuszyło ją a docelowo to ma ponad pół metra i wciąż jeszcze obficie kwitnie

Pozdrawiam serdecznie. Darla
"Wymienię/Sprzedam/Kupię-Fiołki odmianowe i nie tylko... ;)"
"Zapraszam do swojego ogrodu -darla80" "Moje Storczyki"
"Wymienię/Sprzedam/Kupię-Fiołki odmianowe i nie tylko... ;)"
"Zapraszam do swojego ogrodu -darla80" "Moje Storczyki"