Andzina kuchnia :)

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2036
Od: 24 maja 2009, o 21:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Szczecin

Post »

A zapomniałam dodać, algi po drugim płukaniu są zdecydowanie smaczniejsze
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1594
Od: 15 maja 2009, o 07:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Małopolska/Klucze

Post »

Ewo, to próbowanie to jest najlepsze :;230 Grozi tylko osiągnięciem kształtu idealnego, czyli kuli :;230
U nas na razie grzyby się kończą, ale tylko chwilowo, chyba do pierwszego deszczu.
Wczoraj zrobiłam 13 słoiczków takich różnych - było tego około 4 litry i wlałam tam 1 szklankę octu 10% - wyszło takie akuratnie idealne.

Oczywiście slwieczki też znalazły swoje miejsce, wyszły rewelacyjne, do mięs na zimno i pasztetów... orgazmiks po prostu :twisted:

Beatko... algi po prostu z każdym dniem picia zyskują na smaku. Na zdrowie!!

PS. Nadal mam ich nadmiar jeśli ktoś chce...
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1594
Od: 15 maja 2009, o 07:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Małopolska/Klucze

Post »

Zrobiłam jeszcze sos a'la keczup :lol: Bardzo fajny zamiast paskudnych sklepowych dodatków...

1 l przecieru pomidorowego (ze swieżych oczywiście pomidorów!)
20 dag cebuli
20 dag marchwi
20 dag selera
20 dag pietruszki
1 główka czosnku.
sól, pieprz, goździki, ziele angielskie, liść laurowy

Wszystkie warzywa zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Cebule lekko zrumienić na oleju lub oliwie, dodać resztę warzyw, kilkanaście goździków , ziele angielskie, liść laurowy - dusić pod przykryciem ok. 15 minut. Dodać przecier pomidorowy, sól, pieprz, wegetę i wg. uznania ostrą paprykę lub pieprz cayenn (jeśli ktoś lubi na ostro), pogotować to jeszcze ok. 15-20 minut. Wkładać gorące do słoiczków i pasteryzować ok. 15 minut w temp. 85 st.

Smacznego Obrazek
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2036
Od: 24 maja 2009, o 21:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Szczecin

Post »

Aniu, jak długo pasteryzować grzybki czy jednak tylko poprzekładać do słoików i odwrócić?
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1594
Od: 15 maja 2009, o 07:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Małopolska/Klucze

Post »

Beatko, ja pasteryzuję - pewniejsza jestem wtedy. Są różne "szkoły" pasteryzowania....ja to robię przez jakieś 40 minut do godziny nawet - jednorazowo, można też po 20-30 minut przez 2 dni.
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2036
Od: 24 maja 2009, o 21:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Szczecin

Post »

Aniu ja z grzybami jestem bardzo ostrożna, więc dlatego pytałam. Normalnie gotuję dwa razy po 20-30 minut, a jak wkładałam do octu to też pasteryzowałam około godziny.
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1594
Od: 15 maja 2009, o 07:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Małopolska/Klucze

Post »

Wczoraj na obiad był grill, bo pogoda taka, że grzech w domu siedzieć. Jako przystaweczkę zrobiłam ser camembert na grillu i podałam ze śliwkami w occie, po prostu.... genialność... jednak najprostsze rzeczy są najlepsze :lol:

Dostałam też ogromną dynię i teraz szukam pomysłów na nią. Jadłam kiedyś zupę krem z dyni i było to bardzo ciekawe... czy ktoś ma jakieś przepisy? Prosze bardzo o podzielenie sie nimi...
Obrazek
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 8473
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Śląsk

Post »

Sos ketchupowy rewelka....może się skuszę?
Czy jest ostry czy taki sobie...bo moi lubią bardzo ostry.

Aniu zupy z dyni nie robiłam ale u mnie zamieściłam przepisy na dynię marynowaną.
Ania Anaka obiecała wstawić cosik. :wink:
:)
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1594
Od: 15 maja 2009, o 07:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Małopolska/Klucze

Post »

Elu, ostrość sosu zależy od Ciebie. Ja wrzucam pieprzu cayenne trochę tylko, bo zbyt ostrego nie lubimy, ale jak to ma być sos dla smoków to wal śmiało wg. uznania :lol:

Już pędzę sprawdzać Twoją dynię marynowaną i zupkę do Anaki ;:13
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2036
Od: 24 maja 2009, o 21:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Szczecin

Post »

Aniu, właśnie robię grzybki. Dam fotkę jak wylądują w słoikach.

A strasznie mi alg dużo się zrobiło, co teraz z nimi robić?
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 9774
Od: 9 lip 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: południe kraju

Post »

Beatrice-koniecznie algi podziel,nie może ich być za dużo i najlepiej daj komuś te nadwyżkowe.
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1594
Od: 15 maja 2009, o 07:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Małopolska/Klucze

Post »

Beatko, ja algi w miarę możliwości rozdaję jak urosną. Z doświadczenia natomiast wiem, że jeśli naczynie, w którym są nie jest szczelnie zamknięte to nawet gdy jest ich nadmiar to pięknie rosną. Co najwyżej smak "wodnego kefiru" jest bardziej intensywny. Mam już tych alg 3/4 wiaderka 7 l.... ostatnio testuję maseczkę na włosy: rozgniatam je w szklanej miseczce, dodaje jakąkolwiek odżywkę do włosów i wcieram to we włosy. Nie wyłysiałam na razie :twisted: ale na efekty trzeba poczekać. Podam Wam jeszcze przepis na maseczkę ujędrniającą skórę twarzy, ale musi mi ją podać dziewczyna mojego syna, która to robi.
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 9774
Od: 9 lip 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: południe kraju

Post »

Andziu-A pamiętasz scenę z filmu "Miś" rozgrywającą się w teatrze?Algi jak jest chłodniej mają mniejsze tendencje do rozmnażania się.
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1594
Od: 15 maja 2009, o 07:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Małopolska/Klucze

Post »

Ewa.... wydaje mi się, że pamiętam.... ;:82
Ostatnio nawet zastanawiałam się czy algi można wykorzystać jako nawóz do kwiatków :lol: bo na prawde rosną mi jak szalone.
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1594
Od: 15 maja 2009, o 07:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Małopolska/Klucze

Post »

Wczoraj troche kombinowałam z obiadem i wyszły mi takie "pseudo-buritos po kluczewsku" :lol:
Ciasto:
1 jajko
szklanka maślanki,
szklanka mleka,
olej kilka łyżek
mąka (tyle żeby było gęściejsze niż na naleśniki)
sól do smaku.
Wszystkie składnik wyrobić jak na naleśniki i usmażyć. Jeśli ciasto wyjdzie zbyt gęste, to można dodać wody.

Nadzienie:
1/2 kg mięsa mielonego (użyłam indyczego)
1 cebula
olej,
przyprawa gyros-kebab.

Cebulę pokroić w kosteczke i zrumienic na oleju, dodac do tego mięso i sporo przyprawy gyros-kebab , dusić pod przykryciem ok. 25-20 minut.

Mięso nakładać na 1/2 naleśnika, na to troszkę żółtego startego sera, naleśnik złożyć i zapiekać na patelni po przykryciem 5-8 minut. Taka ilość mięsa wystarcz na 4 spore naleśniki.

Do tego KONIECZNIE sałatka z : sałata lodowa, pomidor, papryka i sos śródziemnomrski Knorr, ale rozrobiony z 2 łyżkami majonezu i 1 łyżką maślanki lub jogurtu z 1 ząbkiem czosnku.

Powiem szczerze, że efekty przeszły moje oczekiwania. Mlaskanie było do wieczora :lol:
Na dodatek całość do zrobienia w 30 minut max!
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”