Andzina kuchnia :)
- Andzia1
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 maja 2009, o 07:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ewo, to próbowanie to jest najlepsze
Grozi tylko osiągnięciem kształtu idealnego, czyli kuli
U nas na razie grzyby się kończą, ale tylko chwilowo, chyba do pierwszego deszczu.
Wczoraj zrobiłam 13 słoiczków takich różnych - było tego około 4 litry i wlałam tam 1 szklankę octu 10% - wyszło takie akuratnie idealne.
Oczywiście slwieczki też znalazły swoje miejsce, wyszły rewelacyjne, do mięs na zimno i pasztetów... orgazmiks po prostu
Beatko... algi po prostu z każdym dniem picia zyskują na smaku. Na zdrowie!!
PS. Nadal mam ich nadmiar jeśli ktoś chce...

U nas na razie grzyby się kończą, ale tylko chwilowo, chyba do pierwszego deszczu.
Wczoraj zrobiłam 13 słoiczków takich różnych - było tego około 4 litry i wlałam tam 1 szklankę octu 10% - wyszło takie akuratnie idealne.
Oczywiście slwieczki też znalazły swoje miejsce, wyszły rewelacyjne, do mięs na zimno i pasztetów... orgazmiks po prostu

Beatko... algi po prostu z każdym dniem picia zyskują na smaku. Na zdrowie!!
PS. Nadal mam ich nadmiar jeśli ktoś chce...
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
regulamin Andziu
- Andzia1
Zrobiłam jeszcze sos a'la keczup
Bardzo fajny zamiast paskudnych sklepowych dodatków...
1 l przecieru pomidorowego (ze swieżych oczywiście pomidorów!)
20 dag cebuli
20 dag marchwi
20 dag selera
20 dag pietruszki
1 główka czosnku.
sól, pieprz, goździki, ziele angielskie, liść laurowy
Wszystkie warzywa zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Cebule lekko zrumienić na oleju lub oliwie, dodać resztę warzyw, kilkanaście goździków , ziele angielskie, liść laurowy - dusić pod przykryciem ok. 15 minut. Dodać przecier pomidorowy, sól, pieprz, wegetę i wg. uznania ostrą paprykę lub pieprz cayenn (jeśli ktoś lubi na ostro), pogotować to jeszcze ok. 15-20 minut. Wkładać gorące do słoiczków i pasteryzować ok. 15 minut w temp. 85 st.
Smacznego

1 l przecieru pomidorowego (ze swieżych oczywiście pomidorów!)
20 dag cebuli
20 dag marchwi
20 dag selera
20 dag pietruszki
1 główka czosnku.
sól, pieprz, goździki, ziele angielskie, liść laurowy
Wszystkie warzywa zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Cebule lekko zrumienić na oleju lub oliwie, dodać resztę warzyw, kilkanaście goździków , ziele angielskie, liść laurowy - dusić pod przykryciem ok. 15 minut. Dodać przecier pomidorowy, sól, pieprz, wegetę i wg. uznania ostrą paprykę lub pieprz cayenn (jeśli ktoś lubi na ostro), pogotować to jeszcze ok. 15-20 minut. Wkładać gorące do słoiczków i pasteryzować ok. 15 minut w temp. 85 st.
Smacznego

regulamin Andziu
regulamin Andziu
- Andzia1
Wczoraj na obiad był grill, bo pogoda taka, że grzech w domu siedzieć. Jako przystaweczkę zrobiłam ser camembert na grillu i podałam ze śliwkami w occie, po prostu.... genialność... jednak najprostsze rzeczy są najlepsze
Dostałam też ogromną dynię i teraz szukam pomysłów na nią. Jadłam kiedyś zupę krem z dyni i było to bardzo ciekawe... czy ktoś ma jakieś przepisy? Prosze bardzo o podzielenie sie nimi...

Dostałam też ogromną dynię i teraz szukam pomysłów na nią. Jadłam kiedyś zupę krem z dyni i było to bardzo ciekawe... czy ktoś ma jakieś przepisy? Prosze bardzo o podzielenie sie nimi...

regulamin Andziu
regulamin Andziu
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Andzia1
Beatko, ja algi w miarę możliwości rozdaję jak urosną. Z doświadczenia natomiast wiem, że jeśli naczynie, w którym są nie jest szczelnie zamknięte to nawet gdy jest ich nadmiar to pięknie rosną. Co najwyżej smak "wodnego kefiru" jest bardziej intensywny. Mam już tych alg 3/4 wiaderka 7 l.... ostatnio testuję maseczkę na włosy: rozgniatam je w szklanej miseczce, dodaje jakąkolwiek odżywkę do włosów i wcieram to we włosy. Nie wyłysiałam na razie
ale na efekty trzeba poczekać. Podam Wam jeszcze przepis na maseczkę ujędrniającą skórę twarzy, ale musi mi ją podać dziewczyna mojego syna, która to robi.

regulamin Andziu
regulamin Andziu
- Andzia1
Wczoraj troche kombinowałam z obiadem i wyszły mi takie "pseudo-buritos po kluczewsku"
Ciasto:
1 jajko
szklanka maślanki,
szklanka mleka,
olej kilka łyżek
mąka (tyle żeby było gęściejsze niż na naleśniki)
sól do smaku.
Wszystkie składnik wyrobić jak na naleśniki i usmażyć. Jeśli ciasto wyjdzie zbyt gęste, to można dodać wody.
Nadzienie:
1/2 kg mięsa mielonego (użyłam indyczego)
1 cebula
olej,
przyprawa gyros-kebab.
Cebulę pokroić w kosteczke i zrumienic na oleju, dodac do tego mięso i sporo przyprawy gyros-kebab , dusić pod przykryciem ok. 25-20 minut.
Mięso nakładać na 1/2 naleśnika, na to troszkę żółtego startego sera, naleśnik złożyć i zapiekać na patelni po przykryciem 5-8 minut. Taka ilość mięsa wystarcz na 4 spore naleśniki.
Do tego KONIECZNIE sałatka z : sałata lodowa, pomidor, papryka i sos śródziemnomrski Knorr, ale rozrobiony z 2 łyżkami majonezu i 1 łyżką maślanki lub jogurtu z 1 ząbkiem czosnku.
Powiem szczerze, że efekty przeszły moje oczekiwania. Mlaskanie było do wieczora
Na dodatek całość do zrobienia w 30 minut max!

Ciasto:
1 jajko
szklanka maślanki,
szklanka mleka,
olej kilka łyżek
mąka (tyle żeby było gęściejsze niż na naleśniki)
sól do smaku.
Wszystkie składnik wyrobić jak na naleśniki i usmażyć. Jeśli ciasto wyjdzie zbyt gęste, to można dodać wody.
Nadzienie:
1/2 kg mięsa mielonego (użyłam indyczego)
1 cebula
olej,
przyprawa gyros-kebab.
Cebulę pokroić w kosteczke i zrumienic na oleju, dodac do tego mięso i sporo przyprawy gyros-kebab , dusić pod przykryciem ok. 25-20 minut.
Mięso nakładać na 1/2 naleśnika, na to troszkę żółtego startego sera, naleśnik złożyć i zapiekać na patelni po przykryciem 5-8 minut. Taka ilość mięsa wystarcz na 4 spore naleśniki.
Do tego KONIECZNIE sałatka z : sałata lodowa, pomidor, papryka i sos śródziemnomrski Knorr, ale rozrobiony z 2 łyżkami majonezu i 1 łyżką maślanki lub jogurtu z 1 ząbkiem czosnku.
Powiem szczerze, że efekty przeszły moje oczekiwania. Mlaskanie było do wieczora

Na dodatek całość do zrobienia w 30 minut max!
regulamin Andziu
regulamin Andziu