Początki madziarynki - czyli jak z chaszczy zrobić ogród

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Lamia
500p
500p
Od: 27 maja 2008, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Że też u mnie nie ma takich babć co by chciały swoje ogrodowe nadwyżki sprzedawać :(
Też bym chciała kupić więcej host ale na allegro są dosyć drogie i do tego ceny przesyłki jak z kosmosu :)
Awatar użytkownika
madziarynka
200p
200p
Od: 21 maja 2009, o 00:34

Post »

Witaj Aniu! Bardzo się cieszę, że do mnie zajrzałaś. Obie mieszkamy w pobliżu Lublina więc tym cenniejsze, bo i spotkać czasem się można i roślinkami łatwiej wymienić. Fajnie jest znaleźć jakieś miejsca gdzie można dostać tańsze i ładne kwiatuszki, bo w sklepach ogrodniczych zdzierają kaskę, że hej. Mam wrażenie, że mieszkasz gdzieś w kierunku jak się jedzie na Nałęczów. Mój ogródek mieści siew tamtych okolicach.
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Napisz na pw. gdzie mieszkasz może się znamy z widzenia.
Awatar użytkownika
madziarynka
200p
200p

Post »

Lamio! Sprawdziłam i ceny na allegro dokładnie jak z kosmosu, no i nie wiesz co kupujesz. A jak się jeszcze doda koszty przesyłki to jest przepłacone zdrowo. Ja wczoraj kupiłam na allegro plik czasopism ogrodniczych razem tego ze 30 sztuk. Wyszło mniej niż za złotówkę sztuka, ale koszty przesyłki drogie. Za to dziś mam co robić i mogę sobie projektować...
Awatar użytkownika
Mona74
100p
100p
Od: 7 cze 2009, o 21:13

Post »

madziarynka -ależ u Ciebie są możliwości! piękna ta Twoja działeczka, piękne okoliczności przyrody. bardzo fajnie, że masz wsparcie zdolnego Taty - to nie do przecenienia. masz wspaniały kawałek zieleni, i ogromne możliwości. już widać jak ujarzmiasz przyrodę. będę tu stałym gościem, chętnie zobaczę efekty przemiany.
Awatar użytkownika
gohna
500p
500p
Od: 5 mar 2008, o 19:31

Post »

gorzata76 pisze:
gohna pisze:ludzie niezwykli, radośni, pełni zapału i tak zwyczajnie dobrzy... A takich mam chwilami wrażenie, coraz mniej...
Gosieńko kochana... a MY? :wink:
Dobre ogrodowe duszki-wróżki, nawet jeśli troszeczkę psotne i złośliwe... ;:118

Gosia, to forum to enklawa Dobrych Ludzi :lol: :lol: , kochających rośliny, tworzących piękne ogrody i mających poczucie humoru - czego chcieć więcej :lol:
pozdrawiam serdecznie
gohna
Ogród gohny...
Awatar użytkownika
gohna
500p
500p

Post »

Magda, piękne zakupy a jeszcze piekniejsza cena :lol: . U mnie w gosodarstwie ogrodniczym hosty i żurawki po 10 zł za sztukę :shock: . Rośliny na targu, to przeważnie jednoroczne i wysiane w celu sprzedaży więc i ceny porównywalne. Ale spotkałam tez panią, która sprzedawała floksy szydlaste wykopane ze swojego ogródka po... 10 zł :shock: . U nas dziś pogoda beznadziejna, deszcze pada i zimno. Mam nadzieję, że doczekałaś się wtedy przerwy w deszczu i dojechałaś sucha do domu :lol:
pozdrawiam serdecznie
gohna
Ogród gohny...
Awatar użytkownika
madziarynka
200p
200p

Post »

Gosiu! doczekałam się przerwy w deszczu, ale ... dzisiaj. Wczoraj chociaż na nią liczyłam nie zdarzyła się. Za to ja opatulona w 10 swetrów z cieknącym nosem zabrałam się za przesadzania kwiatków. Gdyby nie stare poczciwe kalosze to nabawiłabym się jakiegoś przeziębienia jak nic.
Moja kolekcja kwiatowa wzbogaciła się o nowe nabytki. Byliśmy na małym wypadzie rodzinnym i na trasie udało mi się na momencik wyskoczyć na targowisko w Lubartowie. Oczywiście nie byłabym sobie gdybym od razu czegoś stamtąd nie przytaszczyła. A oto zakupy

Obrazek

dwa rodzaje macierzanki i tymianek za zł 7 oraz juka za 6 zł. Przybyły mi też hosty, które rosły pod płotem :) oraz kamienie znalezione na parkingowisku wysypany piaskiem ;:48 i roślinki z lasu
Obrazek

jakieś trawki leśne. Nie wiem czy się przyjmą - posadziłam w cieniu, ale myślę , że warto zaryzykować. Fajne są wyjazdy na wieś. Mój stosunek do pogody też zmienił się diametralnie. w końcu deszcz to nasz pomocnik. Podlewa nam roślinki.
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41

Post »

Oooo... też nabyłam parę dni temu taką macierzankę :D
Niech nam rosną zdrowo :D
U mnie niestety nie ma "babć wykopaliskowych" i wszystko od ogrodnika... :?
A ja kamień przywiozłam właśnie ...z plaży w Sopocie ;:142 ... zamiast opalenizny :evil:
Awatar użytkownika
gohna
500p
500p

Post »

gorzata76 pisze:A ja kamień przywiozłam właśnie ...z plaży w Sopocie ;:142 ... zamiast opalenizny :evil:
kamień trwalszy i na dłużej zostanie :;230
pozdrawiam serdecznie
gohna
Ogród gohny...
Awatar użytkownika
madziarynka
200p
200p

Post »

No tak - ogrodniczki przywożą z wakacji roślinki do ogrodu i kamienie, bo opalić to się mogą we własnym ogródku. 8) ale ciężko ja coś to opalanie dziś widzę - miało już być tak ładnie ,a tu znowu chmury. Oby nie padało...
Awatar użytkownika
hrsta
200p
200p
Od: 18 maja 2009, o 23:52

Post »

Witaj Madziu. Ostatnio jakoś nie mam głowy do forum, ale już dawno tu nie byłam i nie sprawdzałam Twoich postępów w pracach.. Wrócę jeszcze do altany - ta cześć, którą już Twój tata odnowił wygląda bardzo dobrze. Podobają mi się takie drewniane altanki, mają klimat. Może pokażesz co się dalej dzieje z altanką?
Twoje zdobyczne rośliny są bardzo ok, ja ostatnio z targu przyniosłam małe Hebe. ;-D Muszę tam częściej zaglądac, bo mama mówiła, że czasami babcie sprzedają kłącza piwonii.
PS. Profesjonalnie wykopujesz korzenie! ;-)
Pozdrawiam, Basia. Miejski busz.
Awatar użytkownika
madziarynka
200p
200p

Post »

Dzięki Basiu za odwiedziny - rozumiem sesja i trzeba się skoncentrować na czym innym. Postępami z altany pochwalę się wieczorem jak będę miała najnowsze zdjęcia. A korzenie się wykopuje powoli i mozolnie - ostatnio pomagal mi przy tym młodszy braciszek, ale pogoda była marna więc szybko skończyliśmy.
Hebe przyniosłaś powiadasz - faktycznie ładniutkie, szkoda, że u nas nie było hebe bo to fajna roślinka.
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41

Post »

madziarynka pisze:ciężko ja coś to opalanie dziś widzę - miało już być tak ładnie ,a tu znowu chmury. Oby nie padało...
U nas rano też postraszyło, nawet chwilkę pokapało z nieba, a teraz słonko... i trochę chmurek :)
I tak parno jakoś...
Opalać się nie lubię... a jak mniej przygrzewa, to praca lepiej idzie :wink:
Awatar użytkownika
madziarynka
200p
200p

Post »

Dokładnie Gosiu! Jak mniej praży to można więcej zdziałać i już nawet ślimaczące się lato nie denerwuje, bo i deszczyk trawkę podleje, a i pot z czoła nie cieknie...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”