Jałowiec - choroby i szkodniki

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Serdecznie dziękuję za odpowiedzi .
Wiedziałam,że na Waszą pomoc zawsze mogę liczyć i nie zawiodłam się dziękuję ;:180
Serdecznie pozdrawiam Danuta
Awatar użytkownika
Krzyk80
50p
50p
Od: 26 kwie 2007, o 23:31

Post »

Ja też bardzo Wam wszystkim dziękuję za udział w moim poście i trafną diagnozę szkodnika. Jak się okazało te robaczki spokojnie sobie gryzą pozostałe moje jałowce na których podejrzewałem chorobę grzybową :? tym bardziej jestem Wam wdzięczny bo wykończę i tamte gnojki...

A tak zupełnie dla Waszej wiedzy to powiem że miałem w ogródku w tamtym roku zaatakowany przez tarczniki czy miseczniki (dokładnie nie wiem) krzak jagody kamczackiej - mojej mamy, do tego stopnia był osaczony że przez kilka lat w ogóle nie rósł a gałązki były czarne od grzybów sadzakowych. Odkryłem je po tym jak ubiegłej jesieni zauważyłem małe ptaszki (Rudziki) które nieustannie coś tam dziobały... na wiosnę więc zgodnie z tym co wyczytałem, przed pękaniem pąków opryskałem krzaczek olejem parafinowym wymieszanym z wodą (co do ujednolicenia mieszaniny to miałbym wątpliwości bo do emulsji to jeszcze daleko, no ale...) w efekcie: krzaczek odbił takimi przyrostami że nam wszystkim szczęki opadły :shock: Owady wyginęły a roślinka odwdzięczyła się z nawiązką... Wnioskuję że ta mieszanina zadziała na większość zimujących owadów oczywiście wykluczając te które się na zimę chowają w szczeliny kory itp...

Dziękuję jeszcze raz :!:
Pozdrawiam
Krzysztof
iam22
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 lip 2008, o 20:57

Problem z Miodownicą Jałowcową! Na Jałowcu "Sky Rocket&

Post »

Tak jak w temacie używałem środków Decistalstar ale efekt był mizerny macie jakieś lepsze metody (środki) na zwalczanie tego szkodnika? Z góry dzięki za odpowiedź
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38

Post »

iam22 a po czym poznałeś,że to miodownica?
Serdecznie pozdrawiam Danuta
iam22
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 lip 2008, o 20:57

Post »

Te czarne pasożyty które wyglądały na biedronki,poszukałem trochę w necie na ich temat i dowiedziałem się że to Miodownica Jałowcowa,pojechałem do ogrodniczego i sprzedawczyni poleciła mi Decistalstar ale niestety bezskutecznie,pasożyt się trzymał i wsysał zawartość roślinki,gdy popsikałem preparatem to one uciekły na górę rośliny i gdy minęły dwa dni to znów zeszły... nie wiem co robić,Jałowiec schnie a ja nie daję rady jakie preparaty polecacie?.
Jurek_stok
50p
50p
Od: 29 maja 2007, o 20:05

Post »

Proponuję zareagować jak najszybciej jakimkolwiek środkiem na owady np. owadofos, decis, pirimor, a dodatkowo przeciw przędzxiorkom Talstar 100 EC firmy Target bądź innym preparatem na przędziorki. Powinno to pomóc. Pozdrawiam.
Pozdrawiam - Jurek55
Aga100
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 cze 2008, o 21:55

Post »

Bardzo dziękuję za radę.
Obecnie jałowiec ma się bardzo dobrze. Zastosowałam preparat na przędziorki firmy Target - Magus 200 SC. (dwa razy co kilka dni). Oraz obciełam wszystkie uschnięte gałązki.
Agnieszka Rybak

Szkodniki jałowców

Post »

Proszę, pomóżcie!
w czerwcu kupiłam na balkon jałowce, cyprysy i limbę. W kilka tygodni po tym zauważyłam, że po doniczce jednego z jałowców naszeruje sznurek robaczków - szaroczarne, wyglądają trochę jak mlutkie pajączki, trochę jak mszyce. Opryskałam je preparatem do mszyc i myślałam, że jest po sprawie. Nic bardziej mylnego. W kilka tygodni potem znowu wyszły, tylko było ich więcej. A po deszczu zauważyłam, że kilka gałązek jałowca jest oplecionych jakoby watą - pajęczyną. Przez całe lato pryskałam rośliny kolejnymi polecanymi w kwiaciarni preparatami. Efekt był taki, że idące sznurem po doniczce robaki padały martwe. Ale następnego dnia już znów maszerowały nowe. Wczoraj usunęłam jeden z jałowców - był martwy. Drugi walczy o życie, bo zmiany pojawiły się na razie na liklu gałązkach u dołu rośliny. Nowy oprysk, który zastosowałam wczoraj, najwyrażniej nie zrobił na robakach żadnego wrażenia - dziś znów wyszły na spacer. A ja jestem bezradna - mimo przejrzenia wielu stron internetowych nie potrafię tych szkodników nawet zidentyfikować, nie mówiąc już o sposobie zwalczenia. Czy ktoś może mi pomóc?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Kontakt:

Post »

Obawiam się ,ze bez zdjęcia będzie trudno. Zrób zdjęcie może ktoś rozpozna. Opis sugerowałby występowanie co najmniej dwóch szkodników. Pajęczynka może sugerować przędziorka, ale przędziorek to nie są raczej te "wędrujące robaczki".
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Agnieszka Rybak

Post »

Bardzo dziękuję,
jutro pożyczę aparat i zamieszczę zdjęcia. Myślałam o tym, by udać się do jakiejś kliniki roślin. Nie wiem jednak, czy one mają dobrą opinię. Kiedy kupowałam rośliny w tzw. renomowanym miejscu, okazało się, że żerowano tam na mojej niewiedzy. Opisywane przeze mnie warunki balkonowe nijak się mają do zaproponowanych mi i sprzedanych w końcu roślin. Więc do wszelkich instytucji ogrodniczych straciłam zaufanie.
Pozdr.
minismok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2008, o 12:42
Kontakt:

Post »

Witojcie!

jałowce na balkonie to ciekawe! chyba ze dekoracyjnie i sezonowo

wata biała sugeruje jakies wełnowce ......zobacz w google

hej!
nic nie jest takie jakim się wydaje Spis Treści
Agnieszka Rybak

Post »

Bardzo dziękuję,
może wełnowce, ale czy one chodzą dookoła doniczek?:)dodam, że dosyć szybko!
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
pogotowie ogrodnicze
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 wrz 2005, o 18:40
Kontakt:

Post »

a mają sześć nóg? i budują.....
Pozdrawiam. Janusz Ogrodowy Lekarz
diagnostyka na facebooku
Internetowe Pogotowie Ogrodnicze ...
Włóczykij
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 wrz 2008, o 16:54

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek

witam,

jestem pierwszy raz na Forum - jako użytkownik zarejestrowany
do tej pory buszowałam po Waszych zasobach z zewnątrz :)

przejrzałam posty dotyczące podsychających iglaków ale wydaje mi się że nie znalazłam tego co mam

wygląda na to że moje stricty są silne - poradziły sobie ze spalonymi słońcem w czasie upałów młodymi pędami (wypuściły nowe)
ale pod koniec lata zaczęły podsychać od dołu - wiem że schnięcie wewnątrz tam gdzie nie dochodzi światło jest naturalne, ale na dole drzewek pedy podsychają na całej długości

dodatkowo niektóre pędy na górze uschły zupełnie - zastanawiam się czy to naturalny proces czy efekt choroby - bo dotyczy niewielu pędów (po 2-3 na całym jałowcu)

będę wdzięczna za 'rzucenie okiem' i opinię

dziękuje i pozdrawiam
Włóczykij
waldtom1
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 lut 2008, o 19:38

Tarcznik jałowcowiec

Post »

czy istnieją metody zwalczania jaj tarcznika jałowcowca wiosną bo to co wycztałem to wszystkie metody zwalczania to koniec czerwca początek lipca pierwsze zabiegi Actellic 500 EC czy ktoś zna inne sposoby
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”