Mój ogrodowy zakątek- Priam

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

przyznaje sie bez bicia, tak to jest zimowit jesienny, to jest poprawna nazwa. :oops:
pozdrawiam
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30

Post »

Witajcie moi mili :)
Dziękuję Wam za wszystkie odpowiedzi.

Wczoraj późnym wieczorem wróciłem z mojego ogrodu. Miałem tylko sobotę na wykonanie wszystkiego co sobie zaplanowałem. Udało się ale było ciężko. Mój dzień w ogrodzie powinien trwać nie 24 a 34 godziny i wtedy bym się wyrobił ;)

Obrazek

Na pierwszy ogień poszły rododendrony, później cyprysy, tawułki. Później co z większego przeplewiłem rabatki wiosenne. Musiałem zebrać trociny, które stanowiły zimowe okrycie roślin. Posadziłem tez cebulki czosnku ozdobnego.

Ku mojemu zaskoczeniu zakwitły krokusy odmiany Pickwick, co prawda miały być dwie kępki a pojawiła się tylko jedna kępka.

Krokusy

odmiana Vernus na rabacie wiosennej
Obrazek Obrazek

w ogrodzie:
Obrazek Obrazek Obrazek

moje pierwsze w życiu Krokusy Pickwick
Obrazek
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Witaj Przemku :D czytam, że zrobiłeś mnóstwo pracy, ale wolałbyś, żeby dzień był dłuższy, ja też bym tak chciała :wink: :lol: Krokusiki śliczne, jak dla mnie mogły by kwitnąć do grudnia, uwielbiam je :D
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Widzę Przemku że Twoje krokusy dopiero zaczęły kwitnąć a moje już prawie przekwitły tylko
Genia
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Nie wiem dlaczego zbierałeś trociny ?
Jak dla mnie to są ozdobą a nie przeszkodą :D
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Przemku,sadziłeś czosnki ozdobne?Bo tylko na żółtych pisze by sadzić je w kwietniu/maju, a gdy pytałam o fioletowe uzyskałam informację,że będą w jesieni, bo wtedy się je sadzi.
Zrobiłeś naprawdę dużo.A ile zajmuje Ci dojazd?Bo zdaje się to bardzo daleko od miejsca zamieszkania?
Też czasem bym chciała by doba była bardziej rozciągliwa.
x-p-k
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Priam pisze: w ogrodzie:
Obrazek
A ja je właśnie dzisiaj widziałem i się zastanawiałem co to za cudna odmiana - na żywo w promieniach słońca wyglądają jeszcze lepiej, i do tego wiem już teraz jak się zwą, czyli do jesieni! :D
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

AGNESS - kiedy ma się mało czasu i dużo pracy to człowiek dwoi się i troi, żeby wszystko wykonać. Dodatkowo nie lubię zostawiać niedokończonych spraw na później. tak było też z rododendronem, który wymagał oprysku.

Geniu - w ten weekend kwitły mi tylko krokusy sadzone jesienią 2008. Pozostałe, czyli sadzone w 2007 roku, kwitły w marcu. Przedwczoraj usuwałem przekwitłe kwiaty, aby roślina nie zawiązywała nasion- co osłabia cebulki. Dodatkowo krokusy dostały małą dawkę nawozu uniwersalnego.

Mariolu - warstwa trocin została usunięta tylko z klombów. Była to warstwa około 10 cm, a pod nią znajdowały się m.in jeden omieg i jeden jaskier. Trociny na rabacie cebul wiosennych pozostały bo tak jak napisałaś stanowią ozdobę ;)

Ewo - dojazd zajmuje nam około 3,5-4 godzin. To sporo czasu i najczęściej poświęcam go na naukę- tak było i tym razem (uczyłem się na kolokwium z Ochrony Przyrody).
Wracając do czosnków to sadziłem małe, żółte czosnki - południowe. Z tego co pamięta i wiem inne barwy powinny być dostępne w okolicach maja i na jesieni. Osobiście mam w ogrodzie mam jednego czosnka fioletowego (30cm).

Za jakiś czas możesz zajrzeć na tą stronę i tam powinna pojawić sie oferta:
czosnek olbrzymi "Mars" ; czosnki; info

Piterku - Crocus Vernus czyli krokus wiosenny, został zakupiony w Biedronce. Jeśli masz jakąś biedronkę w okolicach to na przełomie września i października oczekuj dostawy ;)
Awatar użytkownika
Agawa
1000p
1000p
Od: 4 wrz 2008, o 10:33

Post »

Witam Przemku, moje krokusy przekwitaja, a Twoje rozkwitają :D
słonecznie
Lidka
Agawa walczy w ogrodzie
Awatar użytkownika
Ania Kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2009, o 08:11

Post »

Cześć Przemku!!!!

Piękne masz te krokusy :-)
x_m-i
---
Od: 19 cze 2007, o 09:46

Post »

Strzałeczka Przemek, widzę, że u Ciebie również zaczynają jak i u mnie kwitnąć krokusy.
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Przemku,właśnie będę sadzić cały łan żółtych południowych czosnków i dwa fioletowe.Dzięki za adres do kolejnych.
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Lidko - tak się fajnie złożyło, ze w tym roku moje krokusy kwitną etapami. Najpierw zakwitły te z poprzednich lat a teraz ładnie rozkwitły te sadzone jesienią. Część z nich już magazynuje substancje na przyszły rok a inne jeszcze mają ten etap przed sobą ;)

Aniu -
moja przygoda z krokusami dopiero nabiera tempa. Robię im dużo fotek i często powoduje to, że odwiedzający mnie myślą że mam ich bardzo dużo- a to takie złudzenie optyczne. Mam góra 50 cebulek!

Marcinie - u mnie zaczynają pojawiać się też żonkile ;) pierwsze rozkwitają miniaturki.

Ewo - cieszę się, że mogę komuś pomóc! każdy z ans sie uczy przez całe życie - ważne abyśmy umieli pytać ;) i prosić o pomoc

Robiąc porządki w ogródku znalazłem takie krokusiki. rosną sobie całkiem na uboczu. co najdziwniejsze ja ich tam nie posadziłem. Wątpię tez czy są to krokusy z nasion bo mam je dopiero od 2007 roku. Byłem mile zaskoczony:

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

A to ci niespodzianka. :shock:
Myślę Przemku, że przybrały się z chwastami na kompost.
A potem z niego przywędrowały w to miejsce. :wink: :lol:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Grażynko- to jest możliwe. Nawet o tym nie pomyślałem ;)

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”