Siedlisko między Trzebnicą, a Sułowem - 2026

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
leszkat76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2020, o 14:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Siedlisko między Trzebnicą, a Sułowem - 2026

Post »

Gosiu ależ wiosna u Ciebie. ;:oj
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ranniki piękne. Czytałem, że przykrywałaś je przed mrozami. Niepotrzebnie - one przetrzymują mrozy, nawet gdy już zaczynają kwitnąć. Ilość wysiewów na parapetach imponująca!
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Na szczęście mam tutaj w Maspalomas multum czasu,zwłaszcza dzisiaj bo dzień słoneczny ale bardzo wietrzny-zanosi się na huragan i plażowanie odpada,mogę więc spokojnie i bez pośpiechu zwiedzać Twoje parapety-ten jedyny "słoneczny" to rewelka,duże brawa ;:433 i także Twoje dorodne siewki a jest ich multum- od których oczu oderwać nie mogę,zwłaszcza od tych Koleusowych bo to moje ulubione i hodowane rok w rok rośliny.Chyba mnie zmotywowałaś do zbierania ich nasion i siania?Nigdy tego nie robiłem,wręcz przeciwnie ustrzykiwałem kwiatostany by rośliny się nie wydłużały w górę.W zeszłym roku musiałem zrezygnować z przezimowania Koleusów bo mieliśmy plagę chrząszczy Opuchlaków,które zżerały im liście-wyglądały jak sitka.Z kolei larwy Opuchlaka zżerały korzenie.W tym stanie Koleusów nie można było przezimować!Poza tym jedne i drugie żerowały także na większości roślin ogrodowych.Próbujemy je zwalczać preparatem,który zawiera nicienie niszczące larwy,zastosowaliśmy pierwszą dawkę jesienią ale obawiamy się,że trzeba będzie zastosować kolejną?
Pozdrawiam i miłego popołudnia i wieczoru życzę :wit
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11

Post »

Ano wiosna, Kasiu :D

Ranniki przykryłam tylko te, które odkryłam do wcześniejszego zdjęcia, bo mrozy zapowiadali, Florianie :)
No i było -11 stopni, albo lepiej. Jak widać na ostatnim zdjęciu, ranniki już się wydobyły spod liści i nic im nie jest po mrozach :D

Arku, dziękuję za miłe słowa i zazdroszczę wygrzewania się w ciepłych krajach. Nie zazdroszczę jednak zbliżającego się huraganu.
Multum siewek, to ja dopiero będę miała i nie mam pojęcia, gdzie je pomieszczę.
Opuchlaki, to rzeczywiście problem. Mam ich mnóstwo pod blokiem i regularnie w donicach na balkonie. Sąsiadka wystawiła donice na zimę na korytarz, to rozdeptywałam formy dorosłe na podłodze :lol: Ja stosuję na opuchlaki w donicach mocny wywar z wrotyczu - podlewam w odstępie 7-14 dni 2 razy. Opuchlaki są wredne, bo podobno potrafią się rozmnażać jak mszyce, przez partenogenezę. :(

a tymczasem na RODos...
…już za chwileczkę, już za momencik :D
Obrazek
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Małgosiu, ile pączków na dereniu! ;:oj
Mam takiego drapaka, który ma gdzieniegdzie pojedyncze pączki. :( Powinnam go była pewnie przycinać od młodości, ale koniecznie chciałam się doczekać żółciutkiej chmury kwiecia. ;:306 Czy teraz mogę go poobcinać gałązki bez pączków?
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja swoje wczoraj przycięłam od dołu, żeby chmurka kwiecia formowała się nad głową, a nie pod nogami. Przycięłam też najwyższe długie przyrosty, żeby się rozkrzewiały. Moje derenie rosną w pełnym słońcu na zasadowej glebie i one taką lubią.
Na wsi mam młode derenie i specjalnie ziemię mieszałam z wapnem przy sadzeniu , żeby zwiększyć pH oraz pokruszone skorupki od jajek dałam.
Sypnij swoim wapna, przemieszaj z glebą, albo podlej mlekiem wapiennym, a po 6-8 tygodniach daj nawóz wieloskładnikowy.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Małgosiu piękne zdjęcie, słodkich pąków derenia. ;:138
Jaki ciekawy koleus. ;:oj
Uwielbiam do Ciebie zaglądać. ;:108 Mobilizujesz mnie do pracy. ;:167 W jeden dzień cięłam hortensje, a dziś czyściłam byliny i przygotowałam grządki na nowalijki. :D
Sokojnej pracy w słońcu. ;:196
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Soniu, bardzo się cieszę, że wizyty u mnie mobilizują Cię :)
Przyznam się, że jak odwiedzam Twój ogród, to też mnie to mobilizuje :)

U mnie w mieszkaniu wiosna na całego :lol:
Liście lipy zjemy w sałatce :D
Obrazek

A na parapecie, to już nawet lato jakby ;:306
Obrazek

Wyłożyłam też około setki nasion pomidorów na mokre ręczniki papierowe oraz paprykę. :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”