MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.8
-
- 200p
- Od: 21 kwie 2020, o 07:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.8
Wczoraj wróciłem z pracy i wypatrzyłem pierwszą zamurowaną rurkę. Czyli pszczółki też pracowały ;). Dodam jeszcze że mam długoie rurki bo 30 cm.
klik pisze: Ruszyły z kopyta nożycówki, wywalały śmieci z ubiegłorocznych gniazd nawet przy zimnicy jaką miałem w tym tygodniu. Samice nożycówek są ogólnie mocno "gapowate" i nieśmiałe , ale zauważyłem, że potrafią toczyć zażarte walki między sobą o stare gniazdo.
To co za gniazda masz z tamtego roku formatki ?
Mnie pewnie też rurek braknie, jeszcze mało zamurowane ale od wczoraj pracują ostro. Niestety nie mam dostępu do trzciny- obserwuję sytuację i najwyżej w przyszłym tygodniu dokupię.klik pisze:Dzisiaj miałem wolne, więc poszedłem na moje ukochane błotka. 2 tys. rurek docięte, pójdę spać nieco spokojniej. W tygodniu w przelocie jeszcze coś tam dotnę i może im wystarczy, chociaż nie jestem pewien.
-
- 1000p
- Od: 16 wrz 2015, o 13:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
jacula Normalne rurki trzcinowe + wynalazki. Nożycówek się nie wyłuskuje, bo mają delikatne błoniaste kokony, które łatwo uszkodzić w trakcie otwierania gniazda. Samice wykorzystują te same rurki przez wiele lat, przy czym bardzo dokładnie je czyszczą. Wywalają resztki ścian komórek, resztki kokonów, resztki ubiegłorocznego pyłku i pasożyty jeżeli są w gnieździe. Te stare rurki są ich ulubionym miejscem do założenia gniazda. Dopiero gdy się nie załapią na starocia lub gdy zapełnią go, zajmują nową nieużywaną rurkę. W przyszłym roku będę musiał kłaść gniazda na siatce, lub jakimś podwyższeniu, bo śmieci zasypują dolne rurki i samice nie mają jak do nich dojść.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 lis 2019, o 10:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
7 maja było ok 60 zamurowanych rurek, dziś naliczyłem 150 

Pozdrawiam Paweł
-
- Od: 16 kwie 2018, o 15:47
adam_k27 a po co takie długie 20 cm max szkoda materiału . U mnie zaraz zacznie brakować rurek ale nie będę dodawał wystarczy mi tego co mam i jeszcze zostanie na rozdanie zamurowanych rurek
a ostatnio było malutko zamurowanych
Pozdrawiam zagiel

a ostatnio było malutko zamurowanych

Pozdrawiam zagiel
Pozdrawiam zagiel
Oj to ja tego nie wiedziałemklik pisze:jacula Normalne rurki trzcinowe + wynalazki. Nożycówek się nie wyłuskuje, bo mają delikatne błoniaste kokony, które łatwo uszkodzić w trakcie otwierania gniazda. Samice wykorzystują te same rurki przez wiele lat, przy czym bardzo dokładnie je czyszczą. Wywalają resztki ścian komórek, resztki kokonów, resztki ubiegłorocznego pyłku i pasożyty jeżeli są w gnieździe. Te stare rurki są ich ulubionym miejscem do założenia gniazda. Dopiero gdy się nie załapią na starocia lub gdy zapełnią go, zajmują nową nieużywaną rurkę. W przyszłym roku będę musiał kłaść gniazda na siatce, lub jakimś podwyższeniu, bo śmieci zasypują dolne rurki i samice nie mają jak do nich dojść.

-
- 1000p
jacula To że mają żółte brzuchy, to za mało danych żeby określić gatunek
. Jak wrzucisz fotkę, to pewnie będzie można coś powiedzieć. Da się odróżnić gniazda, zazwyczaj zajmują mniejsze średnice rurek, wklejają kamyczki w korek, a głównym testem jest próba twardości korka. Nożycówki dodają nektar do zaprawy, z której murują korek, więc ma konsystencję zbliżoną do betonu i nie kruszy się przy przejechaniu paznokciem, szpilką itp.
kenaj5389 "Udomowiłeś", czy to dzikuska? Gratuluję strzału ze zdjęciem, bo płochliwe i szybkie są skubaniutkie.

kenaj5389 "Udomowiłeś", czy to dzikuska? Gratuluję strzału ze zdjęciem, bo płochliwe i szybkie są skubaniutkie.
-
- 200p
- Od: 11 cze 2018, o 14:46
To jest dzikuska do moich formatek z piasku i gliny nie chcą się wprowadzać.
-
Dzisiaj murarki szalały i murowanie szło pełną parą tak przekazała mi żonka ja tego nie widziałem niestety
Pozdrawiam zagiel

Pozdrawiam zagiel
Pozdrawiam zagiel
-
Dzisiaj patrzę sobie a tu prawie wszystko zamurowane
I trzeba było dodać jeden zasobnik z rurkami
Pozdrawiam zagiel

I trzeba było dodać jeden zasobnik z rurkami

Pozdrawiam zagiel
Pozdrawiam zagiel
U mnie dzisiaj też sporo zamurowały. Zajęły sporo pniaków z sezonowanej jarzębiny - wiercone 8mm, na głębokość 15 cm. Ładnie to wygląda bo sporo pszczółek muruje z żółto-pomarańczowej gliny.
-
- 1000p
zagiel Normalnie byś się wstydził z tym pakietuniem
.
A u mnie pada śnieg i powoli robi się białawo

A u mnie pada śnieg i powoli robi się białawo

-
- 200p
- Od: 21 kwie 2020, o 07:55
To nie ja tw rurki ciąłem. Kupiłem u sprzedawcy pakiet kokony i rurki. Przyszły takie długie to nie było sensu skracać.zagiel pisze:adam_k27 a po co takie długie 20 cm max szkoda materiału . U mnie zaraz zacznie brakować rurek ale nie będę dodawał wystarczy mi tego co mam i jeszcze zostanie na rozdanie zamurowanych rurek![]()
Pozdrawiam zagiel