MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.8

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
adam_k27
200p
200p
Od: 21 kwie 2020, o 07:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.8

Post »

Wczoraj wróciłem z pracy i wypatrzyłem pierwszą zamurowaną rurkę. Czyli pszczółki też pracowały ;). Dodam jeszcze że mam długoie rurki bo 30 cm.
jacula
200p
200p
Od: 28 lip 2010, o 18:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

klik pisze: Ruszyły z kopyta nożycówki, wywalały śmieci z ubiegłorocznych gniazd nawet przy zimnicy jaką miałem w tym tygodniu. Samice nożycówek są ogólnie mocno "gapowate" i nieśmiałe , ale zauważyłem, że potrafią toczyć zażarte walki między sobą o stare gniazdo.

To co za gniazda masz z tamtego roku formatki ?
Luck
100p
100p
Od: 18 sty 2020, o 18:32

Post »

klik pisze:Dzisiaj miałem wolne, więc poszedłem na moje ukochane błotka. 2 tys. rurek docięte, pójdę spać nieco spokojniej. W tygodniu w przelocie jeszcze coś tam dotnę i może im wystarczy, chociaż nie jestem pewien.
Mnie pewnie też rurek braknie, jeszcze mało zamurowane ale od wczoraj pracują ostro. Niestety nie mam dostępu do trzciny- obserwuję sytuację i najwyżej w przyszłym tygodniu dokupię.
klik
1000p
1000p
Od: 16 wrz 2015, o 13:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

jacula Normalne rurki trzcinowe + wynalazki. Nożycówek się nie wyłuskuje, bo mają delikatne błoniaste kokony, które łatwo uszkodzić w trakcie otwierania gniazda. Samice wykorzystują te same rurki przez wiele lat, przy czym bardzo dokładnie je czyszczą. Wywalają resztki ścian komórek, resztki kokonów, resztki ubiegłorocznego pyłku i pasożyty jeżeli są w gnieździe. Te stare rurki są ich ulubionym miejscem do założenia gniazda. Dopiero gdy się nie załapią na starocia lub gdy zapełnią go, zajmują nową nieużywaną rurkę. W przyszłym roku będę musiał kłaść gniazda na siatce, lub jakimś podwyższeniu, bo śmieci zasypują dolne rurki i samice nie mają jak do nich dojść.
kenaj5389
200p
200p
Od: 11 cze 2018, o 14:46

Post »

Porobnica
Obrazek
brodus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lis 2019, o 10:27

Post »

7 maja było ok 60 zamurowanych rurek, dziś naliczyłem 150 ;:138
Pozdrawiam Paweł
zagiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2018, o 15:47

Post »

adam_k27 a po co takie długie 20 cm max szkoda materiału . U mnie zaraz zacznie brakować rurek ale nie będę dodawał wystarczy mi tego co mam i jeszcze zostanie na rozdanie zamurowanych rurek :tan

Obrazek
a ostatnio było malutko zamurowanych ;:306

Pozdrawiam zagiel
Pozdrawiam zagiel
jacula
200p
200p
Od: 28 lip 2010, o 18:31

Post »

klik pisze:jacula Normalne rurki trzcinowe + wynalazki. Nożycówek się nie wyłuskuje, bo mają delikatne błoniaste kokony, które łatwo uszkodzić w trakcie otwierania gniazda. Samice wykorzystują te same rurki przez wiele lat, przy czym bardzo dokładnie je czyszczą. Wywalają resztki ścian komórek, resztki kokonów, resztki ubiegłorocznego pyłku i pasożyty jeżeli są w gnieździe. Te stare rurki są ich ulubionym miejscem do założenia gniazda. Dopiero gdy się nie załapią na starocia lub gdy zapełnią go, zajmują nową nieużywaną rurkę. W przyszłym roku będę musiał kłaść gniazda na siatce, lub jakimś podwyższeniu, bo śmieci zasypują dolne rurki i samice nie mają jak do nich dojść.
Oj to ja tego nie wiedziałem :roll: czyli te pszczółki z żółtym brzuszkiem to są Nożycówki tak ? bo u mnie jest ich bardzo dużo ? pózniej spróbuje zrobić im fotkę :wink: czy idze poznać gniazdo tej pszczółki które jest jej ..abym uniknął rozłupywania jego i uszkodzenia kokonów :oops:
klik
1000p
1000p

Post »

jacula To że mają żółte brzuchy, to za mało danych żeby określić gatunek :) . Jak wrzucisz fotkę, to pewnie będzie można coś powiedzieć. Da się odróżnić gniazda, zazwyczaj zajmują mniejsze średnice rurek, wklejają kamyczki w korek, a głównym testem jest próba twardości korka. Nożycówki dodają nektar do zaprawy, z której murują korek, więc ma konsystencję zbliżoną do betonu i nie kruszy się przy przejechaniu paznokciem, szpilką itp.

kenaj5389 "Udomowiłeś", czy to dzikuska? Gratuluję strzału ze zdjęciem, bo płochliwe i szybkie są skubaniutkie.
kenaj5389
200p
200p
Od: 11 cze 2018, o 14:46

Post »

To jest dzikuska do moich formatek z piasku i gliny nie chcą się wprowadzać.
zagiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj murarki szalały i murowanie szło pełną parą tak przekazała mi żonka ja tego nie widziałem niestety :tan

Pozdrawiam zagiel
Pozdrawiam zagiel
zagiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj patrzę sobie a tu prawie wszystko zamurowane ;:215

Obrazek ;:333

Obrazek ;:138

I trzeba było dodać jeden zasobnik z rurkami ;:306

Obrazek :tan

Pozdrawiam zagiel
Pozdrawiam zagiel
Luck
100p
100p
Od: 18 sty 2020, o 18:32

Post »

U mnie dzisiaj też sporo zamurowały. Zajęły sporo pniaków z sezonowanej jarzębiny - wiercone 8mm, na głębokość 15 cm. Ładnie to wygląda bo sporo pszczółek muruje z żółto-pomarańczowej gliny.
klik
1000p
1000p

Post »

zagiel Normalnie byś się wstydził z tym pakietuniem :wink: .

A u mnie pada śnieg i powoli robi się białawo :heja
adam_k27
200p
200p
Od: 21 kwie 2020, o 07:55

Post »

zagiel pisze:adam_k27 a po co takie długie 20 cm max szkoda materiału . U mnie zaraz zacznie brakować rurek ale nie będę dodawał wystarczy mi tego co mam i jeszcze zostanie na rozdanie zamurowanych rurek :tan

Pozdrawiam zagiel
To nie ja tw rurki ciąłem. Kupiłem u sprzedawcy pakiet kokony i rurki. Przyszły takie długie to nie było sensu skracać.
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”