Lana i storczykowe towarzystwo.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 29 lis 2007, o 13:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dziekuje Joasiu bardzo za namiary, chętnie przeglądne w internecie wszystko, co znajdę na temat tej krzyżówki (zresztą bardzo urokliwej, mąż stwierdził, że troszkę ze mną coś nie tak, bo codziennie z nim rozmawiam). Jak na pierwszy rzut oka widzę troszke inną warżkę, co do reszy, zaraz pooglądam. Zdjęcie postaram sie zrobić dzisiaj, jak wrócę z pracy.
A tak ogólnie, nie jest to tanie hooby i nie widziałam jeszcze poważnie traktowanej pasji, która nie kosztowałaby nas dużo czasu, poświęcenia i również pieniędzy.
A tak ogólnie, nie jest to tanie hooby i nie widziałam jeszcze poważnie traktowanej pasji, która nie kosztowałaby nas dużo czasu, poświęcenia i również pieniędzy.
- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pokażę mojego falenopsisa hybr.- podobna seria, o nim pisałam.

zadziwia mnie od chyba 3 lat żywotnością .
Oczywiscie wysiłek ostatniego roku był rekordowy , prawie rok kwitnienia z krótkimi odpoczynkami .Ale cały czas wydłużał pędy i ponawiał kwitnienie na nich.

Postaram się znależć fotkę jak długi i zwinięty potrafi być pęd w tych hybrydach.
Lano porównaj sobie ,moze są podobne, moze takie same.
Kolory mogą być troszkę złudne, to kwestia oświetlenia i ekspozycji.
Niektóre.... mam fotki,gdzie jest zupełnie ciemny.
Zwróć uwagę na warżkę i środek+rysynek na warżce,bo tam będzie podobieństwo
porónywalne.
pozdrawiam JOVANKA

zadziwia mnie od chyba 3 lat żywotnością .
Oczywiscie wysiłek ostatniego roku był rekordowy , prawie rok kwitnienia z krótkimi odpoczynkami .Ale cały czas wydłużał pędy i ponawiał kwitnienie na nich.

Postaram się znależć fotkę jak długi i zwinięty potrafi być pęd w tych hybrydach.
Lano porównaj sobie ,moze są podobne, moze takie same.
Kolory mogą być troszkę złudne, to kwestia oświetlenia i ekspozycji.
Niektóre.... mam fotki,gdzie jest zupełnie ciemny.
Zwróć uwagę na warżkę i środek+rysynek na warżce,bo tam będzie podobieństwo
porónywalne.
pozdrawiam JOVANKA
- Narine
- Od: 30 paź 2007, o 20:51
Święta prawda - też już ją przyswoiłamTeraz padam z nóg, a wniosek jest tylko jeden. Nie ufać dobremu wyglądowi rośliny i zaglądać do środka, nawet jeżeli zakupu dokonano w pewnym miejscu.
Lanka przegapiłam haniebnie fotkę pocieszacza

-
Jovako dziękuję za zdjęcie twojego cudeńka. Jeżeli mogę zauważyć podobieństwo, to właśnie w warżce i okolicach. Tam sa na białym tle różowe kropkowania (nie wiem czy słowa dobrałam adekwatnie), na żółtej części u mnie też są kropeczki. Mój storczyk nie ma widocznych jak u ciebie żyłkowań, płatki sa raczej jednolite, no może lekko zauważalne jakby białe kropeczki na górnym płatku. Kolor z pewnościa jest podobny, zdjęcie nie odda go realnie, to jaskrawy intensywny ciemny róż - taki biskupi. Z innych podobieństw jeszcze ta delikatna biała obwódka, chociaż nie na wszystkich płatkach.
Mój pędzik jest dosyć mały, jak wspomniałam około 30 cm. Rozwinięty na razie jeden pąk, po za tymi trzema, które opadły. Widzę jeszcze zwinięte 2 pączki, a co będzie dalej, to dopiero sie okaże. Nie wiem tylko, czy określenie "Taida" jest nazwą krzyżówki, czy tylko firmy go sprzedającej.
Narine kolor warżki sprawdze, jak wrócę do domku, teraz nie pamietam dokładnie, jak ona wygląda, ale oba kwiaty wydawały mi sie podobne.
Mój pędzik jest dosyć mały, jak wspomniałam około 30 cm. Rozwinięty na razie jeden pąk, po za tymi trzema, które opadły. Widzę jeszcze zwinięte 2 pączki, a co będzie dalej, to dopiero sie okaże. Nie wiem tylko, czy określenie "Taida" jest nazwą krzyżówki, czy tylko firmy go sprzedającej.
Narine kolor warżki sprawdze, jak wrócę do domku, teraz nie pamietam dokładnie, jak ona wygląda, ale oba kwiaty wydawały mi sie podobne.
-
Byłam i sprawdziłam 8) ! Narine warzka mojego Phalaenopsisa jest malinowo-różowo-żółta, zdjęcie nie oddaje jego prawdziwych kolorów (brak odpowiedniego światła), więc sądzę, że jest bardzo podobny do twojego, jeżeli wręcz nie identyczny
Zapomniałam napisać, iż mimo obietnic, mam w domu nowy nabytek (pokusiło mnie niestety). Prawdopodobnie Miltoniopsis, pięknie pachnący delikatną cytrynką, w czerwonych kolorach. Zdjęcia nie wstawiłam, bo nastąpił u mnie wczoraj brak netu. Postaram się nadrobić dzisiaj zaległości.

Zapomniałam napisać, iż mimo obietnic, mam w domu nowy nabytek (pokusiło mnie niestety). Prawdopodobnie Miltoniopsis, pięknie pachnący delikatną cytrynką, w czerwonych kolorach. Zdjęcia nie wstawiłam, bo nastąpił u mnie wczoraj brak netu. Postaram się nadrobić dzisiaj zaległości.
-
A teraz moje nowe maleństwo. Skusił mnie tym, że do tej pory nie miałam pachnącego storczyka i w taki sposób pojawił się u mnie. Jak później się okazało, nie bez dodatków - ślimaczki !

Oczywiście fiszka kwiatka nic nie mówi, więc stawiam na jakiś Miltoniopsis, jeżeli sie mylę, to proszę poprawcie mnie.

Oczywiście fiszka kwiatka nic nie mówi, więc stawiam na jakiś Miltoniopsis, jeżeli sie mylę, to proszę poprawcie mnie.
-
Oooo... Soniu mamy dokładnie to samo ! A czy twój okaz ma jakąś fiszkę ? Chyba mamy podobne gusta hi, hi, hi...
Na dodatek mój storczyk ślicznie pachnie, a ślimaczki wyłapuję skutecznie na plasterek ziemniaczka - działa.
Jak długo ją masz Soniu i jak ją traktujesz, jak Cambrię, czy jeszcze inaczej ?
Na dodatek mój storczyk ślicznie pachnie, a ślimaczki wyłapuję skutecznie na plasterek ziemniaczka - działa.

Jak długo ją masz Soniu i jak ją traktujesz, jak Cambrię, czy jeszcze inaczej ?