Lana i storczykowe towarzystwo.

ODPOWIEDZ
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dziekuje Joasiu bardzo za namiary, chętnie przeglądne w internecie wszystko, co znajdę na temat tej krzyżówki (zresztą bardzo urokliwej, mąż stwierdził, że troszkę ze mną coś nie tak, bo codziennie z nim rozmawiam). Jak na pierwszy rzut oka widzę troszke inną warżkę, co do reszy, zaraz pooglądam. Zdjęcie postaram sie zrobić dzisiaj, jak wrócę z pracy.

A tak ogólnie, nie jest to tanie hooby i nie widziałam jeszcze poważnie traktowanej pasji, która nie kosztowałaby nas dużo czasu, poświęcenia i również pieniędzy.
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak jak obiecałam wstawiam zdjęcie małego kwiatuszka. Bardzo trudno oddać jego realne kolory i szczegóły.
W całości od bocznego do drugiego bocznego płatka ma około 5 cm.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Mi osobiście najbardziej przypomina Phal. Zuma Pixie Taida, ale widziałam zbyt mało zdjęć i nie jestem tego pewna.
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ładny jest, taki delikatny z wyglądu :)
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madziu to fakt. To prawdziwa malizna w porównaniu do kwiatów hybryd Phalaenopsisów, które w większości posiadamy.
Czekam, co powie Jovanka, jeżeli się tutaj pojawi, pewnikiem późno wieczorem.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

i tak jest śliczny :) też chyba mam miniaturka o takich kwiatach...
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04

Post »

Pokażę mojego falenopsisa hybr.- podobna seria, o nim pisałam.

Obrazek

zadziwia mnie od chyba 3 lat żywotnością .
Oczywiscie wysiłek ostatniego roku był rekordowy , prawie rok kwitnienia z krótkimi odpoczynkami .Ale cały czas wydłużał pędy i ponawiał kwitnienie na nich.

Obrazek

Postaram się znależć fotkę jak długi i zwinięty potrafi być pęd w tych hybrydach.

Lano porównaj sobie ,moze są podobne, moze takie same.
Kolory mogą być troszkę złudne, to kwestia oświetlenia i ekspozycji.
Niektóre.... mam fotki,gdzie jest zupełnie ciemny.

Zwróć uwagę na warżkę i środek+rysynek na warżce,bo tam będzie podobieństwo
porónywalne.

pozdrawiam JOVANKA
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2008, o 13:37

Post »

Ja mimo oglądania nie potrafię wskazać dokładnie, który z moich storczyków jest który. Tyle różności, często bardzo podobnych.
Madzik - zapisuje się do fanklubu Twojego malucha. Odjechany.
Awatar użytkownika
Narine
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2007, o 20:51

Post »

Teraz padam z nóg, a wniosek jest tylko jeden. Nie ufać dobremu wyglądowi rośliny i zaglądać do środka, nawet jeżeli zakupu dokonano w pewnym miejscu.
Święta prawda - też już ją przyswoiłam

Lanka przegapiłam haniebnie fotkę pocieszacza :oops: Wygląda bardzo podobnie do mojego. (juz bez kwiatów niestety...) Zastanawia mnie tylko kolor warżki. Mój miał bardziej różową. U Twojego wygląda na czerwono-pomarańczową. Jak jest w rzeczywistości? Niech Ci kwitnie conajmniej tak dzielnie jak mój (pół roku - teraz wydłuża pęd :wink: )
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jovako dziękuję za zdjęcie twojego cudeńka. Jeżeli mogę zauważyć podobieństwo, to właśnie w warżce i okolicach. Tam sa na białym tle różowe kropkowania (nie wiem czy słowa dobrałam adekwatnie), na żółtej części u mnie też są kropeczki. Mój storczyk nie ma widocznych jak u ciebie żyłkowań, płatki sa raczej jednolite, no może lekko zauważalne jakby białe kropeczki na górnym płatku. Kolor z pewnościa jest podobny, zdjęcie nie odda go realnie, to jaskrawy intensywny ciemny róż - taki biskupi. Z innych podobieństw jeszcze ta delikatna biała obwódka, chociaż nie na wszystkich płatkach.
Mój pędzik jest dosyć mały, jak wspomniałam około 30 cm. Rozwinięty na razie jeden pąk, po za tymi trzema, które opadły. Widzę jeszcze zwinięte 2 pączki, a co będzie dalej, to dopiero sie okaże. Nie wiem tylko, czy określenie "Taida" jest nazwą krzyżówki, czy tylko firmy go sprzedającej.
Narine kolor warżki sprawdze, jak wrócę do domku, teraz nie pamietam dokładnie, jak ona wygląda, ale oba kwiaty wydawały mi sie podobne.
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Byłam i sprawdziłam 8) ! Narine warzka mojego Phalaenopsisa jest malinowo-różowo-żółta, zdjęcie nie oddaje jego prawdziwych kolorów (brak odpowiedniego światła), więc sądzę, że jest bardzo podobny do twojego, jeżeli wręcz nie identyczny ;:136
Zapomniałam napisać, iż mimo obietnic, mam w domu nowy nabytek (pokusiło mnie niestety). Prawdopodobnie Miltoniopsis, pięknie pachnący delikatną cytrynką, w czerwonych kolorach. Zdjęcia nie wstawiłam, bo nastąpił u mnie wczoraj brak netu. Postaram się nadrobić dzisiaj zaległości.
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A teraz moje nowe maleństwo. Skusił mnie tym, że do tej pory nie miałam pachnącego storczyka i w taki sposób pojawił się u mnie. Jak później się okazało, nie bez dodatków - ślimaczki !
Obrazek
Oczywiście fiszka kwiatka nic nie mówi, więc stawiam na jakiś Miltoniopsis, jeżeli sie mylę, to proszę poprawcie mnie.
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12

Post »

Czyżby Nelly Isler?
Prześliczna swoją drogą :D
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madziu właśnie nie jestem pewna. Wyglądem przypomina mi Miltonię, ale wiem z całą pewnością, że to nie to. Dlatego napisałam Miltoniopsis. Czekam jeszcze na jakieś opinie. :?
Dla bliższego poznania jeszcze jedno
Obrazek
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p
Od: 21 maja 2007, o 00:50

Post »

Obrazek
Lana mamy albo ten sam kwiat albo bardzo podobny ;:183 tak czy inaczej Twój nowy nabytek jest śliczny ;:226
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oooo... Soniu mamy dokładnie to samo ! A czy twój okaz ma jakąś fiszkę ? Chyba mamy podobne gusta hi, hi, hi...
Na dodatek mój storczyk ślicznie pachnie, a ślimaczki wyłapuję skutecznie na plasterek ziemniaczka - działa. :twisted:
Jak długo ją masz Soniu i jak ją traktujesz, jak Cambrię, czy jeszcze inaczej ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”