cyma2704, w ubiegłym roku ktoś tutaj pokazał ładne zdjęcia Exotic Emperor....więc kupiłam go . Do tej pory ma tylko pąki, ponieważ pada tu przez cały weekend
Przepraszam za błędy w tekście, ale ja nie jestem z Polski, czytam i rozumiem ale nie mogę napisać tekst ... piszę tylko przez online tłumacza ;-)
Niestety moje tulipany to w tym roku obraz nędzy i rozpaczy. Z prawie 200 cebul posadzonych jesienią jakieś 20% wygląda przyzwoicie. Reszta to katastrofa. Na jednej rabacie Negrita ma totalnie zdeformowane i poskręcane liście. Skarlałe i niewykształcone pąki kwiatowe. Odmiana Hakuun posadzona na tej samej rabacie niewiele lepsza, ale liście ma proste - może coś z niej będzie.
Na drugiej rabacie posadziłem Deep Purple i Mistress. Co prawda najszybciej wyszły w górę i wyglądają obiecująco to do ideału im daleko.
Obawiam się, że to zasługa totalnie mokrego lutego, a w połączeniu z moją ciężką glebą efekt jest taki a nie inny. W dodatku ciągle pada co jeszcze bardziej pogrąża moje jesienne nasadzenie. Jednak prawdziwym gwoździem do trumny był ostatni opad gradu. Ściana gradu wielkości ok 1 - 2 cm posiekała wszystkie liście tulipanów. Obraz nie wart komentowania.
Tak więc po wielkim entuzjazmie przy jesiennym sadzeniu teraz pozostała gorycz wielkiej porażki. Wszystkie wychodzące pąki Negrity usunę, może to jakoś zregeneruje cebule. Plan na jesień jest taki, że teraz przy sadzeniu do każdego dołka będę sypał grubą warstwę żwiru. Co prawda nigdy problemów z glebą nie miałem, jednak przy takiej sytuacji pogodowej jaka jest w tym roku tulipany sobie absolutnie nie poradzą. Wieczorem postaram się wrzucić jakieś poglądowe zdjęcia.