Kolejna wiosna w wiejskim ogrodzie cz. 24

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Kolejna wiosna w wiejskim ogrodzie cz. 24

Post »

Witam wieczorem! do południa pracowałam rzetelnie, ale potem wypuściłam się na spotkanie.
Przygotowałam do siewu dwie skrzynie i zajęło mi to dużo czasu, bo przez lekką zimę i brak śniegu narosło w nich mnóstwo trawy i chwastów :twisted:

Jadziu dzień upalny wręcz, młodzi chodzą wyletnieni, a i wieczór ciepły ;:215

Asiu nie piję (malutko) nie palę więc muszę sobie jakąś małą przyjemność sprawić od czasu do czasu. Miałam taki rozchodnik ale przekwitł i nie mam a ten ma dwa dzidziusie :;230

Misiu mała rzecz a cieszy ;:167

Elu remont jest w innym domu to tu mam odskocznię :D

Lucynko nie chcę słyszeń o zmianach na gorsze, bo ja już większość rozsad wyeksmitowałam do tunelu ;:oj
A może cebulki łapnęły jakąś chorobę ?

Kasiu wystarczy Twój uśmiech ;:168 jak przekwitną to wrócimy do tematu :D

Mati absolutnie niczym nie nawożę ;:185 widać lubią moją glinę :D

Ewciu remont jest nie w moim domu gdzie mieszkam, tylko w mieszkaniu które zostawiła mi mama. Czasem zerwę parę żonkili do wazonika, ale ja teraz częściej jestem w ogrodzie ;:219
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu - moje cebule autentycznie zgniły, bo miały za mokro - gliniaste podłoże długo trzyma wodę.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Lucynko ja też mam glinę ;:oj glinę gliniastą :;230 a jakbyś wymieszała glinę z piaskiem? Ja tak mieszam niektórym roślinom i zdaje to egzamin ;:215
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Marysiu - ja chyba popełniłam ogromny błąd i zbyt wcześnie wysadziłam część tulipanów. U na rzadko padają deszcze. Synuś tłumaczył mi kiedyś naukowo, dlaczego tak jest, ale ja zapamiętałam jedynie konkluzję: u nas pada, gdy nie ma już gdzie. Tak jest na ogół. W ubiegłym roku wszystko się pokikrało i u nas stale padało, zwłaszcza jesienią i prawdopodobnie zbyt wcześnie wysadzone cebule dostały nadmiar wilgoci, stąd taki ich koniec żałosny. ;:222
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08

Post »

Witaj Marysiu :wit

W końcu i ja mogę napisać, że urobiłam się na maksa i jestem dzięki temu szczęśliwa :D

Nie napiszę, że zazdroszczę Ci pola narcyzowego :twisted: ale mam nadzieję, że to co mam będzie dobrym początkiem. To jest kępa po poprzedniej właścicielce która została odkryta przy okazji wywożenia nadmiaru ziemi przy domu.
Obrazek
Miniaturki tak jak Twoje- kupione w doniczce z jakiejś okazji i potem wsadzone do ziemi
Obrazek

A reszta w pąkach.
Nie wiedziałam, że narcyzów nornice nie jedzą więc wszystkie które sama sadziłam siedzą w koszyczkach. W lecie muszę im te koszyczki pozabierać i wtedy będą mogły się rozrastać.

Zupełnie przez przypadek poczyniłam nową rabatę

Obrazek

To dziwne białe, leżące na ziemi to pędy piwonii, którą znalazłam około 50 cm pod ziemią ;:oj Karpa była ogromna więc wykopałam większe kawałki i mam nadzieję, że się ukorzenią. Reszta została w ziemi więc pewnie nie raz jeszcze się piwonia objawi.

Nie wiem o co chodzi ale ja wciąż "ratuję" jakieś rośliny :roll:

Tego barwinka w zeszłym roku wypatrzyłam w zaroślach po opuszczonej działce.
W doniczce nie ma prawie wcale ziemi, ma suchuteńko, stoi do słońca przez pół dnia a i tak zachciało mu się kwitnąć

Obrazek

Te bidulki uratowałam przed niechybną śmiercią w Li-lu

Obrazek

Kolor pędów jaśminowca i tawuły mnie przeraziły ale na wschodnim balkonie powoli dochodzą do siebie

Powiesiłam też ul dla murarek bo zaczynają już szaleć
Obrazek

Dołożyłam coś do mojej "wietrznej" rabaty. Ostatnio nie mogłaś dopatrzyć się roślin- teraz bogato też nie jest ale są już znaczniki co, gdzie siedzi. Jedynie kłosowiec, lawenda i odętka siedzą jeszcze na parapecie.

Obrazek

Obrazek

No i doczekałam się na kwitnienie miodunki, którą w zeszłym roku przytargałam z Rabki
Obrazek

Oj, dużo się dziś działo ;:138

;:168
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Lucynko jeżeli to był jednorazowy błąd w sztuce to możesz posadzić tulipany i jest szansa, że przetrwają ;:215

Małgosiu widać a raczej czuć wczorajsze Twoje szczęście ;:167
Twoje żonkile odmianowe, nie dzikuski to tak szybko się nie rozrosną :D maluszki są bardzo żywotne, ale muszę moje przesadzić w jedno miejsce wtedy stworzą wesołą rabatkę ;:173 . Trochę szkoda, że piwonia została naruszona bo wiem że takie stare karpy rosnące i 20 lat w jednym miejscu przecudnie kwitną! Mam nadzieję, że ta karpa matka odrośnie a i wsadzone odnogi jeżeli miały oczka to zakwitną ;:333 Niezła przypadkowa rabatka :;230 Znam na FO wiele ogrodniczek, które ratują różne rośliny... ja sama wśród nich jestem ;:306 Barwinek to niezły terminator, niełatwo go czasem wytępić :| Nabytki dojdą do siebie i podziękują Ci za uratowanie :tan
Nieźle to sobie wymyśliłaś ;:333 i chociaż u mnie coś marnie tej wiosny z owadami to zrobię podobny domek dla murarek, poprzedni to były związane rurki od miskanta i niestety się rozleciał :cry: I na koniec cudna wiklinowa rabata ;:167 Będzie pięknie na pewno, a ja dojrzałam śliczne pasiaste kamienie (pisałam już o nich czy nie?).
Życzę Ci wielu takich dni!

Dzisiaj witam się słonkiem i porannym spojrzeniem na świat!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I nie tylko ja lubię rano podziwiać świat!

Obrazek

Miłej niedzieli!
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit witam niedzielnie! he, he a portrety roślinkom chyba z pozycji leżącej robiłaś ...super
a zdjęcie kotka podziwiającego Świat ;:215
moje żonkile pokazały listki zielone buuu
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2012, o 14:01

Post »

Maryś fotka z kotkiem rewelacyjna!!! Czy one Ci nie zwiewaja na podwórko gdy otwierasz drzwi? Miałam kotka który czatował pod drzwiami i gdy tylko ktoś wchodził do domu to czmychał między nogami na schody. Domownicy nauczeni wchodzili przez najciasniejszą szczelinę bardzo nerwowo a i tak słyszałam skargi eM, że ma jajka obite przez zaciskanie kolan w drzwiach aby kota nie wypuścić ;:306 Czy te wysokie pierwiosnki są wieloletnie? śliczności ;:167
Awatar użytkownika
semper
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2011, o 10:12

Post »

Witam ;:138
Widzę Siostrzyczko, że kupiłaś rojniki.
Może to przynęta na Mnie. ;:224 Poskutkowało.
Rybka na haczyku :;230
Narcyze miodzio ;:108
Zresztą nie tylko.
Pozdrawiam! ,Jurek z górek ;)
Moje górki
Rojnikowisko i nie tylko
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2012, o 14:52

Post »

Marysiu rojników to mogę Ci podesłać. Mam ogromne ilości ze starego skalniaka. Już dużo przesadziłam, ale jeszcze jest ich bardzo dużo. Nie wiem, już gdzie je ładować. Pochowały się pod innymi roślinami i teraz dopiero widzę, ile ich jest.
Awatar użytkownika
Eliza52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2014, o 11:42

Post »

Wspaniałe to Twoje poranne spojrzenie na świat. Kiciu prosi się żeby go wyściskać aż mnie ręce świerzbią. ;:168
Pozdrawiam Ela
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Marysiu łanem żonkilów zachwycam się każdego roku, dobrych miałaś właścicieli przed sobą. moi poprzedni zostawili tylko mnóstwo śmieci, do dziś wykopuję jakieś cary z ziemi, a wolałabym takie ładne żonkile ;:145 Kotek cudnie na tej fotce wypatruje.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Superowe ujęcia nie tylko wchodu słonka .Kociasty zapatrzony w dal .Moja teraz śpi ,bo od rana buszowała po ogródku
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Wiedziałam, że kocisko Was przyciągnie :;230 powiem nieskromnie mnie też się to zdjęcie spodobało :wink:

Witaj Misiu ;:196 jak są listki będą i kwiatki nie w tym to w następnych latach :lol:
Nie robiłam zdjęcia z pozycji leżącej tylko tym obiektywem co słońce i ładnie cała kępa wyszła ;:215

Ewciu Maciek jest kotem ostrożnym i dostojnym, a Monika postrzelona czasem rzuca się na moskitierę i zwiewa wtedy robimy wszystko żeby wróciła w obawie, że wejdzie do woliery Loli ;:oj Pytasz o te żółte pierwiosnki? to jest P. Kluczyk i jest na pewno wieloletni.

Mam Cię Bracie spotykam Cię po innych wątkach i musiałam Cię ściągnąć. Przecież ja przez Ciebie te rojniki kupuję i mam takiego sympatycznego młodego człowieka na moim placu, który mnie nimi czaruje :;230
Muszę coś zrobić z moim kamieniskiem, bo mi czosnek niedźwiedzi włazi na nie :;230

Asiu bardzo chętnie, bo marzy mi się taki jakby trawnik rojnikowy tylko jeszcze nie wiem gdzie go zrobię ;:196

Elu ten kot uwielbia pieszczoty i jedzenie :;230 Jak za długo nie ma wolnych kolan to się głośno tego domaga :;230

Dorotko masz rację moi poprzednicy mieli i dobre strony i za te żonkile będę je wszędzie chwalić gdzie zajadę to takie powiedzonko mojego nieżyjącego już kolegi :wink: Niestety żeby je pokazać musiałam dużo drzew wyciąć takich rachitycznych przytarganych z pobliskiego lasu :D

Jadziu nasze nie buszują, a też śpią na okrągło. Wieczorem odprawiają gonitwy i walki :twisted: na szczęście mają trochę miejsca :uszy
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

Matko jedyna, jak można tak wcześnie wstawać, a Ty tak stale i robisz piękne wschody ;:138 kot tez super , tez ranny ptaszek :?: ;:306 no i super duże masz krzaczory ciemierników ;:138
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”