Błagam pomórzcię właśnie zobaczyłam że moje cebulki lili z tego roku zrobiły się małe i miękkie nie mają pleśni leżą w nie ogrzewanym garażu co im jest
Jeśli bardzo zależy Ci na tych cebulkach to spróbuj wsadzić je do doniczek, ale najpierw rozrób 3 tabletki nadmanganianu potasu na 1 litr wody i potrzymaj te cebulki w roztworze przez 05 godziny. Wysusz na ręczniku papierowym i posadź. Lilie mogą Ci nie zakwitnąć ale uratujesz cebulki. Jeśli masz ogródek to zadołuj donice - cebula ma być 20 cm pod ziemią. Pozdrowienia Ela
Witam wszystkich! Drodzy państwo jestem pełna podziwu dla waszej wiedzy, uprawiam kwiaty amatorsko w ogródku, a po lekturze tego forum stwierdzam, że ja nic na ten temat nie wiem Będę tu częściej zaglądać. Pozdrawiam cieplutko
Czy ktoś z was mógłby zidentyfikować tą lilię? Trochę dziwne na płatki dodam że kupiona na przecenie, sadzona początkiem lipca zakwitła w październiku.
Moje lilie zaczęły wschodzić i wystają takie małe palemki,wszystko przez tą kapryśną pogodę. Mam nadzieje, że jak przyjdzie mróz to ich nie zmrozi. Powiedzcie grozi im coś?
Pytasz czy coś im grozi, oczywiście, że tak. Zmrozi je i tyle będziesz widziała kwiaty. Nakryj je odwróconą doniczką, albo obciętą butelką po wodzie i zarzuć na to gałązki iglaka albo karton
Było ciepło i mokro , a to sprzyjało kiełkowanie roślin . Teraz przyszło ochłodzenie , które jest bardzo niebezpieczne dla wykiełkowanych młodych pędów . Trzeba je chronić przed mrozem.
Aby mieć lilie przez całe lato najlepiej je sadzić w odstępach np.14 dni wówczas będą kwitły aż przy sprzyjającej pogodzie do pazdziernika. Taka mądra nie jestem ale pamiętam to z programu Maja w ogrodzie.
Co robię nie tak kilka razy kupowałam lilie św.Antoniego czy św,Józefa , cebule ładne niestety nie doczekałam się kwiatu, podejrzewałam gryzonie, podobnie mam z cesarska koroną - cebule znikają,.
tara a nie chodziło to o mieczyki, ja swoje miałam aż do mrozów
Natomiast lilie posadzone w gruncie raczej się nie wykopuje przez ileś lat. Jedynie co mogę napisać to jak zauważyłam różne odmiany lilii kwitną w różnym okresie.
Ja lilie św Józefa i cesarskie sadzę do takich ,,donic". Na czubek kładę ze 2 suche liście jak w środku jest przestrzeń, nie zagniwa od wewnątrz.