Zielono mi w głowie i...na parapetach cz.IV;)

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 16:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zielono mi w głowie i...na parapetach cz.IV;)

Post »

justus27 pisze: Paula15- dziękuję. Rzeczywiście cieszę się bardzo, że udało mi się wyhodować roślinkę z nasionka...teraz pozostanie doprowadzenie siewek do kwitnienia. A potem zabawa zacznie się od nowa...kolejne krzyżowanie, kolejne wysiewy...
A ja Tobie nie wysyłałam listka Apacha Midnight?
Nie, bo miałam postanowienie, że tylko mini, ale już się złamałam i z postanowienia nici ;:224 Ale po namyśle i stwierdzeniu, że większość moich fiołków kwitnie na biało, różowo i niebiesko, teraz będą tylko z intensywnymi kolorami, więc jakieś postanowienie jest :wink:

A skrętnik variegata ;:oj Nie widziałam nawet zdjecia takiej sadzonki ;:oj Jak będzie kwitł?
Awatar użytkownika
kasiuta74
500p
500p
Od: 1 sty 2012, o 21:21

Post »

Piękne hoje ;:224 .Wielkie ;:138 za listki skrętnikowe .
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Cudne i lacunosy i te maleńkie skrętniczki, powiem że podziwiam iż masz cierpliwość to pikować, podziwiam :wit
Awatar użytkownika
orzechovvy
100p
100p
Od: 26 sie 2013, o 16:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj. Kwiatki cudnie rosną i kwitną :) "Pleione" jest po prostu przecudowne :) ;:167
Awatar użytkownika
AloesIk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2011, o 16:49
Kontakt:

Post »

Obrazek

Piękny jest ;:167
Anka159
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sie 2013, o 08:23

Post »

Cudny głęboki kolorek ;:215
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Charlie30
200p
200p
Od: 31 gru 2013, o 19:16

Post »

Imponująca plantacja skrętników, brawo ;:138 powodzenia
https://www.forumogrodnicze.info/viewto ... 36&t=72351" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Filigranowa27- proszę o kolejne kciuki w sprawie listków variegata - skrętnikowych. Bo kolejną sztukę ukorzeniam - oby się udało ;:108

Kelpie -
fiołeczki czują wiosnę, pączkują i wnet pokażą swoje uroki.
A siewki skrętnikowe...dopiero w tą niedzielę będę pikować - Chcesz pomóc?

Georginja - dziękuję. Niektóre hoje mimo, że takie malce już kwitły albo chcą kwitnąć. Lacunosy są niesamowite pod tym względem...

Malachitek- a mnie pikowanie takich maleństw... relaksuje, naprawdę. Zapominam o wszystkim...przy takiej "robocie", to pewnie końca świata bym nie zauważyła, gdyby nadszedł...

Modivhaszma- cały sprzęt do pikowania takich maleństw, to: okulary, lampka biurkowa i patyczek plastikowy (giętki na tyle, by nie uszkodzić malców, a sztywny na tyle, by siewki z niego nie spadały). Przygotowane podłoże i... "odpływam" na dwie godziny - świetne zajęcie dla skołatanych nerwów. Polecam :D
Skrętniczki mogą być różne (bo to krzyżówkowe nasiona) - sama jestem ciekawa przyszłych kwitnień.
Apache Midnight - ok, zapiszę Cię na sadzonkę.

Labka1- Kasiu, ja, Ciebie też podziwiam w wiadomej sprawie...nazw egzotyków, wysiewie i uprawie roślin, o których nigdy wcześniej nie słyszałam,a co dopiero - widzieć.
Dziękuję i polecam się na przyszłość ;:167

Tesia39- aż tak, to nie. Nie odmierzam odległości między siewkami...I tak wnet znowu będą przesadzane.
w sumie od wysiewu - są pikowane trzy razy (przeważnie) - czwarte przesadzanie to już do docelowych wielodoniczek jest.

Fraszka_1- na tym forum wszyscy mówią, że nie mają miejsca. I co? Wciąż coś kupują, wymieniają, dostają jako prezenty hihi...
Myślę, że dwa fiołeczki o kolorowych listeczkach lub dwie miniaturki spokojnie Byś Zmieściła na parapecie :D

AliWas- mnie też się podoba ten listek fil. brasil. Szkoda, że inne są inaczej wybarwione.
I Twoje fiołeczki się obudzą...pewnie już pączkują...

Paula15-
zmiana postanowienia ... to dobre postanowienie :D
To ja miałam odwrotnie, większość fiołków miałam w mocnych kolorkach, za wyjątkiem "Wymarzeńca Krysi"(nieodmianowy), Ślubnego Bukietu, i tego przydymionego - nie było nic w pastelowych kolorach.
W tamtym roku - to postanowiłam zmienić. Wymieniłam się na listki i teraz czekam na nowe kwitnienia różnych fiołków.

Skrętnika variegata już widziałam ze dwa, trzy lata temu gdzieś w necie... Zapragnęłam go mieć u siebie. Oj, długo szukałam pierwszego liścia.
Akurat ten, pokazany na zdjęciu - będzie mieć kolor... prawie czarny :D

Kasiuta74- hoje wnet zmienią miejscówkę. Pojadą na działkę. Robię im teraz zdjęcia, bo jesienią, chcę porównać ich przyrosty.

Dziękuję - kciuki nadal się przydadzą. Bo to jednak "inne" skrętniki niż te, które do tej pory uprawiałam ;:108

Trzynastka- dziękuję.
Naprawdę, uwielbiam pikować takie maleństwa. To wpływ hobby...
Spróbuję zrobić zdjęcie przed i zaraz po pikowaniu i Wam pokażę. Ale to w niedzielę, jeśli będzie słoneczko.

Orzechovvy-
dziękuję bardzo.
Pleione już przekiwtło, pojechało do budynku na działkę.

AloesIk-
wiem, dlatego go mam :D

Anka159- dziękuję. Lubię mocne kolorki. To pstrolistny fiołek - ma ciemnozielone liście, a jego brzegi są białe. Gdy jest sporo słońca - to brzegi liści nabierają mocno różowego koloru - pięknie wyglądają ciemne kwiaty na tle takich liści.

Charlie30- dziękuję. Kciuki za uprawę skrętników bardzo się przydadzą.

Skoro mowa o maluszkach hojowych, to, np.: h. carnosa variegata maleństwo - rozpoczęła wzrost:

Obrazek

Jedna z wielu nowości (nie nadążam z fotkami) - wymarzona, wymodlona. Mam dwie sadzoneczki i proszę o wielkie kciuki za ukorzenienie (pierwsza sadzonka u mnie nie przeżyła) - h. eliptica

Obrazek

Ogólny widok na moje okno hojowe...ciekawe, jak będzie jesienią ;:224

Obrazek

Pamiętacie moją dużą alsobię - w tym roku by skończyła 5 lat. Ale musiałam ja wyciągnąć z koszyka wiklinowego, w którym rosła. Uszkodziłam większość gałązek - naszczepiłam kilkanaście sadzonek.
Na jej miejsce została powieszona półroczna sadzonka i już rośnie ładnie;

Obrazek

I kolorowo...skalniakowa sasanka, jedna z trzech kolorów:

Obrazek

Dwa debiuty fiołkowe; Rob's Vanilia trail - delikatny róż, kwiatuszek maleńki:

Obrazek

Senk's Blue Heron - kwiat, jakby malowany pędzlem, mocno niebieską farbą, jest uroczy ;:167

Obrazek
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
georginja
500p
500p
Od: 4 paź 2012, o 01:46

Post »

Justynko też jestem ciekawa , jak to okno na jesieni będzie wyglądać, bo zapowiada się smakowicie. :uszy Moja alsobia od ciebie też w tym roku już została "podgolona", ale mam nadzieję że jej to nie zaszkodzi. ;:224
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 26&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2013, o 09:45

Post »

;:215 Za eliptice! Laski nie robi, ukorzeni sie i bedzie rosla! Carnosa variegata akurat dosc ladnie startuje, chyba z moich carnos najszybciej. Variegatki obie maja juz po pare nowych lisci, a marlea dopiero aluzje do zapowiedzi pypcia pokazuje.
Kinga
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zgoda bez polskiej czcionki/Adminka
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2009, o 12:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

justus27 pisze: Ogólny widok na moje okno hojowe...ciekawe, jak będzie jesienią ;:224

Obrazek
Jak to jak???...przecież wiadomo :wink:
...mniej przestrzeni, izolacja naturalna od widoków zaokiennych, większy kłopot z myciem i uchylaniem okien ...czyli ogólnie fajnie i tak jak lubimy ;:215 :lol:
Pozdrawiam słonecznie - Baśka :)
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Justynko oczywiście trzymam kciuki, żeby hoje ukorzeniły się, choć w Twoim przypadku, to mało prawdopodobne, aby było inaczej :wink:
Podziwiam skrętnikowe pole i nie zazdroszczę roboty, bo swoją cierpliwość ćwiczyłam na lobelii i wiem, jakie to wyzwanie...ale efekt ;:333
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34

Post »

Skalniakowe sasanki roskoszne a wiszące donice niezwykle oryginalne ;:333
Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
AliWas
500p
500p
Od: 24 lut 2013, o 00:17

Post »

Justynko, jak Ty to robisz, że fioleczki tak ślicznie u Ciebie rosną i kwitną? I gdzie Ty wynajdujesz tak cudne odmiany? nie wiem który ładniejszy... Jestem zachwycona oby dwoma :)
Awatar użytkownika
hanka101
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2013, o 09:20

Post »

:wit
Już jest pięknie a jesienią będzie jeszcze lepiej ;:oj tylko świata za szybą nie będziesz widzieć ;:306
Pozdrowienia Hania
Zapraszam do mojego wątku: Cz. 1 i Część 2
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”