Moje szałwie po rozsadzeniu stoją w miejscu, już prawie miesiąc. Najpierw mocno odchorowały nowe podłoże, dwie zwiędły tak, że leżały na poziomie doniczki. Po kilku dniach się podniosły, ale wzrost mają zahamowany i nie spieszą się z rozkrzewianiem. Ładniej wyglądają szałwie z drugiego siewu, przepikowanie jako jednolistkowe maluchy do własnych doniczek. Może im starsze, tym mniej lubią ruszanie korzeni?
Szałwia błyszcząca (Salvia splendens )
- Aguss85
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 21 lut 2016, o 18:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Szałwia błyszcząca (Salvia splendens )
Ewa widać na tym i poprzednim zdjęciu, że w kawalerkach bardzo im się spodobało i jak bardzo urosły
Moje szałwie po rozsadzeniu stoją w miejscu, już prawie miesiąc. Najpierw mocno odchorowały nowe podłoże, dwie zwiędły tak, że leżały na poziomie doniczki. Po kilku dniach się podniosły, ale wzrost mają zahamowany i nie spieszą się z rozkrzewianiem. Ładniej wyglądają szałwie z drugiego siewu, przepikowanie jako jednolistkowe maluchy do własnych doniczek. Może im starsze, tym mniej lubią ruszanie korzeni?
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Agnieszka
- calka

- Od: 14 paź 2012, o 19:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Agnieszko
Nie wiem czy starsze nie lubią przesadzania, ale będę miała okazję sprawdzić. Zostało mi jeszcze sporo siewek. Nasiona malinowej sama zbierałam i miałam wątpliwości co do jakości, sypnęłam więc "na bogato". Wykiełkowały chyba wszystkie
Tyle pozostało, szkoda wyrzucić gdy są chętni na sadzonki.

Czerwone wysiewane tydzień wcześniej już zaczynają się krzewić

Pozdrawiam
Nie wiem czy starsze nie lubią przesadzania, ale będę miała okazję sprawdzić. Zostało mi jeszcze sporo siewek. Nasiona malinowej sama zbierałam i miałam wątpliwości co do jakości, sypnęłam więc "na bogato". Wykiełkowały chyba wszystkie
Tyle pozostało, szkoda wyrzucić gdy są chętni na sadzonki.

Czerwone wysiewane tydzień wcześniej już zaczynają się krzewić

Pozdrawiam
Ewa
-
Mariola54

- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
Śliczne wypielęgnowane. 
- calka

- Od: 14 paź 2012, o 19:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Violu, śliczne.
Moje wynoszone na zewnątrz tylko gdy pogoda pozwoli (czyli sporadycznie) nie są tak krępe jak w poprzednim roku, ale może przed wysadzeniem jeszcze zmężnieją.

Ewa
Bardzo ładne sadzonki, takie masywneViola K pisze:Moje grubaski mają już pączki
- Aguss85

Agnieszka
Agnieszka
Śliczne maluchy, w tym roku siałam szałwie z mixu więc z niecierpliwością wyczekuję na kolejne kolorki. Na chwilę obecną mam pomarańczowe, białą i fioletową, ale czekam cierpliwie. Te które były uszczykiwane na kolory każą jeszcze poczekać
, część marniejszych sadzonek już w gruncie, jak zmarzną to tak bardzo nie będzie szkoda
. Ładniejsze okazy nadal męczą się w doniczkach i czekają aż minie zimna Zośka 

- Aguss85

Okryłam swoje szałwie białą agrotkaniną i przetrwały przymrozki. Musiałam wykorzystać wolny czas na sadzenie, mimo że do połowy maja wszystko jeszcze mogło się zdarzyć.
Dejna to zdjęcie z sadzonkami to wszystko Twoje, wyhodowane samodzielnie?
Jak tak, to gratki 
Dejna to zdjęcie z sadzonkami to wszystko Twoje, wyhodowane samodzielnie?
Agnieszka
Agnieszka
Tak to moje maleństwa, za wyjątkiem żółtych aksamitek i lobeli, tak to jest jak drugą zimę spędza się na tym forum. Od zawsze siałam pomidory do szklarni, taka rodzinna tradycja. W ubiegłym roku zaszalałam z daliami, cynią, heliotropem, mrozami, petuniami i kwiatami na suche bukiety. W tym roku zachęcona ubiegłorocznymi sukcesami wpadłam w wir wysiewania jednorocznych, bo jak tu się oprzeć jak nasionka są takie tanie
. Siałam tylko po szczypcie z każdej torebeczki i tak jakoś samo się rozmnożyło
. Już się boję co będzie w następnym roku