Marysiu - Maska ostatnio noce były zimne, więc rośliny nieco zwolniły, ale pomimo tego, codziennie coś tam nowego rozkwita.
A Daszeńka nadal koczuje w domu, bo jeszcze niedawno noce i poranki były mroźne, a na działce woda zamarznięta i trawa pobielona. Tak jak już pisałam przeprowadzka nastąpi dopiero w kwietniu.
Alu - Biedronka 641 teraz wiosna trochę zwolniła, bo noce zimne, ale miłkowi wiosennemu w kwitnieniu to absolutnie nie przeszkadza. Natomiast miłek amurski Pleniflora nie pokazał się do dziś, chyba już po nim.
Nie wiem jak rozmnaża się żywiec gruczołowaty, bo to roślina leśna, a u mnie nie zauważyłam jeszcze siewek. Jeżeli Ci się spodobał, to będziesz go miała.
Danusiu - danuta z dziękuję w imieniu kwitnących roślinek.
U nas wiatr trochę się uspokoił, ale temperatury nie są zbyt wysokie. Rośliny już tak nie szaleją, ale prawie codziennie coś nowego zakwita. Chodzę więc z aparatem i szukam tych kwitnących maleństw, żeby wam je pokazać.
Ewuniu - ewarost u mnie też nie jest za ciepło i niektóre rośliny nie mogą się zdecydować na otwarcie pąków. Jednakże większości roślin nawet zimne noce nie przeszkodziły w kwitnięciu.
Dużo miodunek mi wyginęło, zostały chyba tylko 4 czy 5, z tego kwitną, na razie nielicznymi kwiatkami, dwie. W tym roku muszę koniecznie uzupełnić brakujące odmiany, bo bardzo mi ich brakuje.
Marysiu - mar33 tak, to prawda, wiosna jest dla mnie zawsze niesamowita i radosna. Dlatego mam na działce tak dużo wczesnowiosennych roślin. Kwiaty tulipana 'The First', jak sama nazwa wskazuje, pojawiają się zawsze pierwsze, a zaraz za nim tulipany botaniczne, które powinny dać popis w kwietniu.
Iwonko - Iwonka1 o jakże się cieszę, że spacer się udał, a roślinki dobrze się zaprezentowały.
Krokusów mam sporo, chociaż w tym roku nie wszystkie zakwitły. Lubię je bardzo za obfitość i długi okres kwitnienia. Ciągle jeszcze poszukuję kilku odmian, może jesienią znów uda się coś nowego dokupić. Ja również bardzo cenię sobie odmiany, które wymieniłaś.
Janku - magry 'Orange Monarch' posadzony kilka lat temu w zwykłej glinie kwitnie co roku, a nawet zwiększył nieco swoją objętość. Natomiast z ,Golden Nugget' nie umiem sobie poradzić. Kwitł tylko dwa razy, a ostatnio pokazuje mizerne szczypiorki. Jesienią muszę dać mu nowe miejsce, może to coś pomoże.
Małgosiu - clem3 cebulki rzeczywiście mogły być przesuszone, taka sama sytuacja jest z cebulkami przebiśniegów, które zakupione jesienią i posadzone, często wcale nie pojawiają się wiosną. Obie rośliny kwitną bardzo wcześnie i szybko kończą wegetację, cebulki więc wykopuje się i wystarczą nieodpowiednie warunki przechowywania, aby je przesuszyć. Ale to tylko moje zdanie.
Tulipan i narcyz zakwitły, bo to najwcześniejsze odmiany.
Dziękuję w imieniu ciemierników. To też moje ulubione kwiaty.
Iwonko- iwona0042 bardzo dziękuję za pochwałę mojej wiosny, rzeczywiście jest piękna i daje tyle radości.
Zdjęć szkoda, ale na pewno zrobiłaś już następne, jeszcze ładniejsze.
Marysiu - delosperma bardzo mi miło, że doceniasz moje wiosenne kwiecie, które jest bardzo bliskie mojemu sercu.
Niezmiernie cieszy mnie fakt, że udało się doczekać kolejnej, kalendarzowej wiosny i to pomogło trochę w wyjrzeniu z doła.
Tereniu - TerDob bardzo się cieszę, że i Tobie podoba się moja wiosna. W tej chwili kwitnie już coraz więcej roślin i kolory są bardziej zauważalne. Pokazało się też więcej owadów.
Bardzo dziękuję za pochwały, pozdrowienia i życzenia, które odwzajemniam.
anabuko1 - Aniu jak miło, że mnie odwiedziłaś i że spodobała Ci się moja wiosna.
Niektóre kępy krokusów mają już wiele lat i ładnie przyrosły. To kolorowy i widoczny z daleka akcent na rabatach.
Jurku - Locutus żeleźniak przeraził i mnie, i to do tego stopnia, że w przyszłym tygodniu planuję mocno go okroić, a może nawet przesadzić, o ile dam radę sama go wykopać. Mocno się rozrósł i całkiem zagłuszył sąsiednie rośliny.
Kwitnie na razie tylko jeden tulipan, ale botaniczne już też powoli szykują pąki kwiatowe.
Tak ładnie napisałeś o moich krokusach ... jestem dumna i bardzo dziękuję.
Edku - ed04 kupując np.tulipany zawsze sprawdzam termin ich kwitnienia i ten prosty sposób udało mi się zgromadzić kilka naprawdę wczesnych.
Myślę, że wystarczy zaledwie kilka dni, a Twoje cebulowe powitają Cię kwiatami.
Olu - Bufo-bufo podpisuję rośliny, bo większość mam skatalogowanych, lubię mieć porządek i wiedzieć, co mam. Zresztą akurat krokusów nie mam aż tak wiele i pamiętam ich nazwy. Na działce rośnie jednak sporo odmian nn, to te kupowane na targu lub w sklepie, ale bez nazwy oraz różne gratisy. To przeważnie bardzo stare odmiany i nazw nie można już dopasować.
Danusiu - danuta z u nas też dzisiaj około godz.13 padał grad, a raczej jakieś lodowe krupy i na działce przez moment zrobiło się biało, a do tego nieprzyjemnie zimno. Potem zaczęło mocno wiać i co chwilę leje deszcz.
Barwinek większy
barwinek mniejszy nn
fiołek wonny
przylaszczka pospolita
puszkinia cebulicowata
bulbokodium wiosenne
cieszynianka wiosenna
stokrotka pospolita
piwonia delikatna
forsycja koreańska 'Kumsum'
kokorycz pełna 'Beth Evans'
śnieżnik lśniący 'Pink Giant'