Fioletowy ogród z aniołkiem cz 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Fioletowy ogród z aniołkiem cz 2

Post »

Witaj Aga.
W pierwszym momencie byłam w szoku gdy weszłam do Ciebie, bo pomyślałam że te magnolie i tulipany to już teraz Ci kwitną :oops: :lol:
Mimo wszystko pierwszych zwiastunów masz już trochę i teraz z każdym dniem będzie ich więcej.
Co do tulipanów to u mnie niestety tak to nie wygląda jak u Ciebie. Kwitną max 2 lata, potem pojawiają się same liście a potem nie ma już nic. W tym roku jestem tak bardzo na nie obrażona, że stwierdziłam że już więcej sadzić ich nie będę. Nie wiem jak długo wytrzymam w postanowieniu, wszak wiosna bez tulipanów to nie wiosna ! Pozdrawiam. :D
Awatar użytkownika
MartisM
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 14 mar 2016, o 14:47
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Agunia u Ciebie wiosna już pełną parą :P Jest już co podziwiać :)
Barwinek szybko zakwita. U mnie fioletowy już też pokazuje pojedyncze kwiaty. Na bordowym też już widać pąki. Tylko biały jakiś niemrawy. A masz tam gdzieś jeszcze te barwinki ode mnie? Jestem ciekawa, czy u Ciebie sobie lepiej radzą ;)
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . Ło matko załamałam się :shock: . Twoje Egzotic Emperory już w takiej fazie ?? Czy to ubiegłoroczna fotka bo zbaraniałam :;230 . Z mich tego roku będzie lipa ;:222 . Miałam ich sporo ale coś się stało i nie wylazły ;:145 . Tzn wylazły ale zdziesiątkowane. Kurczę a liczyłam, że ta odmiana uchowa się kilka sezonów . No nic,trzeba jakoś to przeżyć. Wiosna pędzi ale pogoda jak to bywa w marcu, kapryśna :roll: . Marzą mi się temperatury jak w niedzielę . Pozdrawiam i tego słoneczka Ci życzę :wit .
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Widziałam dzisiaj miejskie forsycje z okna autobusu, niewiele im już brakuje do kwitnienia :D Kto wie, może faktycznie zdążą przywitać wiosnę?
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

No widzisz u Ciebie za chwilkę zrobi się tulipanowo za sprawą Emperorrów to tak może na powitanie wiosny zakwitną.U nas Forsycjom już pękają pąki i na niektórych widać kwiat jednak tym które rosną w bardziej słonecznym miejscu
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Kilka tych szałwii było? Szkarłatna (pięknie kwitła w zeszłym roku, więc powtarzam)? Muszkatołowa? I jeszcze jakaś, tylko nie mogę sobie przypomnieć jaka, chyba omączona? A niektóre pójdą w wielkanoc wprost do gruntu (choćby powabna)?

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

No proszę u ciebie już i barwinek kwitnie.
I tulipanki się szykują do kwitnienia.
Ale jak kociula ich pilnuje to i ładnie rosną.
Muszę mojej Fionci nagadać, aby tulipanów pilnowała, to może podrosną ;:306
Moje dużo mniejsze.
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Aguś
Współczuję przygody z piecem , aż strach :!:
Co by było ,jak by czujnik nie zadziałał ;:oj My śpimy z piecem w pokoju i żadnego czujnika nie ma, po prostu się nie obudzimy.
Wichury strasznie nam napsuły.
Cudne maluchy już u Ciebie wychodzą i kwitną :D
Piękny dobór kolorów tulipanków z poprzedniego roku. ;:3
Warzywa czekają na ciepło, u mnie w szklarni rzodkiewki posiane w lutym już wyszły Mimo braku części szyb
Jedne z Twoich pomidorków już u mnie wykiełkowały ;:138
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 gru 2017, o 14:02

Post »

Agnieszko! Dobrze, że macie czujniki ;:333 Na szczęście skończyło się tylko na strachu.
Bardzo dawno tu nie pisałem, ale cały czas jestem na bieżąco i obserwuję :D Cudownie wiosna się u Ciebie zaczyna. Krokusy kwitną, za kilka dni pewnie dołączą tulipany! Nie wiedziałem, że są białe cebulice ;:oj Przepiękne!
Ogromne zbiory miałaś w zeszłym roku ;:215 Uwielbiam czereśnie w każdej odmianie. Jaką masz odmianę tego zielonego winogrona? Bo wygląda bardzo apetycznie i to chyba jakaś deserowa odmiana?
Pozdrawiam ;:3
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Hmm, przypomniałaś mi dlaczego warto sadzić tulipany, choć tego nie lubią, a i większość z nich okazują się niewdzięcznikami :wink:
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Agnieszko może lepiej dla spokojności wymienić ten piec :?:
Pierwszy raz czytam o chorobie borówek....to takie bezproblemowe krzewy, wymagają jedynie oplewienia i nawożenia oczywiście kwaśnym nawozem.
Mam kilka jagód kamczackich, a ta najstarsza musiałam sporo rosnąć żeby teraz dawać ładny plon...nie wiem czy nie ok.10 lat od przesadzenia z innego ogrodu. Była biedaczka 3 razy przesadzana :wink:
Pozdrawiam serdecznie ;:167
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Witam! :wit
A to się nam ochłodziło, nawet jakiś lekki mrozik ma zawitać na noc, widać pani Zima nie chce odejść po dobroci :wink:
Wykroiłam sobie dziś godzinę na sprzątanie kurnika, ale w taki wiatr i zimno jakoś nie mam ochoty, trudno kurki zniosą jeszcze dwa dni bez sprzątania. Przeszłam tylko szybko pół ogrodu, cyknęłam kilka zdjęć i schowałam się w domu, i tak mnie już boli ucho z przewiania, wolę nie ryzykować że się pogorszy ;:224

Obrazek

Madzia, czy Ty piszesz poważnie, ze dom Ci ogrzewa tylko kominek? Nie ma żadnego pieca? To jak to zimą jest, w silny mróz? ;:202 Co do odmianowych tulipanów, to na szczęście nie wszystkie są jak jednoroczne :D Niektóre owszem, są bardzo wrażliwe na choroby, inne np. po sezonie tworzą 3-4 cebulki zamiast 1-2, więc siłą rzeczy są one mniejsze i pierwszego roku nie wszystkie zakwitną, ale przy dobrym nawożeniu jeszcze kiedyś dadzą piękny pokaz :uszy

Obrazek

Wiola to moja wina, wszyscy wspominają lato w wątkach, a ja najchętniej o tej porze wspominam zeszłoroczny kwiecień, bo lada moment znów będzie tak pięknie :tan Hmmm... zaglądam w moją szklaną kulę i... wróżę, ze nie wytrzymasz w tym postanowieniu :;230

Obrazek

Martusia mam od Ciebie barwinek bordowy-śliwkowy, ale u mnie on kwitnie później. Pierwszy jest ten niebieski ;:108

Obrazek

Ewelka EE są akurat bezproblemowe, np Sonia ma je od lat i to podkreślała, z resztą nie tylko ona, że się nie wyradzają, nie karleją, rosną bez problemu. Myślę, że przyjrzałabym się czy ich coś u Ciebie nie zjadło ;:131 Mam takie tulipany, które praktycznie już wyginęły, delikatne, wrażliwe, wymagające- Top Lips, Pretty Princess, ale akurat EE mimo posadzenia w koszyczkach i ciasnoty wyszły na potęgę, jest ich więcej niż rok temu i koniecznie muszę je porozsadzać, taki w nich urodzaj. Jeśli Twoje przepadają, to chyba coś je wyjada ;:173 Ziemię masz super, nie raz patrzyłam z lekką zazdrością- wiec trudno sobie wyobrazić czemu miałyby zaginąć, jeśli nie zostały zjedzone.

Obrazek

Natalko w okolicy wiele forsycji zdążyło na pierwszy dzień wiosny, ale moja akurat nie ;) Dopiero teraz rozkwita większość kwiatów.

Obrazek
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu to u na tak samo- te forsycje na słonku kwitną, a te w półcieniu jak u mnie dopiero się rozkręcają :wink:
Moja Edenka ;:167
Obrazek

Loki Szkarłatna- cudo! A powabna to trójbarwna? Tu się sprawdza to, co praktykujesz, nazywanie kwiatów ich oficjalnymi imionami :wink: Życzę pięknych wschodów i kwitnień tych wszystkich bylin ;:215

Obrazek

Aniu o tak, przypiszmy wszystkie zasługi kotu, Bury Leniuch gniecie te biedne kwiatki, magluje, a potem taki z niego wielki ogrodnik :;230
Rabatki córki też dogląda :lol: Żeby przypadkiem myszy nie zjadły jej świeżo posadzonych kolorowych skalnic.

Obrazek

Aguś to ja bym ten czujnik sobie sprawiła, zwłaszcza w jednym pokoju z piecem ;:196 Pospieszne rzodkiewki, u mnie też już wyszły, w sumie to mamy całkiem ciepłą wiosnę ;:215

Obrazek

Julian a dzięki bardzo za miłe słowa :) Białe cebulice są najpiękniejsze, polecam ;:215 Te białe winogrona to chyba palatina, wczesna i całkiem dobra odmiana.

Obrazek

Gosiu już tak tym biednym tulipanom nie wypominajcie! ;:oj Tyle ogrodników kupuje kwiaty jednoroczne i nie żałuje, ze to tylko na jeden sezon, a tulipany, jak się wybierze nie zbyt wydziwione zwykle kwitną więcej niż przez rok :D

Obrazek

Marysiu gdyby to nie był taki ogromny koszt, to pewnie byłoby lepiej... jednak piec do domu to wielki wydatek ;:218
Moje borówki nie były bezproblemowe, co roku usychała jakaś gałązka. Dokwaszałam je, podlewałam deszczówką, a one sobie powolutku umierały. Może nowe miejsce i mocne cięcie pozwoli im się pozbierać, coś już odbija z niskich pąków. Jagody kamczackie rosną znacznie lepiej. Na razie kwitną i nic koło nich nie lata, może w tym problem?

Obrazek

Morela, pierwsze rozkwitające drzewko owocowe ;:3

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W taczce od jakiegoś czasu po większych deszczach stoi sobie woda. Nie wylewałam jej, bo co chwilę coś sadze i zmaczam sobie w niej doniczki, a taczka nie była mi potrzebna. W taczce, w tej stojącej wodzie zamieszkał nartnik :;230 Kojarzycie takie zabawne owady, biegające po wodzie w stawie? To właśnie nartniki. Ale żeby tak w taczce? ;:oj

Obrazek
Agnieszka
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To jeszcze sobie powspominam poprzednią tulipanową wiosną ;:3

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pełne tulipany są przepiękne, ale niestety to właśnie te giną najszybciej ;:173

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tej łączki nie rozsadzałam ani rok temu, ale w tym roku, ale wygląda na to, ze ładnie zakwitną, mało które wyszły pojedynczym liściem. Nigdy nie wyrywam pędów, póki całkiem nie uschną i lekko nie wychodzą z ziemi. Mogą sobie stać badyle, byle cebula porządnie utyła i za rok zakwitła :D

Obrazek

A tych już nie mam, wykopałam, zapakowałam w folię i jeździły z mężem w aucie, aż wszystko zgniło ;:174 Zostało kilka listków na obrzeżach tego kwietnika ;:174 Przesadzę tu jakieś inne czerwone tulipany.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nie rezygnujcie z tulipanów, czy może być coś śliczniejszego? ;:226
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Agnieszka
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Post »

Ooh ta zima to nigdy nie odchodzi po dobroci :wink: No ale od czwartku ma być niby cieplej na chwilę, oby. Piękna masz wiosenke już :)
U ciebie wszystko wczesniej :) A tulipany masz botaniczne?
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”