Przepiękne kaktusiki. Bardzo mnie one zachwycają

- Henryku, bardzo przepraszam, ale pozwoliłem sobie zacytować Twoją wypowiedź:ejacek pisze:i jeszcze takie pąki wypatrzyłem
- nic ciekawszego i bardziej trafnego - wyrazistego nie potrafię napisać - wspaniałe ujęcia roślinhen_s pisze:/ ... / Napiszę tak: te rośliny i te fotki ROBIĄ WRAŻENIE!![]()
/ ... /
I dlatego tak przyciągają uwagę i bardzo się podobająPio1986 pisze:... Ariokarpusy mają chyba najbardziej pierwotny wygląd w całej rodzinie...
Do tego ciekawe, ludzie odwiedzający Meksyk twierdzą że bez kwiatów trudno je wypatrzyć, już kilka postów wcześniej pisałem o przylepianiu ziarenek piasku do brodawek, próbowałem je nawet oczyścić pędzelkiem z dość sztywnym włosiem ale bez rezultatu, nie wiem w jaki sposób te ziarenka są przyklejone, pewnie dopiero delikatne oskrobanie żyletką lub czymś podobnym by pomogło, ponoć tak samo przybrudzone są w naturze. I właśnie udało mi się sfotografować trójkę kwitnących i na każdym dobrze to widać. Myślę że to ciekawe zjawisko mimikry w świecie roślin.Pio1986 pisze:Muszę się wpisać jeszcze raz:) Ariokarpusy mają chyba najbardziej pierwotny wygląd w całej rodzinie. Dodajmy do tego rzadkość występowania i ekstremalne siedliska, liczne alkaloidy obronne - naprawdę niezwykłe rośliny. U Ciebie świetnie prowadzone i wyglądające:) Można tylko pozazdrościć:)