Przepiękne kaktusiki. Bardzo mnie one zachwycają

a przynajmniej staram się, nie wiem jak one łapią i przyklejają te ziarenka piasku
  a przynajmniej staram się, nie wiem jak one łapią i przyklejają te ziarenka piasku   

- Henryku, bardzo przepraszam, ale pozwoliłem sobie zacytować Twoją wypowiedź:ejacek pisze:i jeszcze takie pąki wypatrzyłem
- nic ciekawszego i bardziej trafnego - wyrazistego nie potrafię napisać - wspaniałe ujęcia roślinhen_s pisze:/ ... / Napiszę tak: te rośliny i te fotki ROBIĄ WRAŻENIE!
/ ... /
 .
 .
 I jeszcze więcej kwitnących
  I jeszcze więcej kwitnących   

. Wspaniałe masz te rośliny.
 . Wspaniałe masz te rośliny.
I dlatego tak przyciągają uwagę i bardzo się podobająPio1986 pisze:... Ariokarpusy mają chyba najbardziej pierwotny wygląd w całej rodzinie...
 .
 .
 źle że widziałem te rośliny bo są tak piękne , że już zaplanowałam się w kilka zaopatrzyć i duża tutaj wina ( zasługa
 źle że widziałem te rośliny bo są tak piękne , że już zaplanowałam się w kilka zaopatrzyć i duża tutaj wina ( zasługa  ) Twoich wspaniałych okazów
 ) Twoich wspaniałych okazów  tylko nie wiem jak portfelowi się one spodobają
 tylko nie wiem jak portfelowi się one spodobają  

Do tego ciekawe, ludzie odwiedzający Meksyk twierdzą że bez kwiatów trudno je wypatrzyć, już kilka postów wcześniej pisałem o przylepianiu ziarenek piasku do brodawek, próbowałem je nawet oczyścić pędzelkiem z dość sztywnym włosiem ale bez rezultatu, nie wiem w jaki sposób te ziarenka są przyklejone, pewnie dopiero delikatne oskrobanie żyletką lub czymś podobnym by pomogło, ponoć tak samo przybrudzone są w naturze. I właśnie udało mi się sfotografować trójkę kwitnących i na każdym dobrze to widać. Myślę że to ciekawe zjawisko mimikry w świecie roślin.Pio1986 pisze:Muszę się wpisać jeszcze raz:) Ariokarpusy mają chyba najbardziej pierwotny wygląd w całej rodzinie. Dodajmy do tego rzadkość występowania i ekstremalne siedliska, liczne alkaloidy obronne - naprawdę niezwykłe rośliny. U Ciebie świetnie prowadzone i wyglądające:) Można tylko pozazdrościć:)