Moje storczykowo - Jeanne

Zablokowany
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziś dla odmiany pokażę jak roooosną pączusie na moim "pierworodnym" :wink:
Obrazek Obrazek
A to wspominany jakiś czas temu rozgałęziający się pęd kremowego pieguska - myślałam że będą 4 odgałęzienia, ale są 3, za to na pędzie głównym już 4 pączki i coś tam jeszcze chyba się pokaże :wink: rośnie mu tez drugi pęd, ale malutki jest jeszcze, a na starym pędzie eksperymentowałam - odsłoniłam mu dwa oczka i....zazieleniły się końcówki i chyba urosną odgałęzienia :!: ale na razie za małe by sfocić :roll: , jak coś ruszy to dam znać :wink:
Obrazek

P.S. Arek, może założysz swój wątek i pokażesz nam jakie piękności hodujesz :wink:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Asiu, piękne pączusie ( otworzyło się u mnie tylko 1 zdjęcie :? ) to zapowiedź pieknych kwiatów :D Takie zdjęcia też chcemy oglądać :wink:
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p
Od: 21 maja 2007, o 00:50

Post »

Jeanne no no no, ale się szykuje kwitnienie i to u pierworodnego :D ja niestety moje pierwsze posłałam do Niebieskiej Krainy :wink:
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p

Post »

Mambo, nie wiem co się dziś z tym fotosikiem dzieje, wkleiły się wszystkie 3 linki ale mi też otwiera się tylko jedno zdjęcie :twisted: może spróbuję jutro jeszcze raz :roll:
Soniu, z mojego na szczęście twarda sztuka, choć nie opiekowałam się nim jak należy od początku, tzn nie dostawał nawozu przez dobre pół roku, fakt że dzięki informacjom przekazanym od pani kwiaciarki wiedziałam żeby nie podlewać póki rosa na doniczce :wink: i tylko dzięki temu go nie przelałam :oops: :lol:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
miaaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2008, o 13:58

Post »

Asiu słodki ten pędzik, i ile pączków ma :shock: :shock: :shock: mój pierworodny>>> "brat bliźniak" Twojego miał tylko 4 , teraz przedłuża pęd :wink: ale zawsze inne wrażenie jak wszystkie zakwitną na raz :D

PS. Mi się otworzyły wszystkie fotki :D
Awatar użytkownika
ares13
50p
50p
Od: 30 gru 2008, o 13:40

Post »

a pierworodny jaki ma kolor bo ja nie w temacie? :D
Pozdrawiam, Arek :)
Awatar użytkownika
bobi
500p
500p
Od: 12 maja 2006, o 09:00

Post »

Jeanne pisze:Obrazek
BRAWOOOOO :!: Joanno, będziesz miała swoje :!: d r z e w o :D GRATULUJĘ Obrazek
Pozdrawiam, Baśka
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p

Post »

Arku, mój pierworodny jest ciemnoróżowy, wpadający w biskupi :wink: niedługo powinien się rozwinąć pierwszy pączek to zobaczysz, a jak jesteś baaaardzo niecierpliwy to zapraszam na pierwszą stronę wątku :lol:

Basiu, wielkie dzięki :oops: to będzie drzewo w miniaturze :wink: tzn nie jest to typowa miniaturka bo ma dość spore kwiaty, ale jest niziutki, ten pęd ma max 30 cm, musze zmierzyć :lol:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Blue Monkey
500p
500p
Od: 31 gru 2008, o 20:04

Post »

Asiu, niesamowicie wyglądają te świeżutkie pędy, oby sie jeszcze rozgałęziły! :D A mogłabys jednak spróbować jakoś sfotografować te zieleniące się oczka?? Bardzo jestem ciekawa jak wyglądają, zwłaszcza że na moim falku coś sie chyba dzieje w jednym oczku ale z braku doświadczenia nie jestem w stanie ocenić czym to COŚ jest ani czy w ogóle jest sobie z czego robić nadzieję :)
pozdrawiam,
Basia
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p

Post »

Basiu, tzn to nie do końca są oczka tylko takie malutkie odrosty z nich. Odsłoniłam te łuski przykrywające uśpione oczka na pędzie i w dwóch miejscach jakoś się te maleńkie odrosty bardziej zazieleniły. Jednak Ty nie rób tego :lol: , to był eksperyment :oops: parę osób pisało że te odgałęzienia mogą równie dobrze zaschnąć...ale chciałam spróbować bo pęd po przekwitnięciu w lipcu stoi nadal zielony a oczka ani drgnęły...Mój aparat nie łapie na nich jeszcze ostrości :twisted:
Jeśli u falenopsisa łuska zaczyna odstawać to możesz być pewna że za parę dni ujrzysz koniuszek pędu :wink:
Trzeba uzbroić się w cierpliwość, ale takie oczekiwanie jest fascynujące :wink:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
kasicqa
200p
200p
Od: 1 gru 2008, o 17:35

Post »

każdy z nas marzy o tym aby jego kwiaty tak piękne rozwijały się jak u Ciebie. tyle pędów ! niesamowite. musi im być baaardzo dobrze. :D
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p

Post »

Kasiu bo obrosnę w piórka :oops: :oops:
Dziękuję za tak miłe słowa, fakt że jestem z tych pędów dumna :lol: ale zima to bardzo ciężki czas dla storczyków i te pączki straaaasznie wolno rosną...bałam się że mogą odpaść ale na razie nic tego nie zapowiada :wink:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Blue Monkey
500p
500p
Od: 31 gru 2008, o 20:04

Post »

Asiu, czytałam że takie odsłonięte oczka można posmarować maścią z ukorzeniacza (1/3 ukorzeniacza i 2/3 wazeliny) co ma skłonić roślinkę do wypuszczenia pędziku albo nawet keiki :D przyznaję że bardzo mnie kusi ale nie chcę ryzykować.
No właśnie widać coś co wygląda na koniuszek tylko że właściwie nic się nie zmieniło od 11dni. Zajrzyj, proszę, do mojego wątku 1 albo 2 strona- są tam zdjęcia tej odchylonej łuski i maleńkiego koniuszka pod nią. Moja komórka tym bardziej nie łapie ostrości więc fotki sa raczej kiepskie ale może uda Ci sie cos tam zobaczyć... :D
Awatar użytkownika
ares13
50p
50p
Od: 30 gru 2008, o 13:40

Post »

już zobaczyłem ;)
Pozdrawiam, Arek :)
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 27 wrz 2007, o 18:27
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

EWA K pisze:Jeannedzięki za odpowiedź, trzymam kciuki za Twoja colmanarę !
ciekawe, czy ktoś jeszcze się wypowie na temat swoich cambrii :?: :roll:
Joasiu, ja również :D , a jeśli chodzi o cambrie, to moje trzy zakwitły u mnie bez najmniejszych problemów. Może to czysty przypadek, nie wiem, ale ilość pędów i kwiatów w moim kwitnieniu, była większa niż w w trakcie zakupu.
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”