Witam w ogrodzie u Aguniady cz.9

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Witam w ogrodzie u Aguniady cz.9

Post »

Jacku, dzięki! Czy ja wiem, czy rozmach... po prostu powierzchnia ogrodu jest spora, istniejące rośliny już wielkie i wolę dokupić mniej a dorodniej, ponieważ wydaje mi się, że pstynki zginą ;-) Może stąd to wrażenie...
Maryniu, bardzo mi miło, że zajrzałaś w poszukiwaniu wrzosów! Są, jutro będę sadzić :) Mam taki mały kłopot i proszę o podpowiedź, bo spieram się z M., oczywiście nieszkodliwie ;-) Mianowicie, ja głównie sadzę rośliny w trójkąty, zachowując odpowiednie dla danych gatunków odstępy... w przypadku wrzosów też tak chcę zrobić, czyli krzewinki co 25-30cm, w układzie trójkątów, mających zrobić dywan za jakiś czas... M. twierdzi, że odstępy są duże i od razu posadziłby je blisko siebie, żeby już teraz stworzyły jedność. Która opcja jest właściwa? Czy wystarczy, że do każdego dołka podsypię torfu i wyściółkuję korą?
Ewuś, dziękuję Ci za uznanie ;:196 Moje doświadczenie z różami jest krótkie, chociaż jak spojrzeć na temat szerzej, to już wieloletnie, bo w naszym rodzinnym ogrodzie królowały róże, ale były podopiecznymi babci... czy wiecie np. jak babcia zabezpieczała róże przed zimą? Otulała podstawy korzeni zwiniętymi gazetami, na nie stare, niepotrzebne tkaniny (dzisiejsza agro ;-)), a na to dopiero kopce z ziemi... Może nie uwierzycie, ale nigdy żadna róża babci nie przemarzła :) Poddaję to pod rozwagę przed kolejnym zimnym sezonem ;-))
Wracając do moich rabat, Ewuniu, to ponieważ w podobnym jak Ty układzie sadzę róże, to wydaje mi się, że misz-masz kolorystyczny (taki totalny) wygląda u mnie źle... daje wrażenie nieprzemyślanych kompozycji, w dodatku nie zawsze brałam pod uwagę docelową wysokość krzewu... Muszę to uporządkować, bo nie podoba mi się to co widzę... dlatego rzadko pokazuję większy fragment z posadzonymi kilkoma krzewami, bo mi za siebie wstyd i tyle. Jak to zmienię, to będę spokojniejsza, a Wam będę mogła pokazywać szerszą perspektywę różanki.
Skoro piszesz, że już wiesz w jakim towarzystwie Twoje róże wyglądają źle, to już dużo ;-) Eliminuj błędy, przesadzaj w miejsca, które wydają się właściwsze, a osiągniesz ład, o który chyba też Ci chodzi :)
Doris, nawet nie wiesz jak się cieszę, że mała śmiga jak szczała :lol: Nie lubię gdy dzieci chorują, a przy temperaturze są takie bezradne ;:145
Wiesz, mam tylko jedną paproć w ogrodzie... Pamiętam z któregoś z wątków, że ich odmian jest całkiem sporo... Zadałaś mi ćwieka, bo w sumie, mogłabym leśną część ogrodu nimi upiększyć... Dzięki! Mam znowu o czym myśleć ;:196
Małgosiu, cieszę się, że Ci się podoba... bardzo podoba mi się ta złota odmiana, Sandy, posadzona obok nutkaja - wiążę z nią duże nadzieje, jeśli chodzi o efekt :)
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Sandy śliczna, równie urodziwa (mówię o liściach) Bonita - u mnie ona się zmienia kolorystycznie w ciągu sezonu. To jest właśnie fajne we wrzosach, że wyglądają bardzo interesująco nawet, jak nie kwitną, o ile oczywiście dobierze się odmiany o różnokolorowych liściach.

Jednym słowem - będzie Pani zadowolona :lol: :lol:
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aga, myślałam, że skoro wolne masz, to wyjeżdżasz, a Ty za sadzenie się jutro bierzesz. Zgadzam się z Twoim osądem, że faceci lubią wrzosy, mój M też je lubi. Był przeszczęśliwy jak rok temu nasadziłam wrzosów. Niestety wymarzły wszystkie lub poschły, bo nie miały krzty cienia zimą. One nie przemarzają, a zasychają w czasie styczniowych słonecznych dni.
U Ciebie wrzosy ślicznie się wkomponowały w nową rabatę. Zrobiłaś ją po mistrzowsku. Gratuluję zmysłu i gustu. Z odstępami między wrzosami idź na kompromis czyli swoją 30cm odległość do dwudziestu zmniejsz ;-)
Awatar użytkownika
Nutka81
1000p
1000p
Od: 13 maja 2010, o 13:01
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aga, w razie potrzeby służę sadzonkami paprotek, co prawda małymi (jedna spora) ale jak wiesz...szybko one rosną :) Właśnie je "eksmituje" z trawy przy płocie, bo będziemy ciągnąć tamtędy krawężnik i stoją nam na drodze :wink:
Pozdrawiamy! Małgosia i Nutka :wit
Nutkowy ogród...czyli "ogary lubią kwiatki"...>> Cz.1 <<,>> Cz.2 <<,>> cz.3 <<
>>Róże Nutki << >>Nutkowe kwiatki doniczkowe<<
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Cześc Aguś, oglądnęłam sobie foty z wrzosami, jak zwykle bezbłędne planowanie ;:63 Bardzo ładnie podkreśliły pozostałe roślinki. Moje wrzosy sadzone co 20 cm po dwóch latach stworzyły zwartą grupę, no oczywiście te które nie wymarzły :;230
Nie ulegaj facetowi, takie oddalone od siebie kępki też mają swój urok. :D
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Tak Aguś, trawki z Grass Factory. Ładne i faktycznie w dobrej cenie. Kupiłam na próbę 8 sztuk po dwie różnych odmian. Jak przetrwają tą zimę to wiosną powstanie duża trawiasta rabata. Liczę że tamta zima była wyjątkowa i się szybko nie powtórzy. Wymarzło mi kilkanaście pięknych i dobrze ukorzenionych traw. Poza tym większe zagęszczenie roślin też będzie ochroną, no i zamierzam przykryc na zimę roślinki stroiszem, czego nie zrobiłam niestety w zeszłym roku.
Awatar użytkownika
asia2
1000p
1000p
Od: 2 maja 2006, o 19:11

Post »

Urokliwie zapowiada się rabata kwasolubna! Wrzosy ;:215 . Nie jestem ekspertem, ale wydaje mi się, że Twoja opcja sadzenia będzie lepsza. Większość odmian szybko się rozrasta i jeżeli stworzysz im odpowiednie (w co nie wątpię :wink: ) warunki, wkrótce będziesz mieć zwarty dywan. W trakcie sadzenia warto do torfu dodać siarki, dłużej utrzyma właściwą kwasowość gleby.
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18

Post »

Ja kocham paprocie ,one maja niesamowite działanie szczególnie w miejscach wypoczynku ...chyba 2 tyg temu pokazywali taki fajny lesny zakatek w Roku w ogrodzie i mówili o ich wpływie U Ciebie na pewno beda ładnie wygladały
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Aga, u mnie niestety przy sosnach jest cień. Także z wrzosów może nic nie wyjść. A może rh? Już o tym myślałam. Tylko muszę powoli m. urobić
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Gosiu, wrzosy jednak wolą słońce, ostatecznie półcień - lepiej nie ryzykować zatem wsadzając je pod ocienione sosny. Rh jak najbardziej za to... myślę, że mężczyźni lubią konkretne rośliny, więc szczera rozmowa powinna załatwić temat :)
Doris, jadę dziś przed południem po paprocie :) Mnie długo nie trzeba przekonywać do czegoś, co pasuje - a moim zdaniem paprocie wpiszą się świetnie w brzozowy krajobraz - do mojego ogrodu... dzięki już teraz za pomysł :)
Dzień dobry, Asiu! Wrzosy krakowskim targiem posadzę co 20-25cm i będzie dobrze :) U mnie one dość szybko się rozrastają, zatem zwarty dywan pojawi się za niedługo - tak sądzę... Podpowiedz mi jeszcze z tą siarką - w jakiej formie i gdzie mam jej szukać? W sklepie nawozowym?
Jolu, myślę, że ostatnia zima była wyjątkowa i chociaż akurat u mnie trawy nie wymarzły, to jednak mrozy i susza zebrały w wielu ogrodach swoje żniwo. Jak będziesz miała chwilę, to napisz jakie odmiany zakupiłaś... A tymczasem życzę jak najmniej męczącego wyjazdu i dziękuję za miłe słowa.
Małgoś, dzięki za ofertę :)... jeśli okaże się, że będę jeszcze potrzebowała paproci, to z przyjemnością się zgłoszę :)
Marzko, miło mi, że i Tobie podoba się moja koncepcja wrzosowiska. Tak, jak napisałaś, odległości przy sadzeniu ciut zmniejszę i będzie git. M. zresztą oddał mi decyzyjność w 100% :) Czy do siebie ponownie zaprosisz wrzosy czy fakt przemarznięcia/przesuszenia ostatniej zimy, dyskwalifikuje w Twoich oczach te krzewinki?
Dominiko, Bonita również bardzo mi się podoba, dlatego znalazła się na mojej liście... jestem ogromnie ciekawa tych wrzosów pączkowych :) Wychodzi słońce, jak wrócę, to akurat wyschnie rosa i wezmę się za sadzenie :)

A tymczasem kilka innych kwiatów:
Róże:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Floksy:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Hortensje:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Różne:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Miłego dnia wszystkim! Tu wyszło słońce, niebo jest lazurowe i zapowiada się piękny dzień ;:167
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18

Post »

Aguś ale zarózyczkowałaś na dzień dobry ;:oj Piękne piekne sa ;:173
Jedziesz po paprocie ;:138 jestes szybka jak błyskawica ;:333
Awatar użytkownika
asia2
1000p
1000p
Od: 2 maja 2006, o 19:11

Post »

O siarce możesz poczytać np. tu: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=112.
O ile mnie pamięć nie myli w zeszłym roku kupiłam siarkę granulowaną w dziale ogrodniczym któregoś z marketów . Może być też sklep chemiczny (jeżeli masz gdzieś taki pod ręką), ostatecznie pozostaje skrobanie zapałek ... :;230
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Aguś, póki co nie mam warunków na wrzosy. Jak rosną w naturze to niech rosną. Zawsze zdąrzę je dosadzić u siebie. Na pewno będę je chciała mieć choćby z zakątku z brzozą i jałowcami. ładnie wyglądałyby w miejscu, gdzie Ty masz skalniak, albo wręcz na skalniaku wplecione w letnie kwiaty. Chcę zrobić coś takiego, zeby żywcem nie ściągać pomysłu z Twojego ogrodu.
Miałam 2 próby z wrzosami, raz to były leśne, rok temu kupione.
Zdjęcia deszczowych roślinek urzekające
U mnie dziś siąpi, zresztą tak samo jak wczoraj
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Różew tym roku podziwiam w innych ogrodach.Niedawno były propozycje nasadzenia paproci,a tu słyszę,że jedziesz juz kupić.Jesteś naprawdę niesamowita,odrzutowcem nie jestem w stanie nadążyc za toba.Zresztą odeszła mi i wena i inwencja ogrodowa,zupełna pustka w głowie i bezsens tego wszystkiego.
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38

Post »

Zresztą odeszła mi i wena i inwencja ogrodowa,zupełna pustka w głowie i bezsens tego wszystkiego.
ja mam podobnie jak Gosia..kompletna pustka
Aga wrzosy to na cienistą rabatę, czy w słonku też sobie poradzą?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”