Kaktusowo u Abaddon'a
- mCm86
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 26 mar 2012, o 21:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kaktusowo u Abaddon'a
Ciężarówką to chyba niestety nie, bo Pan Moroz trudny do targowania i kaktusy sprzedaje w cenach, które pozwolą na zakup jedynie kilku sztuk
Nie wiem też co będzie można u niego spotkać. Czasami trafi się na kaktusa, którego nie ważna cena. Tym razem chyba nie nastawię się na wielkie zakupy, by znowu nie przeżyć zawodu jaki mnie spotkał na Targach 
- nyskadu

- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
Jedź i zrób rekonesans, ja pojadę za 2 tygodnie 
- DAK

- Od: 16 lip 2008, o 19:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mateuszu, mnie się też Echinopis z odrostami bardziej podoba niż pojedyncze egzemplarze, być może 3-latek pojedynczy powinien dorodniej zakwitnąć, ale u mnie się to nie sprawdziło. Moje 3-letnie odrosty kwitły lepiej na mateczniku niż posadzone oddzielnie. Ja swojego boję się przesadzać by się nie rozsypał na oddzielne kawałki, wtedy mateczny wyglądałby tak, że pewnie wolałabym mu zastosować eutanazję niż skazywać go na obrzydliwy widok - przecież on tam w środku to obraz nędzy i rozpaczy - nie dociera tam światło, a musi wykarmić tyle potomstwa przy piersi.
A zdjęcia z kroplami na kolcach są rzeczywiście urzekające. Moje mają od czasu do czasu naturalne zraszanie, bo ja ich nie chowam przed deszczem, tylko nowo posadzone maluchy zabieram wtedy do domu. Pewnie to nie fachowo i nie książkowo, ale moje od lat to tolerują, a może nawet polubiły - nie mają zresztą innego wyjścia.
A zdjęcia z kroplami na kolcach są rzeczywiście urzekające. Moje mają od czasu do czasu naturalne zraszanie, bo ja ich nie chowam przed deszczem, tylko nowo posadzone maluchy zabieram wtedy do domu. Pewnie to nie fachowo i nie książkowo, ale moje od lat to tolerują, a może nawet polubiły - nie mają zresztą innego wyjścia.
- mCm86

Ty się tłumaczyć nie musisz, bo każdy widział Twoją kolekcję i wiele osób bierze ją za przykład
Echinopsisa zostawiam tak jak jest. Oderwanie odrostów nie jest wskazane, bo raczej to by tylko oszpeciło tego kaktusa...
Podlałem wszystko w środę zeszłego tygodnia, a tu teraz słońca tak mało. Woda nie ma jak odparować i kaktusy tak się opiły, że aż mnie zaskakuje jak bardzo powiększyły rozmiary
Oby tylko nie popękały i oby w końcu pokazało się słońce 
PS. Nie wiem czy to zasługa "bomby fosforowej" ale pokazuje się coraz więcej pąków
Trochę kwiatków będzie w tym sezonie 
Podlałem wszystko w środę zeszłego tygodnia, a tu teraz słońca tak mało. Woda nie ma jak odparować i kaktusy tak się opiły, że aż mnie zaskakuje jak bardzo powiększyły rozmiary
PS. Nie wiem czy to zasługa "bomby fosforowej" ale pokazuje się coraz więcej pąków
- DAK

- Od: 16 lip 2008, o 19:45
No właśnie z tym mam problem, bo stojąc na zewnątrz taka pogoda nie daje mi możliwości zasilenia ich jakąś "bombą" - mają tyle naturalnej wilgoci, że nie mam kiedy dodać im dodatkowego papu. Spoglądam do portalu pogodowego i jakoś trudno mi dojrzeć dłuższego bezdeszczowego okresu w najbliższym czasie, a dostały tylko czystą wodę na wybudzanie i teraz siedzą raczej dobrze opite na drastycznej diecie, a przecież stężenia nie można potem "podkręcić".abaddon1986 pisze:... Nie wiem czy to zasługa "bomby fosforowej" ale pokazuje się coraz więcej pąków![]()
Z drugiej strony przy sporych zakupach w zeszłym tygodniu cieszy mnie, że nie ma ostrego słońca, bo maluchy mogą się aklimatyzować bez dodatkowego ocieniania.
No cóż wszystkim na raz nie można dogodzić.
Ja też przez wiele lat nie nawoziłam kaktusów, uważając to za zbędne. W końcu w naturalnych siedliskach mają jeszcze uboższe podłoże i bardziej kapryśne warunki.
W tym roku pomyślałam, ze spróbuję
i podlałam już dwukrotnie nawozem, co prawda do storczyków, no ale zawsze to dodatkowe składniki mineralne.
Nooooo i powiem, że efekty chyba są, bo jest trochę obficiej w pąki niż w zeszłym roku
Oj tak, stężenia nie można dać "na zapas" żeby miały lepiej ;) W ten sposób straciłam dawno temu (młoda i głupia
) kilka roślin, to chyba były sępolie i fittonie...
Lato przed nami więc powinna zdażyć się okazja do zasilenia nawozem.
W tym roku pomyślałam, ze spróbuję
Nooooo i powiem, że efekty chyba są, bo jest trochę obficiej w pąki niż w zeszłym roku
Oj tak, stężenia nie można dać "na zapas" żeby miały lepiej ;) W ten sposób straciłam dawno temu (młoda i głupia
Lato przed nami więc powinna zdażyć się okazja do zasilenia nawozem.
dopiero teraz na spokojnie nadrabiam zaległości w Twoim wątku i muszę przyznać, że zbiorówka w kwadratach robi wrażenie
ilość zajętego miejsca to jedna sprawa,ale jakoś tak w kupie lepiej się prezentują
podobny problem z korzeniami u parodii mam ja - musiałam ją przesadzić, bo z braku korzeni wypadła z doniczki,ale niestety żadnych nowych nie widzę
zdjęcia z kropelkami wody nadają roślinom arystokratycznego wyglądu
ilość zajętego miejsca to jedna sprawa,ale jakoś tak w kupie lepiej się prezentują
podobny problem z korzeniami u parodii mam ja - musiałam ją przesadzić, bo z braku korzeni wypadła z doniczki,ale niestety żadnych nowych nie widzę
zdjęcia z kropelkami wody nadają roślinom arystokratycznego wyglądu
pozdrawiam,ania
kłujące
kłujące
- onectica

- Od: 16 sie 2012, o 17:31
Aaaaaa, więc to stąd ten ból głowy i ucisk w mózg od góry! A myślałam, że to wpływ zmieniającego się ciśnienia atmosferycznego... ;)sokolica pisze:Jak to było? "Żeby zdjęcia miażdżyły czaszkę"...![]()
Zdjęcia - cudo!
I modele oczywiście też
- mCm86

Fajnie, że się podoba 
A teraz coś co wszyscy lubią najbardziej. Wychodzę rano zobaczyć jak kaktusy zniosły 6*C w nocy a tu:
Notocactus uebelmannianus

Długo trwało rozbudowywanie tego pąka ale dzisiaj w końcu mogłem zobaczyć kwiat
No i wątpliwości zostały rozwiane czy to N. crassigibbus czy N. uebelmannianus 
A teraz coś co wszyscy lubią najbardziej. Wychodzę rano zobaczyć jak kaktusy zniosły 6*C w nocy a tu:
Notocactus uebelmannianus

Długo trwało rozbudowywanie tego pąka ale dzisiaj w końcu mogłem zobaczyć kwiat
- sokolica

- Od: 28 maja 2011, o 13:05
To Twój pierwszy kwiat tego sezonu, chyba?
Bardzo efektowny, i od razu ładny kolorek zamiast np. oklepanego żółtego.
Chyba nawóz pod pomidorki zdał egzamin
- hen_s

- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Wspaniały widok! Warto było czekać. 
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach wymiany/sprzedaży roślin proszę pisać na priv.
W tematach wymiany/sprzedaży roślin proszę pisać na priv.
- Andrew Be

- Od: 19 lut 2013, o 14:19
Czekam z niecierpliwością na następne
Pozdrawiam Andrzej.
Jej Mateusz ale "pojechałeś" takim widokiem
Przecudo ten kwiat!
Przecudo ten kwiat!
- nyskadu

- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
Cudowny, wyborny
też go mam, chyba jeden z ładniejszych notocactusów ( przynajmniej dla mnie) 
- mCm86

Pierwsze kwiaty w tym sezonie należały do Parodia chrysacanthionsokolica pisze:To Twój pierwszy kwiat tego sezonu, chyba?Bardzo efektowny, i od razu ładny kolorek zamiast np. oklepanego żółtego.
Mam jeszcze drugiego notocactusa bardzo podobnego do tego prezentowanego na zdjęciach. Niestety ten drugi pąków na sobie nie ma i on pozostaje zagadką crassigibbus czy uebelmannianus?
W sprawie pozostałych osobników z pąkami, w razie rozkwitu będę informował