U Przemka w ogrodzie cz.II
- przemekg
- 1000p

- Od: 9 sty 2010, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: U Przemka w ogrodzie cz.II
Grzesiu no przecież napisałem że dużo, bardzo dużo
i wcale to nie jest takie śmieszne, ale róże piękne
. Tak ruszyłem z wiosennymi pracami
, ale z zimowym okrywaniem roślin to jeszcze bardziej jak Ty jestem za nimi. 
- kogra
- Przyjaciel Forum

- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ma być jeszcze cieplej a zima lekka, więc zdążysz Przemku ze wszystkim. 
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- przemekg
- 1000p

Grażynko właśnie na to liczę, sprawdziłem prognozy i najbliższe dni dość zimne a poźniej jeszcze temperatura się podniesie, więc na spokojnie mogę jeszcze trochę popracować w ogrodzie
A jeśli nie muszę się śpieszyć to zabrałem się za realizację wiosennych planów
, skalniak który już dawno przestał być skalniakiem
rozebrałem i wczoraj zrobiłem od nowa nie będzie na nim już skalniakowych bylinek, tylko kamienie i kulki, miałem go zrobić dopiero wiosną ale jakoś sprawnie teraz poszło, wiosną dosypię aby trochę żwirku, aby nic niepotrzebnego nie było widać
dosadzę jeszcze ze dwie kulki, jakiś karłowy berberys dla rozweselenia całości i może jakąś kępkę niskiej trawki.
Tak wygląda wstępna wersja, w rzeczywistości będzie to trochę jaśniejsze tylko kamienie brudne od ziemi były, a woda w wężu zamarzła

oszronione fotki ostatnio modne to i kilka moich

A jeśli nie muszę się śpieszyć to zabrałem się za realizację wiosennych planów
Tak wygląda wstępna wersja, w rzeczywistości będzie to trochę jaśniejsze tylko kamienie brudne od ziemi były, a woda w wężu zamarzła

oszronione fotki ostatnio modne to i kilka moich

- e-genia
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
WidzęPrzemku że przymroziło u mnie też ale w dzień nadal plusowo .
- Wanda7
- -Moderator Forum-.

- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Pióropusze wszelakich traw zachwycają mnie najbardziej o tej porze roku. I to dzięki tobie Przemku mam je też u siebie, bo to ty pierwszy mnie uświadomiłeś, że chińskie miskanty nie rozrastają się odłogami, tylko trzymają kęp. Zawsze więc będę je kojarzyć z tobą. "Morning light" dobrze zabezpieczyłeś

- przemekg
- 1000p

Geniu zimno i w dzień też na lekkim minusie bo szron się cały czas utrzymuje, brr a na tarasie lodowisko.
Wandziu cieszę się, że trawki przestały przerażać swoją ekspansywnością i stały się porządane w ogrodzie
, jak pisałem zabrałem się za realizację wiosennych planów, a z okrywaniem jeszcze czekam temperatury się stopniowo obniżają co sprzyja hartowaniu roślin i ich uśpieniu, jak się jeszcze ochłodzi to je okryję, a teraz mozliwe jeszcze ocieplenie więc wg mnie okrywanie nie jest jeszcze konieczne
"Morning light" ma się dobrze 
Wandziu cieszę się, że trawki przestały przerażać swoją ekspansywnością i stały się porządane w ogrodzie
- kogra
- Przyjaciel Forum

Nieziemski widok twojego skalniaka przykuł mnie do monitora.
Wiesz Przemku chyba odgapię twój pomysł.
Też mam taki pseudoskalniak i już dawno chciałam go zlikwidować, tylko inwencji twórczej mi zabrakło.
A tu proszę....jak na zamówienie.....taki cudny widok.
Skalniak bezobsługowy to jest to, co kogrusie lubią najbardziej.
Teraz tylko przyjdzie mi dobrą szkółkę znależć i takie ładne kamienie......tylko gdzie je znależć.
U mnie albo jasne, albo zwyczajny łupek.........szkoda, ze nie mieszkam blizej Ciebie, przyjechałabym z taczkami.....
Pomysł ....rewelka
Wiesz Przemku chyba odgapię twój pomysł.
Też mam taki pseudoskalniak i już dawno chciałam go zlikwidować, tylko inwencji twórczej mi zabrakło.
A tu proszę....jak na zamówienie.....taki cudny widok.
Skalniak bezobsługowy to jest to, co kogrusie lubią najbardziej.
Teraz tylko przyjdzie mi dobrą szkółkę znależć i takie ładne kamienie......tylko gdzie je znależć.
U mnie albo jasne, albo zwyczajny łupek.........szkoda, ze nie mieszkam blizej Ciebie, przyjechałabym z taczkami.....
Pomysł ....rewelka
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- przemekg
- 1000p

A bardzo proszę odgapiać
nie mam głowy do takich małych skalniakowych bylinek
, co innego liliowce czy inne większe, a te powrastały jedne w drugie nie wiedziałem już co zostawić a co nie, a właśnie skalniak bezobsługowy i trwały chciałem uzyskać, a takie szczepione kosówki i inne iglaste na takim tle wyglądają bardziej naturalnie, gdybym jeszcze miał jaśniejsze kamienie albo łupki to by jeszcze lepiej wyszło ale co zrobić u mnie same granitowe polodowcowe otoczaki z pola których mam zatrzęsienie więc upycham je gdzie mogę
, ale kamienie kupować
jak swoich masa, więc szyję tym co mam
Ale to chyba tak jest że podoba się to czego nie mamy a to czego jest w nadmiarze bagatelizujemy 
- kogra
- Przyjaciel Forum

Może i masz rację.
Ale wiesz jak to jest.
Cudze chwalicie, swego nie znacie........
Ale wiesz jak to jest.
Cudze chwalicie, swego nie znacie........
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
No proszę, jakie przyspieszenie! Wiosenne plany już zrealizowane! Wiosną zrealizuje się letnie, latem jesienne i jesienią można już odpoczywać, bo zimowych planów nie ma! Sprytnie!
A ja jeszcze jesiennych do końca nie zrealizowałam! I już nie zrealizuję...
Ale nie dziwię się, że robota Ci się w rękach paliła, bo jak plan jest dobry, to wprowadzanie go w życie idzie jak z płatka...Nie wiem, czy to właściwe określenie dla targania kamieni
Pięknie! Kulkowym skalniakom mówię głośne TAK! Zapowiedziałam sobie, że już nigdy więcej skalniaka, ale takie skalniaki to zupełnie co innego! Dostatek kamienia u Ciebie, zazdroszczę, ja wciąż zmagam się z brakiem surowca, a plany ambitne! Jak już wszystkie rabaty otoczę kamiennymi ścieżkami, to sobie taki skalniak usypię! Postanowione!
Ale nie dziwię się, że robota Ci się w rękach paliła, bo jak plan jest dobry, to wprowadzanie go w życie idzie jak z płatka...Nie wiem, czy to właściwe określenie dla targania kamieni
Pięknie! Kulkowym skalniakom mówię głośne TAK! Zapowiedziałam sobie, że już nigdy więcej skalniaka, ale takie skalniaki to zupełnie co innego! Dostatek kamienia u Ciebie, zazdroszczę, ja wciąż zmagam się z brakiem surowca, a plany ambitne! Jak już wszystkie rabaty otoczę kamiennymi ścieżkami, to sobie taki skalniak usypię! Postanowione!
- chatte
- Przyjaciel Forum

- Od: 19 paź 2006, o 08:52
Tak, tak,. najbardziej podoba nam się to, czego nie mamy i nie zawsze doceniamy to, co mamy
Mnie zawsze na widok Twoich wielkich i pięknych kamieni serce przyśpiesza bicie
Zdjęcia oszronionych roslin zawsze są piękne, ale Twoje sa wyjątkowe! Pierwszy raz widzę takie lodowe kolie na różach
Nie wiem, czy to świadczy o silniejszym mrozie, czy może wieksza różnica temperatur to sprawiła 
Zdjęcia oszronionych roslin zawsze są piękne, ale Twoje sa wyjątkowe! Pierwszy raz widzę takie lodowe kolie na różach
- JacekP

- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Super Ci wyszedł skalniak
Ja co prawda lubię dłubać przy małych skalniakowych roślinach ale tak też mi się podoba. Rabata ma charakter 
- przemekg
- 1000p

Grażynko otóż to
a takie niby rumowisko skalne z iglastymi dodatkami z takich łupków chyba jeszcze bardziej naturalnie by wyglądało
Marto zimy na szczęście póki co nie widać
więc zabrałem się za realizację wiosennych planów
a z okrywaniem roślin jeszcze trochę poczekam może się jeszcze ociepli, a do okrywania również używam słomy
to dobry materiał darmowy, tylko straszny bałagan się robi po takim okrywaniu ale dobro roślin ważniejsze, a ja zwykle czekam do ostatniej chwili bo jak już tej słomy nanoszę to najlepiej aby śnieg spadł to wszystko sprzątnięte i przykryte
, pod dość grubą jej warstwą gunnera przezimowała jakby zimy nie było.
A ten skalniak trochę pusto wygląda ale z każdym dniem podoba mi się bardziej a jak juz pisałem wiosną jeszcze kilka roslin się na nim zadomowi.
Izo kiedyś wywoziłem kamienie z ogrodu a teraz dostrzegłem że mogą tworzyć ciekawy element w ogrodzie, więc wracają
a jeszcze mam w planie zrobić wiosną jedną rabatę całą taką kamienistą bo latem podpatrzyłem coś podobnego i chodzi za mną ten pomysł, było może bardziej żwirkowo ale żwirek trzeba kupowac a kamienie są darmowe więc żwirku będzie tylko tyle aby zapełnić drobne szczeliny.
Jacek dzięki,
nie sądziłem że Tobie taki surowy typ "skalniaka" się spodoba chociaż widziałeś że poprzednio nie było najlepiej
juz za tardzo trawiasto było. Dlatego też powierzchnia odkrytej gleby została ograniczona prawie do zera.
Marto zimy na szczęście póki co nie widać
A ten skalniak trochę pusto wygląda ale z każdym dniem podoba mi się bardziej a jak juz pisałem wiosną jeszcze kilka roslin się na nim zadomowi.
Izo kiedyś wywoziłem kamienie z ogrodu a teraz dostrzegłem że mogą tworzyć ciekawy element w ogrodzie, więc wracają
Jacek dzięki,
Przemku, widzę że praca nad skalniakiem już na finiszu, a tak się zarzekałeś że nie masz pomysłu ;) a tu proszę
wyszło to na prawdę bardzo fajnie. Golden Spreader całkiem spora już u Ciebie i co mnie zawsze mile zaskakuje u Ciebie w ogrodzie, masz wiele już leciwych, odchowanych, pięknych egzemplarzy roślin, których mogę tylko pozazdrościć 
-
andrzejek

- Od: 17 sie 2010, o 11:45
Przemku skalniak bomba .Bardzo mi się podoba .Szkoda ,że nie mam tylu kamieni ,bo bym zaraz coś wymodził