i wcale to nie jest takie śmieszne, ale róże piękne
 i wcale to nie jest takie śmieszne, ale róże piękne  . Tak ruszyłem z wiosennymi pracami
 . Tak ruszyłem z wiosennymi pracami  , ale z zimowym okrywaniem roślin to jeszcze bardziej jak Ty jestem za nimi.
 , ale z zimowym okrywaniem roślin to jeszcze bardziej jak Ty jestem za nimi. 

i wcale to nie jest takie śmieszne, ale róże piękne
 i wcale to nie jest takie śmieszne, ale róże piękne  . Tak ruszyłem z wiosennymi pracami
 . Tak ruszyłem z wiosennymi pracami  , ale z zimowym okrywaniem roślin to jeszcze bardziej jak Ty jestem za nimi.
 , ale z zimowym okrywaniem roślin to jeszcze bardziej jak Ty jestem za nimi. 

, skalniak który już dawno przestał być skalniakiem
 , skalniak który już dawno przestał być skalniakiem  rozebrałem i wczoraj zrobiłem od nowa nie będzie na nim już skalniakowych bylinek, tylko kamienie i kulki, miałem go zrobić dopiero wiosną ale jakoś sprawnie teraz poszło, wiosną dosypię aby trochę żwirku, aby nic niepotrzebnego nie było widać
 rozebrałem i wczoraj zrobiłem od nowa nie będzie na nim już skalniakowych bylinek, tylko kamienie i kulki, miałem go zrobić dopiero wiosną ale jakoś sprawnie teraz poszło, wiosną dosypię aby trochę żwirku, aby nic niepotrzebnego nie było widać  dosadzę jeszcze ze dwie kulki, jakiś karłowy berberys dla rozweselenia całości i może jakąś kępkę niskiej trawki.
  dosadzę jeszcze ze dwie kulki, jakiś karłowy berberys dla rozweselenia całości i może jakąś kępkę niskiej trawki. 

, jak pisałem zabrałem się za realizację wiosennych planów, a z okrywaniem jeszcze czekam temperatury się stopniowo obniżają co sprzyja hartowaniu roślin i ich uśpieniu, jak się jeszcze ochłodzi to je okryję, a teraz mozliwe jeszcze ocieplenie więc wg mnie okrywanie nie jest jeszcze konieczne
 , jak pisałem zabrałem się za realizację wiosennych planów, a z okrywaniem jeszcze czekam temperatury się stopniowo obniżają co sprzyja hartowaniu roślin i ich uśpieniu, jak się jeszcze ochłodzi to je okryję, a teraz mozliwe jeszcze ocieplenie więc wg mnie okrywanie nie jest jeszcze konieczne  "Morning light" ma się dobrze
 "Morning light" ma się dobrze 

nie mam głowy  do takich małych skalniakowych bylinek
 nie mam głowy  do takich małych skalniakowych bylinek  , co innego liliowce czy inne większe, a te powrastały jedne w drugie nie wiedziałem już co zostawić a co nie, a właśnie skalniak bezobsługowy i trwały chciałem uzyskać, a takie szczepione kosówki i inne iglaste na takim tle wyglądają bardziej naturalnie, gdybym jeszcze miał jaśniejsze kamienie albo łupki to by jeszcze lepiej wyszło ale co zrobić u mnie same granitowe polodowcowe otoczaki z  pola których mam zatrzęsienie więc upycham je gdzie mogę
 , co innego liliowce czy inne większe, a te powrastały jedne w drugie nie wiedziałem już co zostawić a co nie, a właśnie skalniak bezobsługowy i trwały chciałem uzyskać, a takie szczepione kosówki i inne iglaste na takim tle wyglądają bardziej naturalnie, gdybym jeszcze miał jaśniejsze kamienie albo łupki to by jeszcze lepiej wyszło ale co zrobić u mnie same granitowe polodowcowe otoczaki z  pola których mam zatrzęsienie więc upycham je gdzie mogę  , ale kamienie kupować
 , ale kamienie kupować  jak swoich masa, więc szyję tym co mam
  jak swoich masa, więc szyję tym co mam  Ale to chyba tak jest że podoba się to czego nie mamy a to czego jest w nadmiarze bagatelizujemy
 Ale to chyba tak jest że podoba się to czego nie mamy a to czego jest w nadmiarze bagatelizujemy 

A ja jeszcze jesiennych do końca nie zrealizowałam! I już nie zrealizuję...
 A ja jeszcze jesiennych do końca nie zrealizowałam! I już nie zrealizuję... 

Mnie zawsze na widok Twoich wielkich i pięknych kamieni serce przyśpiesza bicie
  Mnie zawsze na widok Twoich wielkich i pięknych kamieni serce przyśpiesza bicie   
  Nie wiem, czy to świadczy o silniejszym mrozie, czy może wieksza różnica temperatur to sprawiła
  Nie wiem, czy to świadczy o silniejszym mrozie, czy może wieksza różnica temperatur to sprawiła  

Ja co prawda lubię dłubać przy małych skalniakowych roślinach ale tak też mi się podoba. Rabata ma charakter
 Ja co prawda lubię dłubać przy małych skalniakowych roślinach ale tak też mi się podoba. Rabata ma charakter 

a takie niby rumowisko skalne z iglastymi dodatkami z takich łupków chyba jeszcze bardziej naturalnie by wyglądało
 a takie niby rumowisko skalne z iglastymi dodatkami z takich łupków chyba jeszcze bardziej naturalnie by wyglądało  
  więc zabrałem się za realizację wiosennych planów
 więc zabrałem się za realizację wiosennych planów  a z okrywaniem roślin jeszcze trochę poczekam może się jeszcze ociepli, a do okrywania również używam słomy
 a z okrywaniem roślin jeszcze trochę poczekam może się jeszcze ociepli, a do okrywania również używam słomy  to dobry materiał darmowy, tylko straszny bałagan się robi po takim okrywaniu ale dobro roślin ważniejsze, a ja zwykle czekam do ostatniej chwili bo jak już tej słomy nanoszę to najlepiej aby śnieg spadł to wszystko sprzątnięte i przykryte
 to dobry materiał darmowy, tylko straszny bałagan się robi po takim okrywaniu ale dobro roślin ważniejsze, a ja zwykle czekam do ostatniej chwili bo jak już tej słomy nanoszę to najlepiej aby śnieg spadł to wszystko sprzątnięte i przykryte  , pod dość grubą jej warstwą gunnera przezimowała jakby zimy nie było.
 , pod dość grubą jej warstwą gunnera przezimowała jakby zimy nie było. a jeszcze mam w planie zrobić wiosną jedną rabatę całą taką kamienistą bo latem podpatrzyłem coś podobnego i chodzi za mną ten pomysł, było może bardziej żwirkowo ale żwirek trzeba kupowac a kamienie są darmowe więc żwirku będzie tylko tyle aby zapełnić drobne szczeliny.
 a jeszcze mam w planie zrobić wiosną jedną rabatę całą taką kamienistą bo latem podpatrzyłem coś podobnego i chodzi za mną ten pomysł, było może bardziej żwirkowo ale żwirek trzeba kupowac a kamienie są darmowe więc żwirku będzie tylko tyle aby zapełnić drobne szczeliny. nie sądziłem że Tobie taki surowy typ "skalniaka" się spodoba chociaż widziałeś że poprzednio nie było najlepiej
  nie sądziłem że Tobie taki surowy typ "skalniaka" się spodoba chociaż widziałeś że poprzednio nie było najlepiej  juz za tardzo trawiasto było. Dlatego też powierzchnia odkrytej gleby została ograniczona prawie do zera.
 juz za tardzo trawiasto było. Dlatego też powierzchnia odkrytej gleby została ograniczona prawie do zera. wyszło to na prawdę bardzo fajnie. Golden Spreader całkiem spora już u Ciebie i co mnie zawsze mile zaskakuje u Ciebie w ogrodzie, masz wiele już leciwych, odchowanych, pięknych egzemplarzy roślin, których mogę tylko pozazdrościć
 wyszło to na prawdę bardzo fajnie. Golden Spreader całkiem spora już u Ciebie i co mnie zawsze mile zaskakuje u Ciebie w ogrodzie, masz wiele już leciwych, odchowanych, pięknych egzemplarzy roślin, których mogę tylko pozazdrościć