Gosiny ogród

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2009, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Gosiny ogród

Post »

Aniu Zielona, moja kurka to "sussex" Angielka hihi, ma bardzo łagodny charakter. Nam sie marza kurki jak barnevelder z niebieskimi piórkami albo WYANDOTTE moim marzeniem jest Brahma Perdrix ale nie wlezie do kornika :;230 :;230
Kury takie jakie byśmy chcieli trudne są do zdobycia, czekamy na cud :;230 :;230
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wyandotte też mam na liście, a z dużych ras cochin, widziałam ostatnio na żywo i mnie zafascynowała ta rasa. U nas zdobyć można, ale najczęściej koguta albo parkę.
A co rośnie w ogródku warzywnym u Ciebie w tym sezonie? Posiałam dopiero niedawno coco, po okresie przejściowego chłodu, powinna ładnie wzejść jak jest ciepło.
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, co u mnie rośnie ? Jesteśmy po 1 zbiorze bobru , bardzo ładnie dal, czekamy na 2 .
3 rodzaje rzepy, zielony groszek, coco , 3 rodzaje buraków, fasolka taka ciemno fioletowa odmiana która się pnie , kapusty, to wszystko już ładnie wzeszło. mamy tez szalotkę i czosnek M coś wspominał o czerwonej cebuli ale nie wiem czy wysiał. Zapomniałam dodać ze ziemniaki mamy ładne tego roku.
Jutro zasieje szpinak. Pomidorów jeszcze M nie zasadził, grzecznie czekają... :wink:

wiesz ze topinambur wyrzuciłam już dwie jesienie temu i jeszcze gdzie nie gdzie się pokazuje ??
Tak wygląda mój mały warzywniak :

Obrazek

Druga cześć warzywniaka, w tle M przekopuje ziemie.

Obrazek

Rzodkiewki, strasznie pikantne, tylko dla odważnych ;:55 . Ja za czasów u mamy rzodkiewki jadłam z cukrem. We Francji jada je się z masłem lub sola.

Obrazek

Część pomidorów...

Obrazek

Sałata "Lolo Rosa" jakas taka czerstwa M lubi ja mniej, ale za to kolorek ma ladny. hihii

Obrazek

Czas na czereśnie nadszedł, wcześnie tego roku. Zaczęłam zbierać zanim ptaki przylecą i wszystko zjedzą.

Obrazek

Aniu a co u ciebie rośnie?
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p
Od: 27 lut 2007, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Łooo! czereśnie! Ale by się pojadło takich prosto z drzewa.
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2009, o 11:05

Post »

Gosiu ja podziwiam piękną kamienną zabudowę wsi ale to co widzę za płotem to mnie przeraża.Jakaś nowoczesna budowla,straszne.
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Weź rzodkiewkę i nóż, pokrój rzodkiewkę ( ale nie do końca ) najpierw jakby w plastry, a potem pod kątem prostym.
Ma wyjść coś takiego jak słupki tylko trzymające się razem bo nie pokrojone do końca.
Posól troszkę i smacznego, nawet ostre rzodkiewki tracą swą ostrość a jak smakują ....
Ja jestem z gatunku leniwych ale się poświęcam i właśnie tak jem rzodkiewki bo tylko tak mi smakują :P
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko, nawet nie wspominaj o tym paskudztwie ! Domy z kamienia to typowe bretońskie domy, teraz nastała moda na jakieś kanciaste domy. Jak się wprowadziliśmy kilka lat temu teren nie miał zezwolenia na budowę, teraz ma... Jak się dowiedziałam to o mało mnie szlag nie trafił, miał niby być mały drewniany domek, ale ktoś tam zmienił zadanie i wybudował to okropieństwo na lokacje. Ilez ja nocy przez to świństwo nie przespałam to moje !!! Najgorsze jest to ze jeszcze wybudują jeden tuz obok !
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Comciu spróbuje zrobić jak mówisz ! Ja jestem strasznie Nie- manualna hihi ale spróbuję !
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

mis290 pisze:Ale masz skarby u siebie :shock:
Dziękuję za mile słowa, ale u mnie nic rewelacyjnego :lol:
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2009, o 11:05

Post »

Wczoraj przeczytałam książkę Moniki Handke DOM NAD AVEN,super książka o Twojej okolicy.Czy widać tą maszkarę tylko z piętra czy z ogródka też,może dacie radę jakoś zasłonić.
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko, chałupę widać ze wszystkich stron ;:98 , mniej z ogródka bo jest nisko, gorzej na pietrze bo mi wszystko zasłania i morza już nie widzę. :x :x . Kupiliśmy 3 bambusy by nam trochę widok zasłoniły, zobaczymy co będzie dalej.
Dzisiaj wyczytałam w gazecie ze rada miejska pobliskiego miasta chce wywlascic właścicieli wielkiego terenu 20tys m2, by wybudować takie małe osiedle brrrr, aż mi ciarki po plecach przechodzą. Wyczytałam tez , ze jest coraz trudniej kupić większy teren ,1000m to już za dużo . Nawet mi się myśleć nie chce , bo mi w żołądku przewraca.
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2009, o 21:34

Post »

Gosiu, uważaj na bambusa, bo on może zarosnąć wszystko. Już masz czereśnie, oj wpadłabym z wizytą :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00

Post »

Czerasienki - mniam, mniam :D ojjj ... pojadło by się :)
Awatar użytkownika
mirdem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2010, o 11:55

Post »

Gosiu a na tej Twojej bretońskiej wsi to sąsiedzi też mają takie wypasione warzywniaki czy tylko Ty hodujesz ekologiczne warzywka?

Czereśnia moja będzie za tydzień , półtora :tan :tan :tan ( a ja na zimnym Podlasiu mieszkam :wink: :wink: )
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko do bambusów kupiliśmy specjalna płachtę by korzenie się nie zozprzestrzenialy :) Mam nadzieje ze będzie to skuteczne.

Obrazek

Mirko coraz to więcej ludzi ma swoje ogródki, niektórzy maja bardzo malutkie bo trawnika im szkoda :;230 :;230 , inni maja wielkie by karmić dzieci i wnuki ;:224
Ale muszę przyznać ze tylko my , latamy po lasach by szukać żywokost czy paproć :;230 , mamy własne pokrzywy i używamy szarego mydła na mszyce . Szukamy zapomnianych odmian warzyw. Ludzie na nas patrzą z przymrużeniem oka, bo co do niektórych to moda, która się znudzi.

Kobietki, czereśnia daje na całego tego roku, pierwszy raz widzę czereśnie tak dojrzale ze sa oblepione cukrem. Moze przez susze , u nas od bardzo dawna nie padało.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nie tak dawno pojechaliśmy po specjalną ziemie wymieszana z algami , kupiliśmy 350kg.
Nawet nie wiedziałam ze tyle rodzai istnieje :shock: Wrócimy tam by kupić ściółkę.
Jak się kupuje luzem cena jest bardzo atrakcyjna.

Obrazek

Obrazek

Tuz obok, jest mój ulubiony różany skwerek. Niektóre róże pięknie kwitną. Moj M padł na kolana przed angielka "Golden celebtation" , zamówił sobie na jesień 2 . Mnie się spodobała "Pacifique dream", miejsce mam na nowej rabatce. ;:224

Obrazek

Obrazek

I trochę miłości... ;:167

Obrazek

Obrazek

a teraz coś ode mnie

angielka L D Braithwaite

Obrazek

Moja ukochana "betty boop"

Obrazek

liana "boby james"

Obrazek

rabatka z 4 angielkami na czele, z tylu 2 nowe róże , tam mam miejsce.

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”