Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Sunrise
200p
200p
Od: 25 sty 2010, o 19:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Dynia - wszystko o odmianach

Post »

Jak będzie czym to na pewno się pochwalę :D

Esmeralda szczęściara z Ciebie, że Ci się przestrzeń życiowa powiększa :D A jakie dynieczki masz w tym roku?
Esmeralda
500p
500p
Od: 12 maja 2008, o 14:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No to czekam, czekam niecierpliwie na fotecki ...
Co do nasion - nie wiem jeszcze :oops: bo mam obiecane i dostanę w kwietniu dopiero i chyba wtedy też od razu wysieje na rozsadę.
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p
Od: 29 sie 2010, o 11:30

Post »

Dzięki dziewczyny, ja też sobie wszystko skrzętnie notuję. Mam tylko nadzieję, że jak uda mi sie ją wyhodować, to podpowiecie, co z niej potem wyczarować ;:137
Ale się zagalopowałam, jeszcze nasiona w torebce, a ja z tematem konsumpcyjnym wyskoczyłam :;230
pozdrawiam, Anita
Awatar użytkownika
Sunrise
200p
200p

Post »

Nitka ciągle myślę o tym jakie dania z nich robię, nawet planuje całe menu :;230 Czytam też blogi kulinarne, a na stronie Bea w Kuchni to mi prawie ślina kapie...
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p

Post »

Ooo, na tej stronie mnie jeszcze nie było, dzięki sun :wink: No to znikam na dłuższą chwilę.. :;230
pozdrawiam, Anita
Awatar użytkownika
Sunrise
200p
200p

Post »

Przejrzyj sobie festiwal dynii z ostatnich trzech lat, co roku inne przepisy :D
Ania D.
500p
500p
Od: 16 lut 2008, o 20:03

Post »

Nitka, dynia należy do wyjątkowo wszechstronnych warzyw. W zależności od odmiany można z niej zrobić zupę (na słodko, ostro i na zwyczajnie :D ), upiec ? kombinacji przypraw i dodatków jest mnóstwo, ugotować na parze (tu niezrównana jest Hokkaido), zrobić z niej potrawkę, dodać do podłoże (najlepsza tu jest Hokkaido), zrobić z warzywami duszonymi, zjeść na surowo czy dodać do surówki, zrobić sok, dżem, zrobić w occie. Oczywiście dynie to też dodatek do ciast, ciasteczek, deserów. Odmian dyni jest chyba ponad 500, więc wybór smaków, kolorów, kształtów i gabarytów jest ogromny. Warto samemu poeksperymentować, ale na początek najlepiej zacząć od Hokkaido, nie ma wg mnie lepszej i bardziej uniwersalnej dyni. Nie polecam uprawy bardzo dużych odmian, bo wg mnie z szybkim przerobieniem na raz całej masy jest kłopot (chyba, że ktoś robi mus do słoików lub dżem). Ja z ulgą zrezygnowałam z uprawy melonowej, do tej pory mąż chciał, by ją sadzić, w tym roku zgodnie stwierdziliśmy, że żegnamy ją na zawsze :heja
Chudziak, postaram się coś wklepać, chociaż ja wszystko robię na oko i nie korzystam nigdy z gotowych przepisów. Na pewno warto zerknąć na stronę Bei, gdzie są przepisy dyniowe i mnóstwo linków do innych stron z takowymi (http://www.beawkuchni.com/?s=dynia ).
Loeb, podobne do nasion Kuri ma Triamble i Pink Jumbo Banana ? nie są zupełnie takie same, bo są nieco bardziej krępe, czasami nieco grubsze ? ale generalnie są podobne. Innych podobnych nie kojarzę.
Tula, generalnie do pieczenia lepsze są ?suche odmiany? jak Table Ace Acorn Squash, Hokkaido, Jumbo Pink Banana. Mokre (jak melonowa, Moscate de Provence) puszczają dużo soku podczas pieczenia i całość robi się mniej smaczna (wg mnie) - ale co kto lubi. Najbardziej uniwersalna, jak pisałam, jest Hokkaido. Do przetworów dobre te ?mokre? i duże, ale inne też możesz przerobić w ten sposób.
Pelasia, Justynka podobna jest do Hokkaido, jest uniwersalna w kuchni ? nadaje się do zup, pieczenia, duszenia etc.
Fajnie poczytać, że tyle jest zakręconych dyniomaniaków :D
wegetarianka
200p
200p
Od: 19 wrz 2010, o 23:49

Post »

No właśnie, fajnie, że jest taka grupa wsparcia, jakby mnie ktoś chciał puknąć w łeb :D
Co do Hokkaido, to powiem tak: wiem, że ma wielu zwolenników i sama również się do nich zaliczam, ale są ludzie, którym może nie posmakować (ma bardzo wyraźny smak) i ja to rozumiem, można się też nią przejeść, zwłaszcza jeśli ma się tylko tę odmianę, a trafi nam się urodzaj owoców. Dlatego tych, którzy nie mieli z nią do tej pory do czynienia i nastawiają się tylko na nią namawiałabym do jeszcze 2 różnych odmian, by w kulinariach je łączyć w różnych proporcjach.
Moja córa stwierdziła, że dyni nie lubi /dla niej dynia to hokkaido właśnie/, ale zamierzam ją zaangażować do siania, podlewania, zapylania kwiatków itd z nastawieniem na zabawę, mam nadzieję, że przekonam ją do dyń w ten sposób.
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p

Post »

Ania, ale ja właśnie mam tego giganta. Czytałam tu wcześniej o Hokkaido, ale jeszcze się wahałam, czy dać się ponieść temu 'szaleństwu' :wink: :D , jakim jest dla mnie dynia i stwierdziłam, że poczekam do przyszłego roku. Potem znowu wracałam do dyniowego wątku (to było silniejsze :;230 ) i czytałam sobie i czytałam i w końcu podczas akcji z nasionami zamówiłam Italian Gigant,a niech tam - raz kozie śmierć :;230 ,ale bardzo, bardzo się cieszę ;:138 Hokkaido zaproszę do siebie w przyszłym roku. :wink: A jak bardzo wsiąknę (na co się zanosi :D ), to pewnie i parę innych odmian razem z nią. :tan
pozdrawiam, Anita
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2009, o 15:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A właśnie, z jednej rośliny ile może być dyniek ?
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
Ania D.
500p
500p
Od: 16 lut 2008, o 20:03

Post »

Wegetarianka, z tym co napisałaś "można się też nią przejeść, zwłaszcza jeśli ma się tylko tę odmianę" zgadzam się w całości. Dlatego ja ciągle szukam dla siebie nowych odmian. Hokkaido jest naszą główną, dobrze się przechowuje i bardzo nam odpowiada jej smak, ale nie wyobrażamy sobie, by nie mieć innych.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

:wit Ja skusiłam się na dwa rodzaje dyń,Justynka i Atlantik Gigant.(Z Akcji Wymiany Nasion)Co powiecie o walorach tych dyń?
To moja pierwsza przygoda z dyniami.Podobają mi się dynie w kształcie gruszek,słyszałam że są smaczne.Ale to w nastepnym odcinku ,z braku miejsca na działce.Giganta chcę posadzić w kompostowniku a Justynke w specjalnie zrobionej skrzyni.
Asia
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p

Post »

A własnie, co do miejsca. Wymyśliłam sobie, że dynie i arbuzy posadzę na łące. Tzn. M przekopie kawałek, wybierze ziemie i w zamian nasypiemy kompostowej ziemi wymieszanej z końskim obornikiem. Trawa będzie wykoszona. Będą miały dużo przestrzeni i słońca. Czy to dobry pomysł jest, czy niekoniecznie..?
pozdrawiam, Anita
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

:wit Często widzę jak dynie rosną np.w rowach, albo na nasypach koło domu,więc w trawie też będzie ok.
Ale ja jestem nowicjuszką w uprawie dyń...ale takie są moje obserwacje
Asia
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p

Post »

No tak sobie myślę, że chyba dobrze by im tam było, ale ciekawam opini wprawionych :wink:
pozdrawiam, Anita
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”