A dzisiaj obiadek sobie wymyśliłam
Jesienny krupnik na podrobach z suszonymi grzybami
20 dkg drobiowych żołądków
pól szklanki kaszy perłowej
kilka suszonych grzybów
włoszczyzna,sól,pieprz, zielenina do posypania
Grzybki myję i moczę 2 godziny. Do grzybów i wody z moczenia dokładam umyte żołądki, dolewam wody i gotuję pół godziny.Dodaję włoszczyznę, opłukaną kaszę, sól,pieprz. Wszystko wolno gotuję do miękkości. Wyjmuje włoscyznę. Marchewkę kroję na kawałeczki, grzybki w paseczki i do zupy.Dosmaczam.
W miseczce posypuję koperkiem z zamrażarki. Można zrobić też kleks z dobrej śmietany.
Ryba zapiekana pod chrzanową pierzynką
kg świeżej ryby /najczęściej u mnie pstrąg lub łosoś/
20 dkg masła
2 łyżki tartej bułki
2 łyżki tartego chrzanu
2 jajka
sok z cytryny
sól.pieprz
oliwa do formy
Rybę czyszczę, osuszam na papierowym ręczniku. Formę do zapiekania skrapiam oliwą. Ryby solę i pieprzę, skrapiam sokiem z cytryny i układam w formie. /ryba w całości lub w dzwonkach/. Masło ucieram blenderem,dodaje tartą bułkę, chrzan,żółtka, trochę soli i miksuję. W osobnym naczyniu ubijam pianę z białek i łączę z masą chrzanową, którą przykrywam ryby.
Formę wkładam do nagranego piekarnika i zapiekam 30 minut w temperaturze 220-200 stopni.
Dzisiaj rybę podałam z fasolą na sypko i kuskusem z rodzynkami i prażonymi migdałami, doprawionym na ostro
A na deser był kieliszek porto
