Moja domowa piekarnia - AnaKa

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3892
Od: 21 maja 2009, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

Asiu, rozumiem.Choroba dziecka to bardzo stresujący czas :(
Mam nadzieję,że już jest ,po ' :D

Z tym częstowaniem przez komputer to rzeczywiście problem i może ktoś już nad tym pracuje :wink:
Zapraszam
Moje wątki
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3892
Od: 21 maja 2009, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

A dzisiaj obiadek sobie wymyśliłam ;:137

Jesienny krupnik na podrobach z suszonymi grzybami

20 dkg drobiowych żołądków
pól szklanki kaszy perłowej
kilka suszonych grzybów
włoszczyzna,sól,pieprz, zielenina do posypania

Grzybki myję i moczę 2 godziny. Do grzybów i wody z moczenia dokładam umyte żołądki, dolewam wody i gotuję pół godziny.Dodaję włoszczyznę, opłukaną kaszę, sól,pieprz. Wszystko wolno gotuję do miękkości. Wyjmuje włoscyznę. Marchewkę kroję na kawałeczki, grzybki w paseczki i do zupy.Dosmaczam.
W miseczce posypuję koperkiem z zamrażarki. Można zrobić też kleks z dobrej śmietany.

Obrazek








Ryba zapiekana pod chrzanową pierzynką

kg świeżej ryby /najczęściej u mnie pstrąg lub łosoś/
20 dkg masła
2 łyżki tartej bułki
2 łyżki tartego chrzanu
2 jajka
sok z cytryny
sól.pieprz
oliwa do formy

Rybę czyszczę, osuszam na papierowym ręczniku. Formę do zapiekania skrapiam oliwą. Ryby solę i pieprzę, skrapiam sokiem z cytryny i układam w formie. /ryba w całości lub w dzwonkach/. Masło ucieram blenderem,dodaje tartą bułkę, chrzan,żółtka, trochę soli i miksuję. W osobnym naczyniu ubijam pianę z białek i łączę z masą chrzanową, którą przykrywam ryby.

Obrazek Obrazek

Formę wkładam do nagranego piekarnika i zapiekam 30 minut w temperaturze 220-200 stopni.

Obrazek

Dzisiaj rybę podałam z fasolą na sypko i kuskusem z rodzynkami i prażonymi migdałami, doprawionym na ostro

Obrazek

A na deser był kieliszek porto ;:224
Zapraszam
Moje wątki
Awatar użytkownika
rosea
200p
200p
Posty: 322
Od: 27 lut 2008, o 20:52
Lokalizacja: Mazowsze

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

Anaczko, dziękuję za przepis na chlebek. Wykorzystam na pewno, bo zrobił na mnie niesamowite wrażenie. Sałata też inspirująca. Pozdrawiam.
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3892
Od: 21 maja 2009, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

Rosea, cieszy mnie,że chcesz się z nim zmierzyć ;:138

Ciasto musi być klejące i nie zrażaj się tym.Mąki podsypuj do wyrabiania jak najmniej,a najlepiej niech wyrabia za Ciebie mikser.Pokaż swój chlebek jak upieczesz.
Powodzenia :uszy
Zapraszam
Moje wątki
Awatar użytkownika
jardin
1000p
1000p
Posty: 1265
Od: 7 sie 2007, o 14:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Pomorskie

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

krupniczek - mniam. Ja też zawsze dodaję suszone grzyby ;)
rybka - szok ile Aniu w Twoim wątku można się dowiedzieć i nauczyć. Ja jestem z tych co ryby mogą 7 dni w tygodniu. Przepis już mi się podoba i przy najbliższej okazji wypróbuję.
Pozdrawiam
Aśka
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3892
Od: 21 maja 2009, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

Asiu, dzięki za miłe słowa :oops:
Ryba w tej wersji jest naprawdę smaczna, soczysta i trochę inna ,niż oklepana smażona z patelni.Polecam :D

A dzisiaj zrobiłam eklerki.
Dawno już nie robiłam ptysiowego ciasta i postanowiłam do niego wrócić.
Robi się bardzo szybko i prosto. A z tej porcji wychodzi 15-18 eklerek,w zależności jakie duże je zrobimy.

Składniki na ciasto:
szklanka mąki pszennej,szklanka wody,125g masła, 4 jajka

W garnku gotuje wodę z masłem. Na wrzącą sypie make i cały czas mieszam,żeby nie było grudek i żeby ciasto się nie przypaliło.Powinno być szkliste i odchodzić od garnka. Studzę je. Potem miksuję z jajkami. Masę wyciskam na blachę szprycą. Piekę 20 minut w 200 stopniach.
Kroję każdą eklerkę na pół i nadziewam masą - bitą śmietaną lub budyniem.
Smacznego ;:137

Obrazek
Zapraszam
Moje wątki
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2515
Od: 19 cze 2009, o 01:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Tczew

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

:wit Eklerki, mniam mniam :tan
Aniu, dawno mnie nie było a Ty tu takie pyszności serwujesz ;:108
Moje Kochane Storczyki ;:167

Pozdrawiam serdecznie, Asia :)
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3892
Od: 21 maja 2009, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

Asiu,fajnie,że wpadłaś ;:7
Eklerki domowe polecam ;:108

A to mój chleb z płatkami owsianymi na zakwasie
Jedna z propozycji kolejnej edycji Weekendowej Piekarni

Obrazek

300 g mleka
100 g płatków owsianych
150 g wody letniej
200 g zakwasu
600 g mąki chlebowej
50 g mąki żytniej jasnej
15 g soli
3 łyżki miodu,melasy lub cukru

Mleko zagrzałam,namoczyłam w nim płatki owsiane i zostawiłam do wystygnięcia.W misce połączyłam wszystkie składniki, ciasto wyjęłam na stolnicę i wyrabiałam prawie 15 minut - nie powinno być klejące.
powrotem do naoliwionej miski i zostawiłam do wyrośnięcia aż podwoi objętość / 3-4 godziny/.Po tym czasie powrotem na blat, odgazowałam i złożyłam, włożyłam do formy - piekłam w okrągłej misce, i do ponownego wyrośnięcia na taki sam czas.
Piekarnik nagrzałam do 210 stopni, naparowałam i chleb do środka.Piekł się 40 minut.
Jest bardzo pulchny i smaczny.
Jeżeli chcemy skrócić czas wyrastania, trzeba dodać drożdże. ;:137



Obrazek
Zapraszam
Moje wątki
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2515
Od: 19 cze 2009, o 01:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Tczew

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

Aniu, Twój chlebek wygląda bardzo apetycznie, pozwolisz, że się poczęstuję ;:108

Obrazek
Moje Kochane Storczyki ;:167

Pozdrawiam serdecznie, Asia :)
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3892
Od: 21 maja 2009, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

Asiu, bardzo proszę.Miło Ciebie gościć przy moim stole, skoda,że jedynie wirtualnym ;:36
Zapraszam
Moje wątki
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2515
Od: 19 cze 2009, o 01:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Tczew

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

Mi również przykro, może kiedyś będzie jeszcze okazja i spotkamy się, kto wie ;)
Moje Kochane Storczyki ;:167

Pozdrawiam serdecznie, Asia :)
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3892
Od: 21 maja 2009, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

Mam ,pęd' na ryby i kolejny obiad rybny to Karasie pieczone w śmietanie

Karasie kupiłam na rynku. Najbardziej lubię świeże ryby, dlatego decyzja była szybka.
Przepis jest stary i pochodzi z Rosji.
Po sprawieniu ryby nasoliłam i posypałam pieprzem.Przygotowałam panierkę - cebulę podsmażyłam na maśle / używam klarowanego/. Kiedy ostygła dodałam surowe jajko, wymieszałam i posoliłam. W tym obtoczyłam ryby i posypałam tartą bułką.Następnie je usmażyłam na złoto z obu stron.

Obrazek

Gęstą śmietanę wymieszałam z solą, pieprzem i gałką muszkatołową.Ryby włożyłam do naczynia żaroodpornego i polałam je śmietaną, na to wysypałam resztę cebuli i tartej bułki z panierowania. Zapiekałam 30 minut w piekarniku.


Obrazek

Posypałam koperkiem.Zaserwowałam z pieczonymi ziemniaczkami i sałatą. ;:137

Obrazek
Zapraszam
Moje wątki
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2515
Od: 19 cze 2009, o 01:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Tczew

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

No to mam z rana ślinotok Aniu , takie pyszności zaserwowalaś ;:138
Dobrze, że już po śniadaniu jestem ;)
Chyba muszę gdzieś poszukać i kupić Karasie albo lepiej męża poprosić, bo tu u mnie ciężko z rybami, w pobliżu mnie tylko jedno miejsce jest a i wybór ograniczony,
A powiedz mi, czy pstrąg pasowałby do tego ?
Moje Kochane Storczyki ;:167

Pozdrawiam serdecznie, Asia :)
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3892
Od: 21 maja 2009, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

Asiu, u mnie na rynek raz w tygodniu przyjeżdża Pan, który ma pyszne,świeże ryby. Nie mogę się im oprzeć.Poza tym karasie można kupić w markecie.
Ten przepis to mówi wyraźnie o karasiach, ale pstrąg też będzie na miejscu.To też ryba słodkowodna.
POlecam :uszy
Zapraszam
Moje wątki
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2515
Od: 19 cze 2009, o 01:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Tczew

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

Na pewno skorzystam z przepisu :D
Moje Kochane Storczyki ;:167

Pozdrawiam serdecznie, Asia :)
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”