Ciemiernik(Helleborus) cz.1

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ciemiernik Helleborus cz. II

Post »

Kiedy się wysiewa nasiona ciemiernika białego i w jakich warunkach?
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ciemiernik biały u mnie sieje się sam
Obrazek

Siałam kiedyś inną odmianę - nasiona wymagają stratyfikacji, powinny być wysiewane od razu po zebraniu. Informacje podają,że wysuszenie dość znacznie obniża zdolność do kiełkowania, niekiedy przelegują w ziemi przez dwa sezony.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

To nie jest biały( H.niger), tylko wschodni (H.orientalis) w kolorze białym.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Dziękuję .. ot widzisz a kupowałam jakiś czas temu jako biały i taką też ma etykietę ...
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

ewkapaw pisze:Proszę podpowiedzieć mi czym opryskać ciemierniki , bo grzyb je zaatakował . Są wstrętne i nie wiem jak będzie z ich kwitnieniem . Biały kwitnie trochę porażony , ale orientalne są ;:222
Środkiem przeciw grzybom rzecz jasna... Czyli jakimś preparatem azolowym, na przykład fenbukonazolem.

A tu dwa egzemplarze wschodniego (chyba):

Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
ewkapaw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2008, o 09:18

Post »

Piękne są Twoje ciemierniki ;:333
Dziękuję za podpowiedź .
Pozdrawiam EWA
Spis linków
majreg
200p
200p
Od: 11 maja 2015, o 09:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Czy to jest ciemiernik orientalny? Ma taki biało-żółty kolor i kwiaty pojawiają się przed liśćmi. Słabo widać, bo fotka robiona z góry ale może ktoś wie. Obrazek
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2013, o 09:33

Post »

Zakupiłam nasiona korsykańskiego. No suche jak nic :? Tak myślę czy je nie namoczyć przed wysianiem do doniczki. Chciałabym donicę przezimować w chłodnej altance. Wg poradników z ogrodniczego będę czekać nawet 3 lata na kwiaty...na rośliny, może do lata. Czy może jednak wpakować nasiona do lodówki? Na działce nie mam jak pilnować wilgotności ziemi..z drugiej jednak strony natura pilnuje tak sobie a część nasion wzrasta.
Sadzonkę białego ususzyłam w ubiegłym roku.
Pozdrawiam Jola
andrzejm1954
100p
100p
Od: 1 lut 2015, o 21:37

Post »

Mamy 22 listopad 2015 a we Wrocławiu kwitnie ciemiernik
Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam! Andrzej
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nic dziwnego, bo jest to stara odmiana ciemiernika białego 'Praecox' która normalnie kwitnie właśnie jesienią październik/ listopad.Pojedyncze kwiatki, które nie zdążyły jesienią wykształca jeszcze wiosną.Mam ją od wielu lat, ale ostatnio zmarniała w szponach korzeni olbrzymiego jaśminowca.Przesadziłam co zostało do doniczki, by uratować za wszelką cenę, bo sprzedaży tej odmiany nigdy nie spotkałam.Poznać można ją po nieco węższych, jaśniejszych i matowych liściach niż te później kwitnące nowsze odmiany, które pędzone są do sprzedaży w okresie Bożego Narodzenia.Nowsze odmiany mają też nieco większe kwiaty i ciemniejsze, bardziej błyszczące liście. Tu więcej o tej odmianie http://www.florini.pl/blog/ciemiernik-b ... polecenia/
andrzejm1954
100p
100p

Post »

Bardzo dziękuję za informację. Myślałem, że mam taki sam tylko, że mój to kwitnie luty marzec. Jak na nie patrzę to nie widzę różnicy w wyglądzie. A może są podobne tylko kwitną w różnym czasie?
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ten ostatni to do rozpoznania
Pozdrawiam! Andrzej
andrzejm1954
100p
100p

Post »

Teraz się przyjrzałem. Jest różnica
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam! Andrzej
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niestety żaden z Twoich ciemierników nie jest odmianą 'Praecox'.Ten ostatni to ciemiernik wschodni.
Tak z punktu widzenia przeciętnego laika rzeczywiście trudno je rozpoznać, bo kwiaty mają identyczne, tylko po liściach i terminie kwitnienia to możliwe.Wiele osób nawet nie wie o jej istnieniu, bo wyparły ją z rynku nowe odmiany.Nowe odmiany kupowane zimą w czasie kwitnienia są pędzone i posadzone później do gruntu, a nawet doniczki normalnie zakwitają wiosną w lutym marcu, jeśli oczywiście zima jest łaskawa i pąki nie zmarzną.
Odmianę Praecox uwielbiam za niezawodne kwitnienie, oczywiście musi być latem podlewany, bo wtedy wykształca pąki kwiatowe.U mnie zaczął ginąć właśnie z braku wilgoci, którą pomimo podlewania wypijał potężny jaśminowiec.W obecnej sytuacji gdy zima przychodzi późno i najczęściej jest ciepły grudzień kwiatami można długo się cieszyć, dopiero styczniowe mrozy załatwiają kwiaty, najczęściej już jednak przekwitające.Wiosna ścina się zgniłe kwiaty i szystkie brzydkie liście.Szybko wyrastają nowe i całe lato kępa jest ozdobna.
andrzejm1954
100p
100p

Post »

Dziękuję za rozpoznanie. Mam jeszcze pytanie. Czy może być tak, że mój ciemiernik dopiero wypuści liście bo jak na razie to nie ma po nim śladu. Może tegoroczna susza go załatwiła i zostały mi tylko zdjęcia z lutego
i marca tego roku. ;:134
Pozdrawiam! Andrzej
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeżeli nie ma o tej porze liści to susza mogła go niestety zniszczyć, szczególnie młode słabo ukorzenione sadzonki.Często zdarza się, że o ciemiernikach latem się po prostu zapomina, a to błąd.Może jeszcze coś wiosną się pokazać, jednak bardzo trudno odbudować ten typ rośliny jeśli zmarnieje i trwa długo, więc radzę kupić nowe.
Zablokowany

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”