Kawon ( arbuz ) - część 8
Re: Kawon ( arbuz ) - część 8
Seba super

- hanusia19888
- 100p

- Od: 6 kwie 2017, o 14:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Hej
Mam takie pytanie
Jestem na działce najwcześniej o 17.30... Arbuzy dobrze wyglądają o tej porze. Czy mogę mieć f... (boje się napisać ) ? Mam już 9 owoców wielkości dużego grejpfruta, a małych wielkości piłki tenisowej chyba z 40
Byłabym bardzo smutna, gdy nie udało mi się zjeść własnego arbuza w tym roku
o której godzinie wasze arbuzy znów wyglądają jakby nigdy nic?

Hanuśka
-
Drapichrust
- 100p

- Od: 13 kwie 2015, o 20:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Sky_1989, z tymi zamkniętymi opakowaniami to też nic pewnego. W tym roku u mnie jakaś plaga, chyba krasnoludki mi podłożyły nasiona mieszańców. Kupiłem nasiona żółtego patisona Orange z firmy L... Zasiałem tylko jeden krzak, nie potrzebowałem więcej. No to wyrosły jakieś bambaryły, jak otyłe cukinie. Na razie rosną, jak będą ważyły po 10-15 kilo (bo tak się zapowiadają) to im wyślę w prezencie.
Kolejna wtopa to cukinie Astra i Atena z lubianej
firmy P... Zasiałem po dwa krzaki, tylko jeden z każdej odmiany ma cechy właściwe. Jeden z krzaków ma milion drobnych liści i kwiatów męskich ale nie owocuje. Kolejna porażka to cukinia Nimba z pewnej mniej znanej firmy. Nimby to nie przypomina.
Nie mamy żadnej gwarancji na to, że firmy sprzedają nam w stu procentach sprawdzone nasiona. Firma L... na moją reklamację odpisała mi, że u nich są takie standardy, że to nie mogło się stać i reklamacji nie uznają. Jednocześnie na pocieszenie mogą mi wysłać paczkę nasion tej odmiany
Nie siałem pod wpływem środków odurzających, nie mam nasion ze swojego zbioru które mogłem pomylić i w związku z planowaną niewielką ilością krzaków siałem wyjątkowo skrupulatnie, pilnując, by nic nie pomieszać.
Teraz w temacie arbuzów, moje poletko w końcu ładnie zarosło i pokazały się arbuzy. Największe owoce ma Złoto Wolicy, następnie Janosik. Bingo i Orangeglo dopiero wykształca kwiaty żeńskie. Jak na późny siew i problemy ze wschodami i tak się cieszę z efektów.
Poletko ok. 2mX14m:

Kolejna wtopa to cukinie Astra i Atena z lubianej
Nie mamy żadnej gwarancji na to, że firmy sprzedają nam w stu procentach sprawdzone nasiona. Firma L... na moją reklamację odpisała mi, że u nich są takie standardy, że to nie mogło się stać i reklamacji nie uznają. Jednocześnie na pocieszenie mogą mi wysłać paczkę nasion tej odmiany
Nie siałem pod wpływem środków odurzających, nie mam nasion ze swojego zbioru które mogłem pomylić i w związku z planowaną niewielką ilością krzaków siałem wyjątkowo skrupulatnie, pilnując, by nic nie pomieszać.
Teraz w temacie arbuzów, moje poletko w końcu ładnie zarosło i pokazały się arbuzy. Największe owoce ma Złoto Wolicy, następnie Janosik. Bingo i Orangeglo dopiero wykształca kwiaty żeńskie. Jak na późny siew i problemy ze wschodami i tak się cieszę z efektów.
Poletko ok. 2mX14m:

Drapichrust czyli niczego nie można być pewnym...tylko co z ludźmi , którzy np sprzedają rozsady...to jest jakieś chore...
Hanusia u mnie te zwiędnięte liście po kilku dniach żółkną i usychają od strony serca rośliny, także jakbyś miała f....;) to będziesz widzieć usychające licie stopniowo wzdłuż pędu. Pociesze Cie,że np u mnie f....wystąpiła tylko na 3 krzakach pod małym tunelem.Pod dużym i w gruncie w ogóle jej nie ma, więc skoro nie widzisz objawów to pewnie u Ciebie też jest w porządku:)
Hanusia, Drapichrust piękne arbuzy

Hanusia u mnie te zwiędnięte liście po kilku dniach żółkną i usychają od strony serca rośliny, także jakbyś miała f....;) to będziesz widzieć usychające licie stopniowo wzdłuż pędu. Pociesze Cie,że np u mnie f....wystąpiła tylko na 3 krzakach pod małym tunelem.Pod dużym i w gruncie w ogóle jej nie ma, więc skoro nie widzisz objawów to pewnie u Ciebie też jest w porządku:)
Hanusia, Drapichrust piękne arbuzy
- seba1999
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 16 sty 2014, o 20:10
Ale macie piękne arbuzy
Aga kiedyś kupowałem rozsadę Rosario- okazał się zwykłym sklepowym.
Powiedziałem sobie, że nigdy więcej
Aga kiedyś kupowałem rozsadę Rosario- okazał się zwykłym sklepowym.
Powiedziałem sobie, że nigdy więcej
Seba qrcze , ale oszusty...ja tego nie rozumiem przecież jak raz oszuka to więcej nikt od niego nie kupi.Pewnie liczy na to,że ludzie się nie znają....Ile płaciłeś za taką sadzonkę? jakiej była wielkości?
- seba1999

- Od: 16 sty 2014, o 20:10
Nic nowego, zawsze oszukiwali. Czy to arbuzy, pomidory czy papryka .
Od tego roku zrobiłem rozsady dosłownie wszystkiego co uprawiam , mam piekne warzywa jak nigdy przedtem
Sadzonki miały ponad dziesięć centymetrów .
Od tego roku zrobiłem rozsady dosłownie wszystkiego co uprawiam , mam piekne warzywa jak nigdy przedtem
Sadzonki miały ponad dziesięć centymetrów .
- elaos
- 500p

- Od: 10 kwie 2016, o 17:03
U mnie dziś tak leje, ze nawet nie da się wyjść zobaczyć co słychać na ogrodzie. Z jednej strony dobrze, bo już przymierzałam się do podlewania. Nową stronkę do zakupu nasion sobie zapisałam, a starą wyrzuciłam.
Jak świat światem zawsze oszukiwali i będą oszukiwać, zmieni nazwę i dalej będzie sprzedawał. Nikt go do sądu za parę nasion nie poda i tak się buja.
Też się zakręciłam w temacie arbuzów. Już planuję na przyszły rok ograniczyć pomidory, kapusty i marchewki i zacząć zabawę z melonami i kawonami. Na pewno pobawię się ze szczepieniem i Polyversum.
Co do nasion to miałam w tym roku spróbować z kalafiorem Romanescu, żadne nasiono nie skiełkowało, ani w ziemi ani na waciku. Kupione w sklepie, oryginalne opakowanie, znanego producenta i też jedno wielkie rozczarowanie.
Jak świat światem zawsze oszukiwali i będą oszukiwać, zmieni nazwę i dalej będzie sprzedawał. Nikt go do sądu za parę nasion nie poda i tak się buja.
Też się zakręciłam w temacie arbuzów. Już planuję na przyszły rok ograniczyć pomidory, kapusty i marchewki i zacząć zabawę z melonami i kawonami. Na pewno pobawię się ze szczepieniem i Polyversum.
Co do nasion to miałam w tym roku spróbować z kalafiorem Romanescu, żadne nasiono nie skiełkowało, ani w ziemi ani na waciku. Kupione w sklepie, oryginalne opakowanie, znanego producenta i też jedno wielkie rozczarowanie.
Pozdrawiam-Ela
Prawdziwie wielki jest ten człowiek, który chce sie czegoś nauczyć.
Prawdziwie wielki jest ten człowiek, który chce sie czegoś nauczyć.
Wokan, Rolnik90 czy jesteście zainteresowani podziałem tej podkładki na 3 osoby? To wyszłoby po 83 nasiona na głowę. Bo też będę chciał szczepić.
Jeżeli będzie nadmiar nasion, mogę się dołączyć do podziału.
-
rolnik90

- Od: 7 kwie 2011, o 19:21
Ja nic przeciwko nie mam aby podzielić na 3 osoby, co do 4 to może być za mało nasion . Pytanie czy wokan bedzie chciał, ja się dostosuje do niego. 
Piotr
- Ginka

- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Boże ale rok, zimne noce i kiepskie dnie...i jak tu zawiązki mają rosnąć.
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
-
Krasny
- 500p

- Od: 2 gru 2012, o 11:31
Niestety to samo u mnie. Mimo, że pod folią to nocą temperatura spada do 9 stopni. Owoce leżą i nie bardzo chcą rosnąć. Złoto Wolicy to już właściwie trup. Rosario i Janosik jakoś się trzymają, ale większość owoców to może we wrześniu dojrzeje. W tym miesiącu liczę na jednego rosario właśnie. Ten sezon arbuzowy nie rozpieszcza. Oby przyszły był lepszy
Też w tym roku wysiałem większość warzyw i tak w 1/3 przypadków mam silne wątpliwości co do odmiany. Na pewno zrobili mnie w balona na części dyń. Krzaczaste puściły piękne dłuuugie pędy, a cukinie mają inne kolory. Na pocieszenie zostaje dreszczyk emocjii : jadalne będzie, czy nie? 
Moje arbuzy przestały rosnąć ponieważ cały czas pogoda jest beznadziejna, jest zimno i bez słońca a szczęście dzisiaj jest w miarę pogoda jest słońce a arbuzy są w folii, na dzien dzisiejszy mam 3 pewniaki. 2 sa wielkości mniejszej piłki nożnej a jeden jest wielkosci czereśni, wczoraj się zawiązał jakimś cudem. Ale nie jestem rozczarowany ponieważ ostatnio przeglądałem i widziałem około 4 kolejnych kwiatów żeńskich.
Miejmy nadzieje ze pogoda w sierpniu będzie znacznie lepsza i zdążę zjes swojego pierwszego Rosario w sierpniu
Pozniej wstawię zdjęcia