Kawon ( arbuz ) - część 8

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
sky_1989
200p
200p
Od: 20 mar 2017, o 17:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kawon ( arbuz ) - część 8

Post »

Seba super ;:138 ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
hanusia19888
100p
100p
Od: 6 kwie 2017, o 14:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Hej :) Mam takie pytanie :) Jestem na działce najwcześniej o 17.30... Arbuzy dobrze wyglądają o tej porze. Czy mogę mieć f... (boje się napisać ) ? Mam już 9 owoców wielkości dużego grejpfruta, a małych wielkości piłki tenisowej chyba z 40 :D Byłabym bardzo smutna, gdy nie udało mi się zjeść własnego arbuza w tym roku :( o której godzinie wasze arbuzy znów wyglądają jakby nigdy nic?
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Hanuśka
Drapichrust
100p
100p
Od: 13 kwie 2015, o 20:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Sky_1989, z tymi zamkniętymi opakowaniami to też nic pewnego. W tym roku u mnie jakaś plaga, chyba krasnoludki mi podłożyły nasiona mieszańców. Kupiłem nasiona żółtego patisona Orange z firmy L... Zasiałem tylko jeden krzak, nie potrzebowałem więcej. No to wyrosły jakieś bambaryły, jak otyłe cukinie. Na razie rosną, jak będą ważyły po 10-15 kilo (bo tak się zapowiadają) to im wyślę w prezencie.
Kolejna wtopa to cukinie Astra i Atena z lubianej :wink: firmy P... Zasiałem po dwa krzaki, tylko jeden z każdej odmiany ma cechy właściwe. Jeden z krzaków ma milion drobnych liści i kwiatów męskich ale nie owocuje. Kolejna porażka to cukinia Nimba z pewnej mniej znanej firmy. Nimby to nie przypomina.
Nie mamy żadnej gwarancji na to, że firmy sprzedają nam w stu procentach sprawdzone nasiona. Firma L... na moją reklamację odpisała mi, że u nich są takie standardy, że to nie mogło się stać i reklamacji nie uznają. Jednocześnie na pocieszenie mogą mi wysłać paczkę nasion tej odmiany ;:223
Nie siałem pod wpływem środków odurzających, nie mam nasion ze swojego zbioru które mogłem pomylić i w związku z planowaną niewielką ilością krzaków siałem wyjątkowo skrupulatnie, pilnując, by nic nie pomieszać.

Teraz w temacie arbuzów, moje poletko w końcu ładnie zarosło i pokazały się arbuzy. Największe owoce ma Złoto Wolicy, następnie Janosik. Bingo i Orangeglo dopiero wykształca kwiaty żeńskie. Jak na późny siew i problemy ze wschodami i tak się cieszę z efektów.

Poletko ok. 2mX14m:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
sky_1989
200p
200p

Post »

Drapichrust czyli niczego nie można być pewnym...tylko co z ludźmi , którzy np sprzedają rozsady...to jest jakieś chore...
Hanusia u mnie te zwiędnięte liście po kilku dniach żółkną i usychają od strony serca rośliny, także jakbyś miała f....;) to będziesz widzieć usychające licie stopniowo wzdłuż pędu. Pociesze Cie,że np u mnie f....wystąpiła tylko na 3 krzakach pod małym tunelem.Pod dużym i w gruncie w ogóle jej nie ma, więc skoro nie widzisz objawów to pewnie u Ciebie też jest w porządku:)
Hanusia, Drapichrust piękne arbuzy ;:138 ;:63 ;:138
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

Ale macie piękne arbuzy :D ;:138

Aga kiedyś kupowałem rozsadę Rosario- okazał się zwykłym sklepowym.
Powiedziałem sobie, że nigdy więcej ;:185
sky_1989
200p
200p

Post »

Seba qrcze , ale oszusty...ja tego nie rozumiem przecież jak raz oszuka to więcej nikt od niego nie kupi.Pewnie liczy na to,że ludzie się nie znają....Ile płaciłeś za taką sadzonkę? jakiej była wielkości?
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

Nic nowego, zawsze oszukiwali. Czy to arbuzy, pomidory czy papryka .
Od tego roku zrobiłem rozsady dosłownie wszystkiego co uprawiam , mam piekne warzywa jak nigdy przedtem :D

Sadzonki miały ponad dziesięć centymetrów .
Awatar użytkownika
elaos
500p
500p
Od: 10 kwie 2016, o 17:03

Post »

U mnie dziś tak leje, ze nawet nie da się wyjść zobaczyć co słychać na ogrodzie. Z jednej strony dobrze, bo już przymierzałam się do podlewania. Nową stronkę do zakupu nasion sobie zapisałam, a starą wyrzuciłam.
Jak świat światem zawsze oszukiwali i będą oszukiwać, zmieni nazwę i dalej będzie sprzedawał. Nikt go do sądu za parę nasion nie poda i tak się buja.
Też się zakręciłam w temacie arbuzów. Już planuję na przyszły rok ograniczyć pomidory, kapusty i marchewki i zacząć zabawę z melonami i kawonami. Na pewno pobawię się ze szczepieniem i Polyversum.
Co do nasion to miałam w tym roku spróbować z kalafiorem Romanescu, żadne nasiono nie skiełkowało, ani w ziemi ani na waciku. Kupione w sklepie, oryginalne opakowanie, znanego producenta i też jedno wielkie rozczarowanie.
Pozdrawiam-Ela

Prawdziwie wielki jest ten człowiek, który chce sie czegoś nauczyć.
Danivil
100p
100p
Od: 2 cze 2017, o 22:05

Post »

Wokan, Rolnik90 czy jesteście zainteresowani podziałem tej podkładki na 3 osoby? To wyszłoby po 83 nasiona na głowę. Bo też będę chciał szczepić.
mateos
200p
200p
Od: 12 mar 2016, o 20:40

Post »

Jeżeli będzie nadmiar nasion, mogę się dołączyć do podziału.
rolnik90
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2011, o 19:21

Post »

Ja nic przeciwko nie mam aby podzielić na 3 osoby, co do 4 to może być za mało nasion . Pytanie czy wokan bedzie chciał, ja się dostosuje do niego. :wink:
Piotr
rolnik90
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2011, o 19:21

Post »

Pytanie do fuzariowiczów, jak wam się trzymają arbuzy?
Piotr
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07

Post »

Boże ale rok, zimne noce i kiepskie dnie...i jak tu zawiązki mają rosnąć.
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
Krasny
500p
500p
Od: 2 gru 2012, o 11:31

Post »

Niestety to samo u mnie. Mimo, że pod folią to nocą temperatura spada do 9 stopni. Owoce leżą i nie bardzo chcą rosnąć. Złoto Wolicy to już właściwie trup. Rosario i Janosik jakoś się trzymają, ale większość owoców to może we wrześniu dojrzeje. W tym miesiącu liczę na jednego rosario właśnie. Ten sezon arbuzowy nie rozpieszcza. Oby przyszły był lepszy :) Też w tym roku wysiałem większość warzyw i tak w 1/3 przypadków mam silne wątpliwości co do odmiany. Na pewno zrobili mnie w balona na części dyń. Krzaczaste puściły piękne dłuuugie pędy, a cukinie mają inne kolory. Na pocieszenie zostaje dreszczyk emocjii : jadalne będzie, czy nie? :)
grimol
50p
50p
Od: 19 mar 2014, o 12:10

Post »

Moje arbuzy przestały rosnąć ponieważ cały czas pogoda jest beznadziejna, jest zimno i bez słońca a szczęście dzisiaj jest w miarę pogoda jest słońce a arbuzy są w folii, na dzien dzisiejszy mam 3 pewniaki. 2 sa wielkości mniejszej piłki nożnej a jeden jest wielkosci czereśni, wczoraj się zawiązał jakimś cudem. Ale nie jestem rozczarowany ponieważ ostatnio przeglądałem i widziałem około 4 kolejnych kwiatów żeńskich. :) Miejmy nadzieje ze pogoda w sierpniu będzie znacznie lepsza i zdążę zjes swojego pierwszego Rosario w sierpniu :) Pozniej wstawię zdjęcia
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”