Narcyzy,żonkile - cz. 1
- Locutus
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Żonkile i narcyzy
@ Doniek ? No cóż... Słówko ?żonkil? istnieje w języku polskim, jest spolszczeniem francuskiego słówka ?jonquille? oznaczającego właśnie gatunek narcyza, który swoją nazwę naukową wziął skądinąd od tegoż słówka (Narcissus jonquilla)... Więc nie widzę powodów, by go nie używać na określenie tegoż gatunku, podobnie jak robią Francuzi.
A poniżej kilka kolejnych kwitnień:

Pozdrawiam!
LOKI
A poniżej kilka kolejnych kwitnień:

Pozdrawiam!
LOKI
-
- Od: 26 cze 2013, o 19:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Loki, czy znasz nazwę tego ostatniego? Nie widziałam takiego jeszcze.
Kasiu ten ostatni to Narcissus triandrus ' Thalia'
-
- 500p
- Od: 18 cze 2008, o 01:31
U mnie Thalia już dwukrotnie wymarzła.Kasiu ten ostatni to Narcissus triandrus ' Thalia'
- Yvona
- Od: 31 sie 2011, o 21:38
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Witajcie,
kupiłam kilka doniczek z narcyzami, chciałam zachować cebulki ale niestety nie doczytałam na ich temat i gdy kwiaty przekwitły obcięłam całość, razem z liśćmi... jest sens je jeszcze wykopywać? Czy już nic z nich nie będzie? Chciałam je posadzić jesienią do donicy na balkonie. Czy one w ogóle maja szansę przezimowania w donicy, czy musi być grunt?
kupiłam kilka doniczek z narcyzami, chciałam zachować cebulki ale niestety nie doczytałam na ich temat i gdy kwiaty przekwitły obcięłam całość, razem z liśćmi... jest sens je jeszcze wykopywać? Czy już nic z nich nie będzie? Chciałam je posadzić jesienią do donicy na balkonie. Czy one w ogóle maja szansę przezimowania w donicy, czy musi być grunt?
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Narcyzy mają cebule wieloletnie więc jeżeli zostało choć trochę liści to warto je wkopać do ziemi w ogrodzie. Trzymane w doniczkach raczej nie rokują szans na przeżycie.
- Rennni
- Od: 22 lip 2012, o 21:53
Thalia i Double Campernelle są specjalne
Narcyzy kupiłam tylko w zeszłym roku, dwie odmiany.....mała odmiana bulbocodium Golden Bells nie kwitnące
To tylko liście....mam jeszcze szansę w tym roku lub w przyszłym roku
?
Problem z uprawy?

Narcyzy kupiłam tylko w zeszłym roku, dwie odmiany.....mała odmiana bulbocodium Golden Bells nie kwitnące

Problem z uprawy?

Przepraszam za błędy w tekście, ale ja nie jestem z Polski, czytam i rozumiem ale nie mogę napisać tekst ... piszę tylko przez online tłumacza ;-)
Nie mam ogrodu... czy aby na pewno? chciałam zrobić dokładnie tak, jak jest opisane tutaj http://www.naogrodowej.pl/artykul,Sadzi ... nicach,252przemek1136 pisze:Narcyzy mają cebule wieloletnie więc jeżeli zostało choć trochę liści to warto je wkopać do ziemi w ogrodzie. Trzymane w doniczkach raczej nie rokują szans na przeżycie.
Liści pozostało 2 cm, reszta obcięta :/ chciałam obsadzić donicę razem z szafirkami i oczywiście zabezpieczyć ją na zimę... więc może lepiej na jesieni kupić nowe cebulki, bo z tych nie wiem, czy coś będzie...

Ja od N. bulbocodium nigdy nie doczekałam się kwiatów , z cebul ciągle tylko same liście były , aż któregoś roku po zimie nie wyrosły już wcale .Rennni pisze:Thalia i Double Campernelle są specjalne![]()
Narcyzy kupiłam tylko w zeszłym roku, dwie odmiany.....mała odmiana bulbocodium Golden Bells nie kwitnąceTo tylko liście....mam jeszcze szansę w tym roku lub w przyszłym roku
?
Problem z uprawy?