aleczka, poza tym co KaLo napisał to jeszcze cukier łamie smak. Chleb bez cukru też się uda, więc jeśli Twój wypiek jest ok, to nie musisz dodawać ani cukru, ani miodu czy innych słodkości. Wg mnie jest lepszy z.
Domowy chleb
Re: Domowy chleb
AGNESS nie, a co? nie mam tajemnic..pisz o co chodzi

aleczka, poza tym co KaLo napisał to jeszcze cukier łamie smak. Chleb bez cukru też się uda, więc jeśli Twój wypiek jest ok, to nie musisz dodawać ani cukru, ani miodu czy innych słodkości. Wg mnie jest lepszy z.
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moniko fajnie jest być troszkę tajemniczymmonika pisze:AGNESS nie, a co? nie mam tajemnic..pisz o co chodzi
No przestań
Jak coś piszę publicznie to właśnie po to, żeby ktoś kto chce skorzystał. A podaję zawsze to co sprawdziłam na własnej skórze. Napisałam mój, bo wiesz jak jest - każdy zaraz może się przyczepić, skrytykować i takie tam
A jak mój to mój
i będzie na mnie.
W tym zakwasie to ma być łyżka a nie łycha mąki
żeby wielki słój nie wyszedł. Sprawdzi się na bank, ten jogurt z linka też przetestowany. Aaa ... i takie rundy najlepiej zrobic ze trzy. Potem już podebrać ciasto jak u Chudziaczka w przepisie

Jak coś piszę publicznie to właśnie po to, żeby ktoś kto chce skorzystał. A podaję zawsze to co sprawdziłam na własnej skórze. Napisałam mój, bo wiesz jak jest - każdy zaraz może się przyczepić, skrytykować i takie tam
W tym zakwasie to ma być łyżka a nie łycha mąki
- Rybka

- Od: 30 lip 2008, o 14:22
Monika, a masz przepis na sprawdzony żytni 100% na zakwasie?
Chcę z diety wyeliminować całkowicie pszenicę (z orkiszem włącznie) w ramach walki z pszenicznym brzuchem
Ostatni robiłam metodą 3 fazową. Smaczny wyszedł, jednak na dole miał troszkę zakalca. Za krótko wyrastał czy jaki czort?
Wyrósł 2 razy tyle...
Chcę z diety wyeliminować całkowicie pszenicę (z orkiszem włącznie) w ramach walki z pszenicznym brzuchem
Ostatni robiłam metodą 3 fazową. Smaczny wyszedł, jednak na dole miał troszkę zakalca. Za krótko wyrastał czy jaki czort?
Wyrósł 2 razy tyle...
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
Szerze? odradzam, zakwasisz organizm. To, moim zdaniem, bajki, że tylko na zakwasie i tylko pieczywo żytnie i tylko bezglutenowe. Drożdże i gluten też trzeba łykać..Rybka pisze:..Chcę z diety wyeliminować całkowicie pszenicę (z orkiszem włącznie) ..
Noooo.. ale tak w ogóle najlepiej należeć do takich co to lepiej ich karmić nić ubierać
Robię wg przepisu Chudziaczka, czasem go tylko dobawiam czy odrobinę modyfikuję http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 0#p3531550
Jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby nie wyszedł. Pyszny chleb, plecam. Z tym, że ja robię w formie szklanej i większej, więc pozmieniałam tylko proporcje.
- Rybka

Spoko, jem dużo odkwaszaczy
Zresztą chleb jem tylko na śniadanie i to 2/3 malutkie kromeczki.
A o pszenicy sie tyle ostatnio naczytałam, że GMO to pan Pikuś
Dzięki za namiary, na bank zrobię.
A o pszenicy sie tyle ostatnio naczytałam, że GMO to pan Pikuś
Dzięki za namiary, na bank zrobię.
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
Tu jest mój na większą formę wg przepisu Chudziaka, ja formę smaruję masłem i obsypuję słonecznikiem, rośnie przed pieczeniem ok x2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 6#p4157566
- Rybka

Super, Twoje proporcje wystarczą mi na 3 keksówki
leniuch ze mnie wyszedł
Jeszcze jedno pytanie, naparowujesz piekarnik? Chodzi mi konkretnie o ten chleb.
Jeszcze jedno pytanie, naparowujesz piekarnik? Chodzi mi konkretnie o ten chleb.
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
- jokaer
- -Moderator Forum-.

- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Rybko, nie żebym się wtrącała, ale Tobie najprawdopodobniej nie służą węglowodany.
I to nie jest w ogóle istotne, czy żytnie, czy pszeniczne.
I to nie jest w ogóle istotne, czy żytnie, czy pszeniczne.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- Biotit

- Od: 20 cze 2014, o 00:09
Jola
pamiętaj, chleb żytni na zakwasie jest najzdrowszy.
Tutaj zapominam o węglowodanach.
pamiętaj, chleb żytni na zakwasie jest najzdrowszy.
Tutaj zapominam o węglowodanach.
-
GrazynaW
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 14 sty 2009, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tylko nie wszyscy ten żytni na zakwasie mogą zjadać.
Na pewno jest zdrowy dla zdrowych ale przy jakichkolwiek problemach żołądkowych i wątrobowych jego spożywanie jest nie wskazane.
Na pewno jest zdrowy dla zdrowych ale przy jakichkolwiek problemach żołądkowych i wątrobowych jego spożywanie jest nie wskazane.
- whitedame

- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Dokładnie tak jak pisze GrazynaW, żytni jest zdrowy ale za bardzo zakwasza organizm, a jeśli ktoś na przykład dodatkowo jest uczulony na gluten, to pozostają mu eksperymenty.
Pszenica, jęczmień, żyto zawierają gluten a owies pomimo braku glutenu jest silnie zanieczyszczenie glutenem ( chyba że kupimy taki certyfikowany).
Pozostają: kukurydza, ryż, ziemniaki, soja, proso, gryka, tapioka, amarantus, maniok, soczewica, fasola, sago, sorgo, orzechy.
Pszenica, jęczmień, żyto zawierają gluten a owies pomimo braku glutenu jest silnie zanieczyszczenie glutenem ( chyba że kupimy taki certyfikowany).
Pozostają: kukurydza, ryż, ziemniaki, soja, proso, gryka, tapioka, amarantus, maniok, soczewica, fasola, sago, sorgo, orzechy.
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
-
GrazynaW
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 14 sty 2009, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Beato zgadzam się z Tobą.
Wcale nie jest prosto utrafić z chlebem, gdy się ma problemy.
Nawet z listy dostępnych są indywidualne nietolerancje, np. na orzechy, soje. W takim przypadku ograniczenie jeszcze się zawęża.
Wertowanie listy składników w sklepie jest naprawdę czasochłonne.
Wcale nie jest prosto utrafić z chlebem, gdy się ma problemy.
Nawet z listy dostępnych są indywidualne nietolerancje, np. na orzechy, soje. W takim przypadku ograniczenie jeszcze się zawęża.
Wertowanie listy składników w sklepie jest naprawdę czasochłonne.