Kwitnące cudo! Cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2008, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Witajcie :wit :wit :wit
Jak miło Panie tu gościć. Zapraszam na coś zimnego do picia ;:18 po upalnym dniu :lol: :lol: :lol:
Liska - jak kwitnie wygląda pięknie uwierz mi na słowo. A do tego posadzili mi chyba z 10 takich w okolicy to mam na co patrzeć przez okno :lol: :lol: :lol:
Marto i Julko - cieszę się ze pokazałyście te piękne zdjęcia. Miło poznawać miejsca które nie znam dzięki Wam :wink:
Bogumiło,Wisienko i Aniu dziękuje za odwiedziny i zapraszam częściej :wink:
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

To masz super Krzysiu!

Julka i Martuś piękne zdjęcia
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
marta c
200p
200p
Od: 7 cze 2008, o 01:37

Post »

To jest czesc centrum mojego miasta robione z balkonu mojej siostry

Obrazek
x-o-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 cze 2007, o 20:16

Post »

Super zdjęcia,
Krzyśku fajnie masz bo przed blokiem Wam drzewka sadzą i one rosną... a u nas niestety- posadzili ale wandale je zniszczyli :(

pozdrawiamy Ewa i Krzysiek
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kościółek Marty rzeczywiście potrafi zauroczyć....

Julko - pierwsze zdjęcie na tej stronie z kopią fortyfikacji przypomina mi podobną budowlę we Wrocławiu niedaleko Placu Dominikańskiego.... Ale dużo bardziej podoba mi się strumyczek :)
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Hejka 8) :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
No jak chodzi o zieleń u mnie to wandale i złodzieje też są ale generalnie spadła ta lista przestępstw.
Drzewa i krzewy rosną w spokoju a sadza fajne rzeczy jak pęcherznicę czerwona i żółtą, krzewuszki różne odmiany, pięciorniki, hortensję, ozdobne wiśnie, robinie i klony kuliste odmiany, katalpy, derenie i irgi tez różne rodzaje i odmiany, klony jesionolistne pstre, kasztanowce pstre, czerwone klony i moja ulubiona odmianę klona zwyczajnego drumondii, świerki, żywotników troszkę, sosny, ogniki. Tak że lista dość długa.
Marta ja mam nadzieję że kiedyś tak będzie wyglądało część centrum mojego miasta, a wszystko idzie jak na razie ku temu. Lubię szklane drapacze i zieleń :lol: :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
Jadzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 cze 2008, o 17:39

Post »

To ja pokażę takie coś :lol: :lol:
Obrazek

Obrazek

Krzysiu nie na krzyczysz ,że nie na temat :wink: :lol: Ale tylko u Ciebie można pokazać piękne rzeczy a ja uważam ,że takie zachody są piękne
ale jestem samochwała :oops:
Przelatywały jakieś ptaszki ale były za daleko aby zobaczyć jakie

Obrazek
Awatar użytkownika
atomek
100p
100p
Od: 26 lip 2006, o 23:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Krzysiu na tej stronce masz piękne zdjęcia Twoje i innych forumkiewiczów jest co oglądać ;:63 ;:63 ;:63
Awatar użytkownika
aconitum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2008, o 13:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

zachodzik niczego sobie, a ptaszydła już nas powoli opuszczają...
dobrze, że chociaż widowiskowo ;)
Anka
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

O rany! Ale zdjęcia!

Julka - no coraz bardziej mam ochotę pojechać do tych Wadowic i zobaczyć
to na własne oczy. Ale w tym roku na pewno nie dam rady, może w przyszłym?

Marto- niezwykły ten różaniec! ;:333
Podobają mi się takie nowoczesne miasta, ale napisz, czy Toronto ma jakiś swój
zabytkowy zakącik? Bo Stare Miasta mają swój niezwykły urok ...

Jadwiniu - u mnie na działce w ciągu dnia to słychać przede wszystkim jaskółki.
Jak one odlecą to będzie ogromna cisza... :(
Ale takie stada to nie latają na moim niebie.

Muszę poszperać w moich zdjęciach, czy znajdę coś ciekawego do pokazania tutaj.
Wczoraj byliśmy na lotnisku w Pyrzowicach i nie mogłam przeboleć, że nie
wzięłam aparatu fotograficznego! :evil: :;230

Krzysiu, ależ się zdziwiłam, jak przeczytałam, jakież cuda sadzą u Ciebie na osiedlu!
No pogratulować administracji! Też bym tak chciała ... :(
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
coccinella
1000p
1000p
Od: 8 kwie 2008, o 12:42

Post »

Krzysiu, własnie wróciłam, zdj mam, ale pozwól, że najpierw kawkę zrobię i zgram fotki.
Pozdrawiam, Iwona.
moje wątki
ten się nie myli co nic nie robi
Awatar użytkownika
coccinella
1000p
1000p

Post »

no i tak...

zapraszam na wycieczkę po Kielu, czyli Kilonii...

to jedna z uliczek na "starym" mieście:
Obrazek

Kościół na placu ratuszowym (ciężko to przetłumaczyć... :?) i przed nim jedno z dwóch "jeziorek"
Obrazek

przed ratuszem są te "jeziorka dwa, oto drugie:
Obrazek

między nimi jest normalnie ulica, a akurat przejeżdżała reklama cyrku:
Obrazek

a za chwilę Para Młoda ;)
Obrazek

no, ale miałam o mieście... Słońce wyszło i część zdjęć niestety pod światło i ciemna mi wyszła :? Ale trochęsię zawsze wyciągnie.

Jeszcze raz kościół na placu ratuszowym. PO lewej ratusz, to "żółte", a po prawej, takie czarne, to gmach opery:
Obrazek

dziwnie to pewnie wygląda, ale Kiel w 45tym był zniszczony w 80% ponad. Oczywiście Niemcy nic nie zawinili :twisted: i jacy to oni nie są biedni... :evil: Większość starych budynków została zniszczona i odbudowana w latach 50tych. Więc nie mam typowej starówki. Centrum jest "pstrokate" - stare kościoły obok nowoczesnych, wręcz czasami futurystycznych budynków, chociażby jak widoczna wyżej opera koło ratusza...
Budynki, które ocalały w większej części są tu traktowane jak nie wiadomo jakie zabytki... Oczywiście z przymróżniem oka, ale jeśli jakiś budynek przetrwał wojnę, zaraz jest to uważane, za duuuzy jego atut. Tu np:
Obrazek
macie budynek jednego z banków, na którym musi być rok wybudowania. Takich dat nie jest niestety zbyt wiele... WIększość "starówki" była odtwarzana. Na jednym z budynków jest nawet napis: to skrzydło jako jedyne z cąłego budynku pozostało nietknięte w 1945r. Niestety miałam do niego za dlaeko, zeby zdj zrobic...

a teraz coś z innegj beczki. Jest tu taki dłuuuugi deptak, ma koło kilometra i pełno odnóg. Stałam mniej więcej na środku i zrobiłam dwa zdj:
Obrazek
Obrazek

teraz odnajdźcie wierzę kościoła na tym dolnym zdjęciu. W drugą stronę jest jeszcze dalej, ale niestety tak po łuku, że nie widać... A chodzi mi o to, że w każdą pierwszą niedzielę miesiąca jest tam urządzany pchli targ, który zajmuje CAŁY ten deptak i większość bocznych uliczek... Stół przy stole... a znaleść można wsyztsko. Może się nawet w niedzielęwybiorę i zrobię zdj, jak to wygląda, bo wyobrazić sobie jest na prawdę trudno...
A ta Pani z katarynką grała: "teraz jest wojna, kto handluje, ten żyje..." dostałam napadu chichotu, bo nawet sobie chyba nie zdawała sprawy, ile ta piosenka znaczy dla co poniektórych Polaków...

a to jeden z placów. Taki tam klombik, jeden z tysięcy w całym mieście. Prawie każdy kawałek wolny jest albo czymś obsadzony, albo stoi donica z kwiatami... W tle jeden z promów.
Obrazek

a to wlazłam na parking wielopoziomowy, żeby zrobić choć kawałek fiordu.
Obrazek
Obrazek
ta woda w dole to druga strona tego samego placu z klombem... Po lewej od wody widać leżanki... jak by ktoś chciał odpocząć... Oczywiście na stałe są...

a to "zakończenie" fiordu, bo nie bardzo wiem, jak to nazwać... Na samym "szczycie" zatoki stoi szkalny, półksiężycowaty biurowiec. Ponoć wyróżnik Kielu na świecie... No i widać most zwodzony dla pieszych, dzięki któremu do centrum mogę dojśćw 20 minut. Samochodem, na okrętkę, za tym biurowcem z tyłu, to też 20min drogi ;) Tylko z powrotem trzeba wracać pod górę...
Obrazek

jedna ze stoczni mieści sie visa vi centrum:
Obrazek

w samym centrum jest mnóstwo kościołów. Ale zabudowa jest tak gęsta, że strasznie ciężko uchwycić cały kościół, więc tu na raty ;) "góra":
Obrazek
i "dół"
Obrazek

zlazłam z tego parkingu i pojechalam dalej, bo przeceż Kile to miasto przystanii. Ale o tym w następnym poście.
Pozdrawiam, Iwona.
moje wątki
Awatar użytkownika
coccinella
1000p
1000p

Post »

no i ciąg dalszy. Niestety ze względuna zapchane parkingi i śpiącą Marzenę w foteliku, część zdjęć zrobiłam z samochodu. Nie chciałam małej zostawiać na długo samej, a znalezienie miejsca zaraz koło wody graniczy z cudem.

Wzdłuż fiordu, prawie na całej długości centrum, albo nawet i dalej, ciągnie sięspacerniak, który przechodzi potem w zwykły, przyuliczny chodnik. W każdym bądź razie jest to śliczne miejsce na spacery. Niestety, jak dla mnie to tam za mocno wieje, zawsze mi tam zimno... A że Kiel toogólnie też miasto przeciągów, to wyobraźcie sobie, jak potrafi być "przyjenie" nad samą wodą...

Obrazek
Obrazek
Obrazek

a tu widok z ulicy nad samą wodą. Tak po drodze siezmienia krajobraz, aż dojeżdżą siedo przystani wojskowej i dalej już nic ciekawego nie ma... ;)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

a na koniec gmach dworca głónego i moja uliczka:
Obrazek
Obrazek

no. A kiedy indziej zrobię takie mniej "wodne" zdjęcia ;)
Pozdrawiam, Iwona.
moje wątki
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

Biedroneczko super zdjęcia. Fajnie, że pokazujecie swoje miejscowości... czowiek ma przynajmniej jakieś pojęcie gdzie mieszkacie.
Widzę, żeu Ciebie zimniej niż u nas... dziewczyny w kozaczkach chodzą, kurteczkach a u nas upały :(

No chyba, że z kozakami to taka moda jak w Paryżu...leginsy, krótkie spodenki i kozaki (takie na syberie).

Ale rzeczywiście widać jak czysto u niemców :)
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witajcie serdecznie!
Ja dzisiaj tak ekspresem wpadłem. Jutro napisze wszystko co myślę o tych pięknych fotkach za które dzisiaj dziękuję już bardzo.
Kiel jest piękny :!: :lol: :lol: :lol: :wink:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”