Kawałeczek słońca na ziemi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kawałeczek słońca na ziemi

Post »

Madziu, naprawdę polecam, ale jak będzie już z nimi kiepsko, to może być trochę za późno na mikoryzę. Często jak rodki opanują choroby lub grzyby (te niestety niekorzystne) to bardzo ciężko już pomóc. Pozostają opryski i wycinanie zaatakowanych części lub całych okazów. Oczywiście niektórzy trzymają nawet takie nieciekawe egzemplarze, ale czy warto i jest to estetyczne, pozostawiam ich sprawie ;:198 No ale nie zapeszajmy ;:170 Na zachętę jeszcze trochę mądrości na temat mikoryzy z poradnika ogrodniczego:
"Mikoryza jest wzajemnie korzystnym współżyciem roślin i specyficznych grzybów symbiotycznych, nawiązujących bezpośredni kontakt z korzeniami rośliny. Korzenie roślin, wspomagane przez otaczającą je gęstą sieć strzępek grzybów symbiotycznych, mają powierzchnię chłonną nawet kilka tysięcy razy większą niż bez grzybowego towarzysza. Strzępki grzybowe transportują składniki pokarmowe i wodę z miejsc, do których korzenie roślin samodzielnie by nie sięgnęły. W warunkach naturalnych rośliny radzą sobie same, bez pomocy ogrodnika-opiekuna, gdyż mają swoich "naturalnych" pomocników w postaci grzybów. Takie współżycie korzeni roślin z grzybami określa się mianem mikoryzy. Aż około 80% roślin rosnących wśród nas korzysta z zalet tego współżycia. I to już od wielu milionów lat! Ogród natomiast jest środowiskiem stworzonym sztucznie przez człowieka, naturalnie mikoryza w ogrodach nie występuje. Sadzimy w nim rośliny kupione w sklepach, które zostały wyprodukowane w jałowych mikro-biologicznie podłożach. Grzyby mikoryzowe nie mają zatem szans aby przedostać się do naszych ogrodów. Szczepionki mikoryzowe są szczególnie przydatne w uprawie roślin kwasolubnych. W zupełności wystarczają aby przygotować odpowiednie podłoże dla wrzosów, różaneczników, magnolii czy borówek. Glebę można wprawdzie zakwasić tradycyjną metodą, mieszając ją po prostu z torfem. Ale uzyskane w ten sposób zakwaszenie będzie krótkotrwałe. Tymczasem dzięki zastosowaniu szczepionki mikoryzowej, efekty będą się utrzymywać przez wiele lat, a różaneczniki i azalie będą piękne nawet przy niekorzystnym pH gleby."
Aneczko, powojnik nadal w donicy ;:131 Latam z tą donicą po całym ogrodzie, a jak już się nalatam, wraca w kąt pod dom ;:223 Nie mogę jakoś znaleźć mu miejscówki.
A serducho kupiłam do kompletu kul z tego samego materiału, które pokazywałam wcześniej. Wszystko w Jucca. Superowe jest, co nie. Od razu też mi w oko wpadło :heja
Kasia-kasia100780, ;:196
Kasia-vimen, na pewno to, że rodki w strasznym stanie nie jest winą szczepienia mikoryzy ;:185 Może już wcześniej jakiś grzyb lub choroba atakowała. Duże znaczenie w ich przypadku ma także pH podłoża - sprawdzałaś? Co do mikoryzy, pisałam wyżej do Madzi, poczytaj.
Kasia-Kasiula17, no, nareszcie ktoś mnie popiera ;:196 ;:167 Przy mojej jałowej ziemi zasadowej, pobudowlanej, myślę że bez tej szczepionki nie byłoby z moimi rodkami tak wesoło. Pomimo, że targam ziemię z lasu, to i tak uważam, że ta szczepionka, to przynajmniej połowa sukcesu.
-------------------------------
Popstrykałam wczoraj trochę foto.
Krzewuszka i jaśminowiec już szaleją. Zapach obłędny ;:108
Obrazek Obrazek

Piwonie tuż tuż, za to anemony w tym roku nie dopisały. Myślę, że duży w tym udział miały ślimory :evil:
Obrazek Obrazek

Przekwitają tulipany, za to niedługo lilie i jeżówki :tan
Obrazek Obrazek

Niepozorne kwiaty kiścienia waltera i pierwsze przetaczniki - tutaj różowy
Obrazek Obrazek

Czosnki, bodziszki
Obrazek Obrazek

Hosty. Jedna w tym roku się zbuntowała i połowę wypuściła bez białych obrzeży :shock:
Obrazek Obrazek

Przyjął się kupiony w tym roku ciemiernik pełny. Te dwa duże liście, to już wypuszczone u mnie. Heliotrop.
Obrazek Obrazek

I jeszcze moje dwa bliźniacze krzaczki hortensji vanilla fraise. Ten szybszy i ten co go goni ;:198
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13

Post »

Piękne te krzewuszki,hostę oddziel bo będzie cała zielona.
u mnie June wróciła do korzeni w związku z tym doszła mi Halcylon :wink:
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
bejka1970
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2012, o 18:50

Post »

Zuzka masz jaśmin variegata :shock: :shock: cudo jakiego jeszcze nie widziałam ,błagam na kolanach spróbuj zrobić z niego sadzonki ,albo napisz gdzie kupiłaś ;:180 Ja po prostu muszę go mieć ;:167
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Heliotrop okazały! Ja posiałam i mam takiego na ... 2cm ;:306 Kiedy ten mój będzie taki!? ;:173
A jaśmin obłędny! I to variegata! Możesz być z niego dumna! :D
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Zuza, ależ u Ciebie zaawansowane rośliny ;:oj o wiele bardziej niż u mnie! Bodziszki jeszcze ani pączka nie mają :( No i rododendrony w pełnym rozkwicie! Piękne ;:63 Cóż, jednak Wielkopolska to znacznie cieplejszy rejon ;:173
Widzę, że dyskusja mikoryzowa się odbyła. U mnie glina, więc z natury ciężka ziemia, tak że mikoryzy nie stosowałam do rododendronów... za to stosowałam do róż :D Hm, nie zauważyłam dotąd żadnej różnicy w kondycji róż z mikoryzą i bez niej ;:108 Myślę sobie (po cichu) czy to nie kolejna ściema i sposób na kasę ;:224 Moje różaneczniki i azalie zdrowe, dorodne, wielkie (niektóre już za bardzo) - bez mikoryzy, bez oprysków, ale za to obowiązkowo z nawozem do borówek (aplikuję 1 raz - na wiosnę). Bez tego nawozu (który zakwasza ziemię) krzewy rosły o wiele, wiele gorzej ;:108 Sposób polecił mi znajomy ogrodnik ;:183
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Ewcia, nie wiedziałam, że hosty mogą tak "powrócić do korzeni" i "zrzucić skórkę" ;:202
To co, teraz mam włożyć w środek łopatę i ciach na pół? A jak jakieś liście pozostają to poodrywać czy jak?
Beata, nie ma sprawy, wykonam próby ukorzenienia sadzonek dla Ciebie ;:108 Niestety nie pamiętam gdzie ją kupiłam. Na pewno nie w necie, ja raczej kupuję w szkółkach.
Miłka, heliotrop ciut większy, bo w tym sezonie kupiony :;230
Elwi, co do mikoryzy, to podobno najlepsze efekty tylko przy kwasolubach. Może dlatego nie widzisz efektów przy różach :roll: Ale piszesz, że masz gliniastą ziemię, a glina sama w sobie jest bardzo zasobną glebą ;:108 Ziemię do różaneczników należy zakwaszać koniecznie. Zasobna ziemia, dobrze zakwaszona, to też efekt masz - rodki i azalie zdrowe, dorodne, wielkie ;:138 U mnie ziemia zasadowa, gruz pobudowlany, więc tym bardziej jestem zadowolona, że tak mi się trzymają :tan
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
bejka1970
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2012, o 18:50

Post »

Muszę się przyznać jestem szurnięta :oops: jak się czegoś uczepię to nie ma zmiłuj,a na jaśminy wzieło mnie w tamtym roku ;:167 Kupiłam Dame Blanche,Snowbelle i Belle Etoile ,teraz cierpliwie czekam ;:65 na pierwsze kwiaty :D ale takiego cuda jak twój to nigdzie nie widziałam,jest obłędny ;:167
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Mam nadzieję, że ten heliotrop jest kupiony ;:173 zlituj się nade mną, mój siany w STYCZNIU ma zaledwie 4-5 listków ;:223
Jak mój eM zaczął narzekać na koszenie wokół rabat tak pokazałam mu twoje fantazyjne kształty :lol: Popatrzył, nie odezwał się ani słowem i poszedł kosić.. Zapytał tylko kto u ciebie kosi ;:306
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Zuzka co za jaśmin! ;:oj ;:oj ;:oj No marzenie! A mszyce też lubią wersję variegata? :lol:
U Ciebie zaraz zakwitnie wszystko to, co mi się z latem kojarzy. ;:oj Jestem w szoku! ;:oj
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13

Post »

Zuziu najlepiej wykopać i oddzielić kły zielone od białobrzeżnych . każda hostka pochodzi od innej i zawsze może powrócić do niej .
Jak Twojej na imię?
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

O jak dobrze,że poczytałam o nawożeniu ...mam borówkę i zapomniałam podsypać nawozem ;:224
Hosta dwubarwna to ciekawe zjawisko ;:108
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59

Post »

Widzę że i ciebie heliotropek :D
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Zuziu ale śliczności pokazujesz, kiścień śliczny, jaśmin też, heliotrop pachnący, krzewuszka na prawdę cudowna ;:215
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nie wiem jakie mam pH gleby, ale raczej kwaśne. Na wszelki wypadek spryskałam RH fungicydem i podsypałam nawozem dla kwasolubów. Robię jeszcze dla nich i borowek kiszoneczkę z rabarbaru. Ale na drugiej rabacie kilka metrów dalej mam dwa zdrowiótkie rodki, a te 10 wzdłuż płotu to obraz nędzy i rozpaczy. Aczkolwiek w zeszłym tygodniu dwa z nich jakieś kwiatki już rozwinęły. Powiedz Zuza czym swoje zasilasz?
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Zuziu napisałam u mnie, ale napiszę i u Ciebie, jeśli chcesz to podzielę się z Tobą kokoryczką :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”